КГБ = Клуб на Готините Баби - 207

• 54 834
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • София
ЯНЕ, не се ядосвай. И да се ядосваш - файда никаква. Все едно, данъците трябва да се платят. Не можем да избягаме от тях. Нали може и разсрочено, все ще ги изчистиш. Гушкам те. Hug
ДИДИА, тенкю баба за рецептата. В нашия супер имаше вчера круши, но от онези, твърдите. Ще чакам от другите.
Моите кифлички станаха много хубави, но пълнежът ми беше оскъден. Друг път ще слагам по повече. Направих една част  с локум и останалите с течен шоколад. Половината заминаха. Grinning

# 226
  • София
Ехе, и аз се каня отдавна да правя козуначените кифлички на мама. Ще видим кога ще ги спретна на моите момчета.
А пък днес  бил
СВЕТОВЕН ДЕН НА МАРГАРИТКАТА,
а това е ЛЮБИМОТО ЦВЕТЕ на Фло - специален поздравза нея!
Легенди за цветето, което е "окото на деня"!
В днешно време почти всяко момиче, което иска да разбере дали харесваното от нея момче я обича, къса цветчетата на маргаритката и тихо мълви: „Обича ме, не ме обича.”

Обичаят да се късат листенцата на маргаритката датира още от древни времена, когато тя се е смятала за мощен оракул в любовта.

В старофренска песен се пее „маргаритке, малко цвете, маргаритке, отвори съдбата на моята любов.“ Този обичай се разпространил из цяла Европа, като в Германия маргаритката се превърнала в единица мярка за любов.

Французите пазят и друга легенда, свързана с красивото цвете. Тя разказва, че принцеса Маргарита, съпруга на Емануел Филип Савойски и дъщеря на Франсиск Първи, получила от съпруга си, в знак на любовта му, като сватбен подарък кошница с маргарити, но не набрани от кралката градина, а изработени от злато и скъпоценни камъни.

„Нейното бяло одеяние символириза невинността.” – казва за цветето великият Шекспир, а друг голям английски поет пише: „… розата царува само едно лято, а маргаритката вечно”. Действително, въпреки суровия английски климат, цъфнала маргаритка може да се види през цялата година. Особената любов на англичаните към нежното цвете е родила и умалителното му название Дейзи (Daisy-Day’s eye), или иначе казано „окото на деня”, защото маргаритката е първата, която разтваря белите си листенца след изгрева на слънцето. В рицарските времена, онези рицари, на които любимите се вричали във вечна любов, издълбавали върху щитовете си цъфнала маргаритка, която да ги пази и да им носи късмет, напомняйки им, че годениците им ги очакват. А френският крал Луи IX , засвидетелства любовта и почитта си към съпругата си Маргьорит дьо Прованс, запечатвайки маргаритката, редом до лилиите на Националния флаг.

Всъщност името „маргарита” цветето получило от древните елини. На гръцки μαργαριτάρι означава перла и тъй като листенцата на нежното цвете наподобяват наниз от перли, древните го наименовали маргарита.

В християнските легенди маргаритката е наричана цвете на Богородица. Според тях, един ден Божията майка получила блага вест от Архангел Гавраил. Тръгнала Богородица на дълъг път из планините и долините на Юдея, за да уведоми своята братовчетка за вестта, и когато краката й докосвали земята, пониквали малки бели цветя. По този начин, по целия път, който извървяла Дева Мария се образувал цветен килим. Тези цветя били скромните бели маргаритки, венчелистчетата на които напомняли за славата на Бог, а златната среда за свещения горящ огън в сърцето на Мария.

Според друга стара християнска легенда Божията майка дала на малкия Исус остатъци от ленено платно да си играе. С ножица момчето изрязало малки цветенца, които разпръснало по поляната около къщата. И въпреки, че било още студено, те се превърнали в малки цветчета, носещи радост на хората.

Римските легенди разказват, че могъщият бог на сезоните Вертумн, който освен че имал дарбата да се преобразява, бил много похотлив и преследвал нимфата Белида. За да се спази от домогванията му тя се превърнала в маргаритка. Има още една легенда, която наподобява тази за Вертумн и Белида. В нея се говори как похотлив стар богаташ преследвал млада и невинна девойка. Попаднала в безизходица, тя потърсила спасение от майката Земя и Земята я превърнала в нежното цвете, което да радва хората.

Днес беше и рожденият ден на татко, царствено му небесно! Дано в небесните селения да му е маргаритено!

В днешния ден прекачих вчерашните крачки.

Пиша от телефона и не успях да скрия част от текста, както исках. Надявам се да не ме изтрият.
Лека вечер!

# 227
  • София
Марина, кой да те изтрие?
Трие се ако има сигнал от някоя нежна, обидена душа  до модераторите.  Браво за крачките, моите са доста по-малко, но в студа и така е добре. А и аз не броя обикалянето по стаите в къщи.
Янке, съчувствия, много е неприятно, изпитала съм го поне 3 пъти.  Не се уведомява при подобни т.н. бързи производства. Общините си имат доверени юристи и те преглеждат забавени плащания, проверяват от кого могат да вземат пари безпроблемно и действат. Така освен прихода на общината си осигуряват и собствените хонорари. Докато работех 2 пъти ми запорираха част от заплатата за по 150 лв. Беше по някакъв член за фасади на сгради, нямаше начин да се възрази. Според юристите в работата ми е било за неуредени документи за остъклен балкон. Просто служители на инспектората заставали пред блока, заснемали фасадата и после жулят наред. ОК, но аз всичките имоти съм ги придобила с вече остъклени балкони, имало е поле за възражение при обичайно съдебно дело.  Третия път беше за акт на кола, моя собственост. То аз книжка нямам, но съм нарушител - закъсняла съм с 5 дни да сменя талона в КАТ при покупката. А закъснях, защото никой не искаше да ме замества в работата. Халал да са им, платих си ги. Но по-неприятно беше, че служителите от ТРЗ вдигаха всеки  път голям джангър -  как имам запор, как съм съдена. Едва ли не - убийца на старци и изнасилвачка на деца работи във великия пробит холдинг. Наложи се да пиша и обяснявам, че нямам сестра и това също ме поддтикна да напусна.
По принцип пенсиите би трябвало да не се запорират. Но банката излиза с мнението, че не знае от къде идват парите в картата....
Моя позната млада пенсионерка с тр. стаж 1 категория си получава пенсията в пощата. Очудих се, как се бута там със старчоците, защо не се улеснява с карта. Та от нея разбрах, че на плащането в пощата не може да се наложи никакъв запор. А тя очаква проблеми със запори - тя си знае.  Полезна информация е това.
За данъците за имоти  и такса смет - плащам ги разсрочено, на вноски, на определени периоди. Излиза ми в ел банкиране и се възползвам. Как ли пък не да насипя толкова пари на чиновниците - мързели, да разполагат с тях.

# 228
  • Кубрат/ Пишурка
Благодаря, момичета! Айша, с толкова хумор си го написала, че ме усмихна!
Маринка, много интересни неща си разказала! Тенк ю, баби!

# 229
  • Варна
Привет!   Hands Wave
Влязох в темата само за да прочета как сте, но Фло, Маринка, като питате за ДС, не мога да не "драсна" някой ред, макар да не ми се пише!
Поне до м.Март ще си носи катетъра, тогава доктора му казал да се обади, да му определят дата за отстраняване на простатата. Катетъра не поема всичката урина, изтича отстрани..... памперс гащи.... мъка..... миризма.
Изнервен..... не ни е лесно.
Толкова любопитки надничат в темата, че не ми се иска да съм подробна. Питам се, какво толкова ги интересуваме, като не ни познават, не пишат при нас!!!!!   Misc Gun

Лека нощ!   Nerd

# 230
Марина , много интересно разказваш , благодаря!
  Онзи ден ММ е осуетил кражба на  ало измамници от една бабка при един от магазините, които зарежда.Тези гадове стават все по-изобретателни и нагли.И не мога да си обясня, при положение , че непрекъснато се говори за това, как хората им се връзват.

# 231
Добро утро! Току що се излюпих и си пия кафето!
                                    Прочетох за маргаритката и ето за всички вас с пожелание за спокоен,здрав и щастлив ден!!

# 232
  • София
Поспах повече тази сутрин, и за начало на деня прочетох написаното от МАРИНКА. Е, наистина усмихна деня ми. Научих нови неща за любимото ми цвете! Благодаря ти, миличка!!! Heart
ДИДИА, благодаря за маргаритеното букетче! Hug Рецептата за крушовия десерт вече е в тИфтерЯ, чакам мекички круши.
Днес го раздавам лежерно, както ни съветва ГРЕТИ. Изпихме си с гаджето чайчето - кой с боров мед, кой без. Всеки според диетата. Blush
Днес бях упорита и играх гимнастика цели 15 мин. Направих си и ежедневната процедура за изглаждане на бръчките. Дядо Коледа ми подари едно елегантно валяче от розов кварц, което докато гледам телевизия или се разхождам из И-нета търкалям по проблемните зони и се подмладявам. Ти да видиш! Stuck Out Tongue Winking Eye
Гаджето днес ми кандиса, та излязохме заедно на дълга разходка из квартала.
Следва обяд и почивка.Харесвам такива дни - без напрежение и бързане. Чудесно е така!
Желая ви спокойни почивници. ( според ИХА )

ПП дописвам, че нали знаете по правилата не мога да пиша нов пост.
Говорих с ХУЛИ байрактарката Simple Smile . Звучи бодро, оптимистично. Днес гаджето й е рожденик. Каза да ви кажа, че е добре и ви поздравява. За сега щерките не ги пускат на село, та слушат и изпълняват. Стоят си тук на топло и обгрижени. Така ще е до пролетта. Поне такива са на Хули намеренията.
Говорих и с ФУРИЙКАТА. Посмяхме се на маймунджилъците на внучето й. Важното е, че всички за живи и здрави.
Вярна е поговорката, че денят си личи от сутринта. Тези дружки усмихнаха деня ми! Благодаря ви, момичета!!! Heart

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 17:20 от Flo 51

# 233
  • в малка спретната къщурка
Добро утро в неделя! Станах по първи петли, но се излежавах и мързелувах. Днес съм сама в къщи и ще има волна програма. Гледам слънцето огрява, но не съм си подала носа, да усетя има ли вятър. Ако е такова, каквото се вижда през прозореца, то ще ми трябва компания за разходка.
Янче, гадно е това, което се е случило, но още по гадно е, че сумата е набъбнала и трябва да се дават едни пари на вятъра. Опитах веднъж да плащам на вноски, но забравям дали не съм пропуснала и реших да действам така, както съм свикнала.
Фло, отбележи в дневника, че спазвам дадените обещания.
Лек, приятен и усмихнат ден!

# 234
  • София
Добро неделно утро.
Фло, за крушите огледай в съседния Про маркет. Аз купих от там едни дървени, зелени, че много ги обичам такива. За 2 дни на парното омекнаха и станаха още по-сладки.
Фури, навестявай ни по-често. Нищо не споделяш за внука, на градина ли е? То, ясно - майките се сърдят като пишем за потомството, но ....
Иначе остават само поздравите по повод и картинките с кафета. И така постепенно няма за какво да си говорим.
Засега кафето и чая са изпити, да се постопли и потеглям.
Вчера с Пл. ходихме до Джъмбо и на МОЛ - уникално преживяване.
В Джъмбо търсихме робот за Мрънч, наснимахме многото налични. Детето след като ги разгледа на месинджър си избра малко бяло роботче за 15 лв. Наясно сте, че то от пари и суми не разбира, хареса си го. А може би и такова гледа по филмчетата. Но дядката до сега дудне и се сърди, че не сме купили големите за 50 - 70 лв. Другата поръчка беше кола с дистанционно като кормило. Там ударихме на камък, но има време ще намерим.
После на МОЛа на Цариградско шосе Пл. имаше намерение да гледа намалени зимни маратонки. Нещо не му хареса и намалената цена, бързо приключихме шопинга. Днес ще съм сама навън - да си зяпам на спокойствие.

# 235
Добър да е денят ни мили момичета!
   Пожелавам Ви слънчева неделя!

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 16:07 от дидимити

# 236
  • София
Добро утро, мацки! Аз днес се поуспах, ако може така да се каже. Станах към 9 ч. и докато оправя закуската, чая и кафето, то времето си мина. Сега ще се занимая с битовизмите малко и след обяд навън. Времето е разкошно и в София, Фури. Слънцето се е усмихнало и ни кани вън, така че стягайте се. Wink  Малко завиждам на тези, дето са на морето - край моренцето сега е супер, сигурна съм!

Танита, надявам се да минат бързо неразположенията на ДС и отново да влезе животът в обикновеното русло.

Айша, щом хлапето си е харесало малък робот, него и ще чака вероятно. Пък и като знаете, че след някой друг ден, месец ще бъде оставена при другите играчки, хич да не съжалява дядото за по-големия робот. Ще намерите и кола, сега всичко има.

Янче, отбелязвай си в календар кога, какво дължиш, щото иначе се забравя. Вече сме във възрастта на любовта и акъла ни е на друго място. Wink И не се ядосвай, свършен факт е вече.

Фло, браво на разходката ти, много, малко, все е от полза.

Вчера, докато се разхождахме и минахме покрай един магазин за домашни потреби (не бях влизала в такъв отдавна) се изкуших и като влязох се захласнах. Е, въздържах се големи покупки, ама изкушения много. Не, че нямам вкъщи всичко, ама лакомо око. Задоволих се само със стъклено шише с капаче за мляко, един литър. Нали си купувам домашно мляко за подкваса, но винаги оставям и прясно. Я крем карамел, я нещо друго.

Пак написах надълго и широко за моето битие, не че е нещо интересно. Simple Smile

Останете си със здраве и не забравяйте, че малките неща оказват най-голямо влияние в живота - усмивка, прегръдка, комплимент, благодарност.

# 237
  • Кубрат/ Пишурка
Здрасти значи следобед.
Фури и аз да питам за внучето. А и за Фенчо нищо не пишеш!
Маринка, не се ядосвам вече, а и щерката каза че ще е насреща. Но ми даваш добър съвет с календара!
И внимавайте с това ходене, че да не стане като във вица :
Моят дядо беше на 60, когато започна да върви по 6 км на ден. Сега е на 90, но нямаме представа къде е!

# 238
  • в малка спретната къщурка
Ехооо!
Изпихте ли следобедното кафе? Аз днес го пропуснах, защото се търкалях и се опитвах да дремна, но не ми се получи. Разбутах хладилника и реших, че има достатъчно за ядене. Ако направя нещо, то трябва да хвърлям храна после. Не си струва, а и не сме махнаджии.Ще си го доядем.
Айша, Янче, добре сме. Фенчо чака датата 12.03, за да подаде документи за пенсия и да се отдаде на харченето и.
Категоричен е, че няма да работи, но ще видим. Ще го правим "Дядо на повикване". А мен пенсията има да ме чака и, а дано ме дочака.
Ели се гледат с Мишо, защото през ноември отиде два дни на ясла и се разсополиви. Сега ще го дават пак и дано бързо свикне и се климатизира. Това е. Нищо интересно и различно не се случва. Аз през ден съм на работа и това ми харесва. Хайде, до следващо включване, за да не изгубя нишката.

# 239
  • Вила Великула
Да се разпиша и аз. Днес имах гости. Децата, сестра ми и зет ми с техните деца и се събрахме 10 човека на масата. Беше много приятно. Добре си изкарахме, хапнахме, пиинахме.
Утре стават40 дни на татко. Сутринта ще полагаме урната.
Днес направих житото, сега пека питата. Утре вечер ще се съберем при майка ми и ще го почетем.
Относно ходенето - има дни в които правя 7000 или повече крачки, но повечето време съм закотвена за бюрото и ако направя 4000 е добре. Лятото е друго-като се прибера от работа, започвам да вършея по двора и се раздвижвам максимално.

Общи условия

Активация на акаунт