Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 158
  • 823
  •   1
Отговори
# 705
Не се обвинявайте, че не сте посещавали ендокринолог. Много често бременността е причина за възли и кисти на щитовидната жлеза, и обикновено се откриват малко след раждането когато жената отиде на профилактичен преглед. Какво налага да се прави биопсия на възела? Обикновено ако е с малки размери поведението е проследяване веднъж на 6 месеца. Кой е вашият ендокринолог ако можете да споделите? Не мога да коментирам резултата от кръвните изследвания.

# 706
  • Варна
Здравейте!

Вчера ходих на ендокринолог. На ехографа каза, че ми е на правилното място, симетрична с нормални размери. Каза също, че щитовидната жлеза е грапава. Мислеше нищо да не ми изписва, но все пак ми предписа медицински селен. След 2 месеца пак ще ходя на преглед. По принцип каза, че хиперфункцията е по-кофти от хипофункцията. Също каза, че ще се регулира от самосебе си.

Та ще видим и в понеделник какво ще ми кажат и какви ще са ми показателите. Поне се успокоих и вече наистина мисля да не се панирам преди да ме види лекар и без да чета в интернет.

# 707
Здравейте отново!

Все още не съм пускала гликиран хемоглобин, защото адски ме е страх, а и лабораторията ми е далече, ходя пеша и от страх яко вдигам адреналина. Опасявам се, че това влияе на захарта по някакъв начин...

Тъй като от две седмици имам симптоми, които ме накараха да си пусна изследвания, бих искала да ви споделя:
Всичко започна с майка ми, която веднъж се върна от магазин и вечерта започна да киха, след това каза, че я е хванала епизодична диария, умора и главоболие. Долу горе това беше. Да, ама зарази и мен, само че при мен имаше доста силна болка в стомаха, имах и диария 1-2 дена, като първо коликите ме събудиха посреднощ. И тъй като съм шаш и паника, ме налегна някаква тежка летаргия, депресия и тревожност, спрях да пия кафе, алкохол, да ям сладко. Изгубих всякакъв апетит. Започна се едно потене посред нощ (горещи вълни), в следствие на които сънят ми не струва. Сутрин пък не искам да ставам, лежа в леглото до късно, докато ми застърже супер яко на стомаха. Храня се насила, като определено ям по-малко.

Бих искала да ви попитам, според вас тези симптоми имат ли някаква връзка с кръвната ми захар, която е 7,3, което вече тотално ме довърши и не знам на кой свят съм. Имам и кетони леко завишени в урината, което навсякъде пише, че било при диабет. Гледам си холестерола и креатинина до границата и вече съм се отписала тотално.

Слаба съм (на 40 съм), имах съвсем леко омазняване на коремчето, ама отслабнах малко. Сладко ям малко, ама имах лошият навик да го ям преди да легна да спя (като нощна закуска, че си лягам късно). Иначе мисля, че не съм прекалявала с въглехидратите. Тази захар ми дойде като гръм от ясно небе, признавам си.
Всеки ден си мисля, че вдигам някаква чутовна захар, взе да ми изсъхва устата. Като си мия зъбите си четкам и езика и вече втора вечер щях да повърна. Иначе днес ми дойде.

Благодаря предварително, ако някой ми отговори!

# 708
Виж сега, първо вземи се успокой. От какво точно те е страх?! Ти познаваш ли хора диабетици? Защото аз - да. Това са едни доста дълголетни хора, защото спазват хранителен режим, спортуват и се грижат за себе си и надживяват техните връстници без диабет. От много години медицината не гледа на диабета като на болест, а като на състояние. Има смущение във въглехидратната обмяна. Както има хора с алергия към лактоза и казеин или пък глутен.

А на теб какво ти е още не се знае, защото не си направила нужните изследвания и прегледи. Може да имаш панкреатит. Няма сега да гадаем. Така или иначе, има пробив в нивото на захарта и предвид натоварването към бъбреците, а и не само, това не е от вчера. Също така, диабет може да се вкара в ремисия на практика за цял живот. А стресът е изключително противопоказен, със или без диабет. Направи си консултации, прегледи и си състави план за действие. Най-страшно е незнанието, тогава въображението съчинява невероятни сюжети. И само човек с предразположеност може да отключи състояние след инфекция, така че проблемът не е в заразяването, а в гените, които носиш. Имаш възможност да повлияеш епигенетично.

# 709
Благодаря ти много! Hug
Не знам какъв ми е генът, ама майка ми и баща ми нямат/ха диабет.

Иначе какви изследвания да пусна, освен гликиран хемоглобин, че ендокринологът в нашия град идва веднъж на седмица , и то с час за след месец? Мисля сякаш да мина и на ехограф.

А от стрес диабет има ли според вас?

# 710
Да, но само при генетична предразположеност. Баба ми 90 години ядеше ежедневно бонбони, сладолед и безалкохолни, много стрес е преживяла, но диабет не отключи.

Пусни също инсулин на гладно, С-пептид, панкреасна еластаза (във фецес). Има и други показатели, които могат да се тестват. Трябва ти и читав ендокринолог. Не пречи да се направи ехограф, но няма да се види много от панкреаса.

# 711
Аз искам черния дроб да видя, че имам синка там от пръстчета, не знам защо съм си стискала там тялото през нощта...

# 712
Ратса, когато ходиш за изследвания, гшедай вечерта да не ядеш сладко. Ако ядеш сладко късно вечер и на сутринта се изследваш, може да имаш отклонение в глюкозата. Старай се да имаш 12 ч без прием на храна. Тоест ако в 8 сутринта ти вземат кръв, ти да не си се хранила след 20:00 предишната вечер.

# 713
По спомен чернодробните ензими ти бяха добре, а черен дроб не се усеща да боли. По-скоро са червата.

Ако няма здравословен проблем, яденето на сладко късно вечер не може да качи сутрешната захар над 7. Но не е добър избор, особено при тези обстоятелства. И е редно да се спази и хранителния режим, и навременното лягане - ще се изследва и хормон.

# 714
Ами по принцип си лягам към 2-3, само че заради изследването си легнах в 1:30, като вечерях към 21-22, след това ядох едни солети, ама не цял пакет, малко, към 1, станах в 9 и към 9 и нещо вече давах кръв, само че така се бях задъхала и разтреперила, изсъхна ми и устата. През нощта не спах като хората. Не знам дали се отразява.
Между другото имах същите симптоми и през 2019-а (нощно изпотяване), пуснах изследвания и кръвната захар тогава беше 4,4. Само че тогава май отидох към 11ч.

# 715
Отразява се на хора, които имат здравословен проблем. Но този път направи нещата както трябва.

# 716
Здравейте, може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите Благодаря

# 717
Б12 е нисък.

# 718
Много нисък даже, трябва веднага да се започне попълване. Заради другите хормони провери се за ПКЯ, СПКЯ и ИР.

# 719
Имам един въпрос: диабетиците, които не пият хапчета или инсулин, получават ли Хипогликемия и кога/защо? Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт