? Въпроси всякакви ? (2022 г.)

• 561 280
  • 14 736
  •   1
Отговори
# 7 920
  • Далечният изток
Не се прехвърлят, само се декларират.
Промениха ЗМДТ и ако в 6-месечния срок наследниците не декларират това обстоятелство, от МДТ го правят служебно, но на практика не ми е ясно как се случва... Едва ли могат да следят всеки починал с имущество и след това да следят сроковете...

# 7 921
Здравейте, ако има тема, ме пренасочете. Който е на пелети, как сте тази година, виждат ми се вдигнати доста, откъде поръчвате, качествени ли са, ако имате доверен доставчик от доста време, споделете. Гледам, че няма по складовете и не знам дали това ще се промени.

# 7 922
  • Пловдив
При повреда и скъсване на стикера за ГТП на автомобил как се процедира? При проверка даваш другите документи за прегледа или...? Май не издават дубликат на стикера само...

# 7 923
  • Точно където трябва
Странно, не не съм получила писмо за данъци. Но като се замисля и за моите не получих. А даже са и платени. Пък ми е неудобно да отида във въпросната служба, там работи въпросанта роднина и ще тръгнат приказки, че съм за имотите. А мен хич не ме интересуват. Само не искам да ме глобяват и да не дължа нищо на държавата.

# 7 924
  • Sofia
Някой, който е пътувал с туристическа агенцията знае ли колко дни по-рано казват допълнителна информация като на кой терминал се лети и в колко часа, в кой хотел ще бъдем, тъй като в неделя ми е полета, агенцията ми е Руал Травел, всеки ден следя по имейл и още няма нищо..

# 7 925
  • София
Съпругът на майка ми почина. Кога и как се прави делбата на имотите с детето му от предишния брак?
Дъщеря му ще изнудва майка ми да се откаже от нейния дял. Тя как може да се противопостави?
Има ли право да не и́ даде ключове за апартамента, който се водеше само на негово име? Имат общи лични ценни вещи и тя се притеснява дъщеря му да не злоупотреби.
Тя мисли, че след 40 дни се уреждат документи и делби, но аз не вярвам. И се притеснявам да не изтърве някакви срокове.
След около седмица след погребението с работния смъртен акт се отива в общината и се вади оригиналния смъртен акт и удостоверение за наследници. Да ви ги извадят веднага струва по 10 лв. на документ, а за седмица е 5 (за София). С оригиналите отивате в банката всички наследници. Ако към банковата сметка е имало издадена пластика, е възможно да искат от вас да подадете искане за прекратяване на договора за картата. Във ПИБ срокът за това е един месец, например. В ДСК, доколкото знам, веднага приключват всичко. Всички наследници трябва да присъстват лично или чрез пълномощник за закриването на сметките и изтеглянето на парите и да се носят ОРИГИНАЛИТЕ на двата документа. Не ги взимат, снимат си ги. Ако не знете в кои банки починалият е имал сметки, се отива в БНБ и се подава искане за справка къде е имал сметки - безплатна е и може да се изтегли заявлението от сайта им. Там пише и какви документи да се носят. Срокът за издаване мисля че беше 2 седмици. Може само един от наследниците да подаде.
В общината се подава Декларация 14, в която се описват новите собственици - наследниците. Може да се изтегли онлайн и да се попълни предварително, че е голяма. Безплатно е подаването. В тази декларация се посочва и за кой жилището е основно. За него данък сгради се дължи с 50% намаление. Такса смет няма намаление.
Можете да започнете обикалянето по институциите веднага щом извадите удост. за наследници и смъртния акт. Направете си копия, че ги взимат почти навсякъде.
За жилището, ако решите да купувате/продавате идеални части и нямате оригинал на нотариалния акт, отивате в Агенция по вписванията. Там ви правят копие и го подпечатват и подписват. Струва 5 лв. Това се води заверено копие. Завереното копие ви трябва за сделка пред нотариус. Ако въобще нямате нотариален акт, пак в агенцията ви дават да си ровите в книгите с вписванията, за да си намерите номера на акта за имота и да ви го извадят. Ще ви вземат оригиналите на смъртния акт и удост. за наследници и не ги връщат.

# 7 926
  • София
Странно, не не съм получила писмо за данъци. Но като се замисля и за моите не получих. А даже са и платени. Пък ми е неудобно да отида във въпросната служба, там работи въпросанта роднина и ще тръгнат приказки, че съм за имотите. А мен хич не ме интересуват. Само не искам да ме глобяват и да не дължа нищо на държавата.

Данните за местните данъци, също се обявяват и онлайн. Нямам идея за коя община става дума, но обикновено се издава ПИК и така може да ги проверите.

# 7 927
  • София
При повреда и скъсване на стикера за ГТП на автомобил как се процедира? При проверка даваш другите документи за прегледа или...? Май не издават дубликат на стикера само...
За стикера, който се лепи на стъклото ли става дума? Преди няколко години, като ни счупи стъклото голямата градушка, ни казаха че не се вади дубликат, а пак се минава на преглед. Отлепихме го с пистолет за горещ въздух и го преместихме на новото стъкло. Бяхме на ГТП два месеца преди това и затова.

# 7 928
Скрит текст:
Ти трябва, да. Има един такъв момент с декларирането на наследство - ако не го декларираш в този 6 месечен срок, в рамките на две (или три, не помня точно колко) години след това, подлежиш на глоба, която беше нещо от порядъка на 400 лв. Но като мине този срок, не дължиш вече глоба. По стечение на обстоятелствата, декларирахме придобити по наследство имоти и двамата със съпруга ми чак около 6 години, след като ги придобихме и не платихме нищо. Докато се прибера от общината до вкъщи и седна на лаптопа, за да си платя данъците през интернет, всичко беше съответно на мое и на негово име.

А как тогава сте плащали данъците на имота? Освен ако не са плащани....
Плащани са редовно, на името на покойния собственик. Казваш в данъчното ЕГН и не е нужно лично човекът да плаща... Като е за вземане на пари не питат чий е имота. Прибрахме се след декларирането и всеки от своя профил в интернет банкирането вече имаше и този имот на свое имe в данъците. От тогава вече 5 години плащам по интернет.

В данъчното не могат да се платят данъци на починал човек, но в касите може.
Може, може. На каса в данъчното в общината съм плащала. Не в Изи пей.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 13:19 от Анонимен

# 7 929
Хей, приятели пак съм тук. Имам въпрос - от къде мога да получа актуална информация за военните мисии на бг военни през последните няколко години? Благодаря предварително!

# 7 930
Къде мога да се ваксинирам срещу Ковид в София? И чрез записване ли става или мога да отида директно и да станат нещата?

# 7 931
Къде мога да се ваксинирам срещу Ковид в София? И чрез записване ли става или мога да отида директно и да станат нещата?
В МВР болница, Правителствена и Рзи може всеки работен ден, до към 3 часа, без записване. Имат и на трите места, и Пфайзер, и Модерна.

# 7 932
Mlv, за изтеглянето на парите на починало лице не е нужно да са заедно наследниците, може всеки индивидуално да получи дяла си..

# 7 933
Хей, приятели пак съм тук. Имам въпрос - от къде мога да получа актуална информация за военните мисии на бг военни през последните няколко години? Благодаря предварително!

В сайта на Министерство на отбраната няма ли...

https://www.mod.bg/bg/tema_MissionsOperations_new.html
https://www.mod.bg/bg/tema_MissionsOperations_Bulletin.html

# 7 934
Благодаря ти, Тета!!! Чудесна си!!!

Общи условия

Активация на акаунт