ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 108

• 53 031
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Вкуса се възпитава. В солта няма нищо полезно, напротив. Достатъчно натриев хлорид си набяваме чрез сирена, кашкавал, др готови продукти. Ненужно е да се добавя допълнителна сол.
Тук в щатите в подправките има добавена сол, полудявам. И захар има.скрита..

Ясно. Просто казвам как можеш да свалиш.. като намалиш солта.
Пък ти си прави каквото решиш.
Ще свали вода, не мазнини.

Сол си хапвам, изобщо нямам намерение да я махам. Не стига че се лишавам от толкова любими неща, остава и безвкусно да ям сега. Grinning Смятайте 1 месец да издържа и после как ще се намоам с всичко дето ми се иска Simple Smile
Ключа към палатката е да не се лишава човек от най любимите си храни, а да си пренареди приоритетите в любовта към храната. Ако дадена храна е вредна, отровна и ви разболява, то тя не трябва да ви е толкова любима. Ако не можете без нея, позволявайте си от време на време в разумни количества, но с това постепенно бихте я елиминирани от менюто си.
Отделно че всичко си има алтернатива...ако обичате шоколад, може от време на врвмв да хапвате 30гр черен. Ако обичате млечни (като мен) има сирена с малко мазнини,без сол, че и не много вредни...рикота, скирела и т.н.
Ако обичате мазнички дюнери, това е проблем, но вероятно и това може да се замести.

Да сме в добра физическа форма не е задължително. Личен избор е, и изисква жертви. Ако човек се чувства комфортно с излишните си 5-10-20кг, не е драма,мен лично 5 кг ми тежат и се дразня.

Херц, тук съм..макар и от страната на дебелите дирници, не се предавам.

# 91
Всъщност солта е полезна, защото съдържа един доста важен елемент - натрий. Соля си храната на вкус и изобщо не се ограничавам от нея. При експерименти със спирането й ми се нарушава електролитния баланс, започва да ме стяга главата, да получавам крампи. Но режимът ми е изчистен от въглехидрати и трансмазнини. Ако говорим за чипс, дюнери и китайско, може да си кажем, че солта е вредна, но дали пък точно тя е проблемът при тези конкретни "храни"?
Това не значи зорлем да си солим яденето, ако не ни е вкусно, всеки според предпочитанията си. За мен анатемосването на солта е отживелица, истинският варг е захарта - и на отслабване, и на здраве.

# 92
Според мен, трябва да се търси баланс. Това е единственото условие за постижим резултат, който да е траен във времето. В противен случай, човек се обрича на диети цял живот...

# 93
Аз също не смятам, че солта е някакъв велик враг. Има куп други храни, които не е ок да се консумират.
Самата аз преценявам различни храни като много солени и повече от 1-2парчета (ако става въпрос за някакви луканки и др.подобни, които обичам) не ям, защото ми е прекалено солено.
Не чета също така вманиачено етикети и да гледам къде, колко сол има.
Купувам, пробвам, ако ми е прекалено солено дадено нещо, не го ям повече.
При положение, че съм свалила Х-килограми, без да се съобразявам конкретно със солта, не смятам че трябва тепърва да започвам и това да мисля, броя я смятам.

# 94
Права си и има логика в това което казваш.
Въпреки че понякога има застой и човек започва да се чуди какво да промени и най вече какво да махне от менюто си...и то накрая нищо не останало....

# 95
От десетина години ям почти без сол, и ако хапна нормално солена храна го усещам, устните ми пламват и 3 дни после източвам вода. Задължително обезсолявам/изкисвам саламурено сирене. Ако имам варено-пушено или сухо осолено месо, поливам с вряла вода, държа час-два и после изплаквам Grinning Вкусът става поносим.
Обожавам синьо сирене, но поне 6-7 години не кусвам, безумно солено ми е.
Покрай мене и ММ свикна така. Стана дори по-католик от папата - ако сложа малко сол заради него, се мръщи.
Но съвсем без сол не е добре.

