Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 61 634
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 1 260
Ако става дума за малка кола, това е типично за тях - с един човек как да е, ама влязат ли двама, пък и ако са с мокри дрехи, малките коли не успяват да се справят с влагата и прозорците стават непрогледни. Спасението е свеж студен въздух отвън - отворен прозорец, или климатик, настроен за духане в прозорците.

# 1 261
Изпробвано с отворен прозорец и духане, не помага особено. Затова се чудех дали ако сложа влагоуловителя за автомобил ще спася положението първите няколко километра докато позагрее дизела. Че в този студ хем да ми вее ледено, хем да бърша не ме кефи хич.

# 1 262
Най-добрата стратегия е като се качиш да отвориш всички прозорци за малко, за да влезе студен въздух, той съдържа по-малко влага, след което да ги затвориш и да пуснеш климатика на максимум с циркулация само в купето и обдухване на прозорците, което ще ги затопли максимално бързо за да не образуват конденз.
Влагоабсорбаторът за да проработи бързо трябва нещо да върти въздуха през него, а такъв преносим едва ли ще намериш. Има разни аквафобни спрейове за стъкла, които предотвратяват задържането на конденз, според мен по-добра работа ще ти свършат. Напръскваш стъклата преди да тръгнеш и готово.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 13:25 от bboiko

# 1 263
Ако радиаторът ти е в ред би трябвало за до 3-4 минути да е изсушил стъклата. Ако нямаш достатъчно антифриз в системата обаче отоплението няма да ти работи, нали знаеш...

# 1 264
Пак да кажа - при малка кола ако се качат 2 или 3 човека с мокри дрехи няма оправия.

# 1 265
  • СИ
Някой ползвал ли е от торбичките за улавяне на влага? Помагат ли със запотяването на стъклата?

Торбички за улавяне на влага? Само за такова не бях слушал...         Smile

Първо се сменя филтъра на купето. Второ, вентилацията се настройва така, че да обдухва предното и страничните стъкла, не краката. И клапата на купето да е отворена. Освен всичко друго и стъклата трябва да са чисти, не да са бърсани с мръсни парцали или да са набрали един пръст никотин.

# 1 266
  • Пловдив
А колко време   е добре да загряваме колата сутрин при сегашните 5 гр.

# 1 267
Модерните коли нямат нужда от загряване. Най-бързо загряват като ги караш. Но все пак не пришпорвай много докато е студена.

# 1 268
  • СИ
А колко време   е добре да загряваме колата сутрин при сегашните 5 гр.

Моята е в гараж. Докато я изкарам и затворя вратата вече е на тихи обороти. Тоест, ако колата е в добро състояние 2-3 минути са предостатъчни. 5 градуса над нулата не са проблем. Ако температурите са доста под нулата е добре да поработи няколко минути и да се кара няколко километра по-бавно и без много газ. При много ниски температури останалите части по колата също искат малко разработване и затопляне без ударни натоварвания.

# 1 269
Имах предвид този тип торбички
Колата е обслужвана редовно, филтърът е сменен, стъкла бърша на седмица-две с препарат за стъкло. Просто типично за дизела загрява по-бавно отколкото ми се иска, а обдухване и отваряне на прозорци при висока влажност отвън не вършат работа докато постопли.

Feis, при 5 градуса спала отвън, на моята ѝ трябват около 3 км да позагрее леко двигателя. До напълно загрят  - 20 минути до половин час - ако има скоростни отсечки или изкачване по маршрута, може и по-бързо. От работа на място не загрява кой знае колко, да не кажа хич, и не я чакам повече от минута преди да тръгна. Това за 15-годишен дизел, бензиновите стоплят доста по-бързо, а може би и по-новите дизели.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 10:35 от crow

# 1 270
  • СИ

Колата е обслужвана редовно, филтърът е сменен, стъкла бърша на седмица-две с препарат за стъкло. Просто типично за дизела загрява по-бавно отколкото ми се иска, а обдухване и отваряне на прозорци при висока влажност отвън не вършат работа докато постопли.

Хубаво, че е обслужвана редовно колата. Не знам доколко бавно загрява колата и дали няма проблем с термостата. Патил съм от него. На дизела който карах преди така се беше случило. Уж всичко наред, ама термостата не работеше както трябва. Няма значение дали е бензин или дизел. Термостата трябва да се проверява.
Не знам къде се поддържа колата, но на сервизи вяра почти нямам и хвърлям по едно око дали са сменили горивния и филтъра на купето. Лъжат, да знаеш. Ако усетят, че могат да те смотат и да ти кажат, че са го сменили и само да ти приберат още някакви пари - ще го направят. Понеже на доста модели филтрите на купето са навряни зад жабката и централната конзола, като чуят за смяна и се започва едно мърморене и нареждане... Като свекърви са.
Преди години ми се случи да пътуваме с мой приятел. Дъжд, мъгла... Вътре запотено и само стъкла бършем, че да не се пребием. И той така... Сменен бил филтъра. Сменен, дръжки сменен... Спряхме до някакво крайпътно сервизче, отвориха кутията и изпадаха една лопата листа и боклуци. И като сложиха нов филтър - чудото стана!

# 1 271
  • София
Aз затова си сменям сама филтъра на купето. Не е голяма философия. Веднъж бях сменила него и въздушния на двигателя. Отивам в сервиз за смяна на масло и маслен филтър. Поискаха 30 лв. (аз им донесох и масло и филтър), смениха каквото смениха, взимам колата, казват залепили сме ти лепенка на вратата, да си знаеш кога е сменено. Тръгвам си и по едно време я да видя ква е тая лепенка, а те написали на нея, че сменили маслен и въздушен филтър. Даже не знам дали наистина са сменили маслото.

# 1 272
Зависи от колата. Да смениш филтъра на купето на Рено Меган 3 си е истинска епопея.

# 1 273
  • София
Зависи от колата. Да смениш филтъра на купето на Рено Меган 3 си е истинска епопея.
Моето е Меган 2 Wink

# 1 274
Здравейте, има ли пострадали от ПТП, при което виновният водач е напуснал местопроизшествието, но все пак имате данни за извършителя и той не е открит от КАТ, а просто са изчакали да изтече давностния срок и са приключили случая?
Явно това е удобна вратичка в закона, при която никой нищо не предприема, а потърпевшият пие една студена вода и си оправя щетите както може!

Общи условия

Активация на акаунт