# 96
Не е вярно, че "в солта няма нищо полезно". Има доста статии в нета, там подробно е описано до какво води липсата й. Всичко е в дозата, не бива да се прекалява с нищо. Но умишлено да избягваш солта и да ядеш безсолни ястия е ненужно и вредно.

# 97
голяма драма стана с тая сол Simple Smile
да не досоляваш беше идеята
в месото и млечните си има достатъчно
само варени яйца ми е малко гадно без сол, ама ще възпитавам вкус

# 98
Аз не мисля, че някой си досолява млечни продукти или каквото и да било друго (шунки, филета и т.н.) в които се съдържа сол.
Но да ям безсолна храна, че да възпитавам някакъв вкус...на 30 и кусур години не мисля да започвам да го правя.
Всеки решава за себе си и преценява какво му помага, или вреди, или друго.

Моето единствено оплакване беше, че при сходен прием на храна (като калории, качество, количество и т.н.) от близо 2месеца теглото ми варира с плюс, минус 1кг. Не свалям, но и не качвам (освен преди МЦ, както съм в момента).

# 99
Аз съм така от месец закотвена на 53 плюс минус кило....

# 100
Солта сама по себе си не влиза в здравословните подправки, това е ясно. Но в днешно време храната съдържа толкова безумици, дори и голяма част от тази която смятаме за здравословна, че избутва проблема със солта на доста заден план.
Има и нещо друго, което е хубаво да се вземе предвид. Знаем че зеленчуците са приятел във всяка диета, във всеки режим който спазваме тук си наблягаме на зеленчуци, заради малкото калории, заради малкото въглехидрати. Аз лично няма да погледна една голяма зеленолистна салата, спанак или гъби ако не съм ги посолила малко. Все си мисля че е по- добре да си ям овкусената салата, вместо изобщо да не я ям.
Иначе който може без сол- това е сигурно перфектния вариант. Аз не съм от тези хора, всеки път като изпитам възможностите на дисциплината ми се връщам на точка 1. Дълги години го играех това, стига ми толкова.

# 101
Аз пак съм в редиците ... за 2 месеца безспирна лакомия съм с около 5кг отгоре. Опитвам се от няколко дни да почна, ама все празници. Залагам на киселото мляко и вечеря (вечер съм най-гладна, не мога да спя дори). Дано отчитането тук ме мотивира, защото не си влизам в дрехите. Neutral Face

# 102
голяма драма стана с тая сол Simple Smile
да не досоляваш беше идеята

Абсолютно..малко като вица за жената на диета и в цикъл...
За солта, който разбрал, разбрал.

# 103
Аз лично коментирах нелепото твърдение, че "в солта няма нищо полезно", а не досоляване, солени сирена и пр. Който разбрал, разбрал.

# 104
Здравейте, момичета 🤗
Имам въпрос, който дори ме е срам да задам, защото наистина съм много невежа. До сега не ми се е налагало да следя килограми, да гледам режими, биологията в тази част и тя ми куца.
Та..., да си дойдем на въпроса.
Изтеглих си приложение за следене на калорийния прием, което ми показва, че на ден трябва да приемам 1 500 калории. Съответно, за да отслабна трябва да съм в калориен дефицит и да поемам под 1500 к. Приложението ми позволява да въвеждам храните, които съм приела и авт.изчислява калориите. Въпросът ми е следния. Трябва да приемам толкова калории независимо от калориите, които изразходвам или ако кажем, че днес изчисля, че съм приела 2300 кл, но съм извървяла 6000 крачки, това би означавало, че отново съм калориен дефицит? ( Ако условно приемем, че 6 000 крачки са 800 кл)
Много се надявам да разберете питането ми, че и аз се оплетох нещо.
Благодаря! 💐

Общи условия

Активация на акаунт