Рак на белия дроб - тема 9

• 57 155
  • 769
  •   1
Отговори
# 270
Droidd препоръчвам Ви д-р Чапкънов в Каспела.  Ако се бях поинтересувала малко преди да направят 2 безсмислени бронхоскопии на баща ми, щях да спестя и време и мъки. Когато бях на консултация при него след това, той от снимките още каза, че няма как с това местоположение да се вземе материал от бронхоскопия и ще трябва VATS.
Успех и Ви желая да бъде нещо друго🍀

# 271
При нас мама нещо не се чувства добре...Много се уморява,казва, че,се уморява дори когато седи на стола на работа,а после вкъщи главно лежала.На 31 след като в последния  момент си загубих личната карта и никой нямаше готов пср тръгна сама за Гърция за сделката за имота с уговорката  да остане там вечерта,но тя си отиде,цял ден там висяха по пейките ,сделката приключи чак в 18.30 и пак тогава тръгна за бг сам сама и каза,че не се е уморила кой знае колко.На следващия ден обаче трябваше и до Панагюрище да ходим а в точния ден сменяли някаква система  ли какво и пак тръгнахме късния следобед и хич не се чувстваше добре.Сестра ми каза,че главно лежи у тях и е свалила 4 кг.Тежала й главата също .Кръвните показатели  са супер,единствено калция беше понижен,защото тя забравила за какво го пие и за да разреди хапчетата,че й били много ,го пиела няколко седмици  през ден...Вечерта дори вино не си сипвала ,не й се пиело,а преди не пропускаше.Всичко почна от гадния Ковид,имам чувство че и някаква депресия участва но предвид състоянието й се притеснявам и за другото...Чудя се вече с кой да се консултираме и дали ще иска.Гледам в Пълмед има два екипа от невролози,които преглеждат хора с постковид симптоми, но ако идем дали при нейното състояние и скенер и ямр от преди 2 м ще пожелаят да предприемат нещо...

# 272
Droidd, на моя баща също бронхоскопията му я правиха в Каспела. На 20.12 влезе, направиха му скенер, а на следващия ден бронхоскопията. Резултатите от нея бяха готови след Коледните празници на 29.12, предполагам, че и по бързо щеше да е готов резултата, но бяха почивни дни. По скоро чакахме по дълго, за да го приемат в болницата, за да му направят изследванията, отколкото резултатите от тях.
Реално отиде на първи преглед в началото на декември, около 7-8.12, а най-ранния час за прием беше 20.12 и то с късмет, защото се беше освободил.

Успех и дано да е по лека диагнозата! 🍀🙏

Фани, ако скоро е карала Ковид е съвсем нормално да се чувства изморен организмът. При мен и двата пъти, в които го карах много ми се отрази на физическото състояние, въпреки, че и двата пъти го карах сравнително леко.
Пожелавам скоро да се подобри състоянието и и отново да я видим с усмивка и апетит, като на предната снимка, която публикува. 🙂🍀❤️

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 17:50 от gloriana

# 273
  • Бургас
Здравейте, бях писала преди време за татко. И я София ходихме, но дадоха много късна дата за бронхоскопия. В момента сме в Турция, за жалост се потвърди първоначалното предположение. Правиха му медиаскопия, разрез през гърлото. Пет скенерът показа, че е засегната лимфата към трахеята - три лимфни възела. Оттам взеха материал. Няма на други места. Дребноклетъчен карцином. В понеделник професорът ще разясни всичко, аз имам само предварително имумохистохимично изследване, което излезе за три дни, а чета, че за това е необходимо повече време... Не бил за операция... Нищо не пише за стадия. В тотален шок сме... Чета и тотално се обърквам Sad

# 274
Здравейте, бях писала преди време за татко. И я София ходихме, но дадоха много късна дата за бронхоскопия. В момента сме в Турция, за жалост се потвърди първоначалното предположение. Правиха му медиаскопия, разрез през гърлото. Пет скенерът показа, че е засегната лимфата към трахеята - три лимфни възела. Оттам взеха материал. Няма на други места. Дребноклетъчен карцином. В понеделник професорът ще разясни всичко, аз имам само предварително имумохистохимично изследване, което излезе за три дни, а чета, че за това е необходимо повече време... Не бил за операция... Нищо не пише за стадия. В тотален шок сме... Чета и тотално се обърквам Sad

За съжаление в последните седмици няколко човека пишат в групата заради близки с тази диагноза. Моят вуйчо е един от тях, но нашата история е от лятото. И на нас ни беше обяснено същото, че този тип рак не се оперира.

# 275
  • Пловдив
sisi_f -
Нормално е за 3 дни работни дни да направят взетия материал на форма удобна за изследване (парафинови блокчета),при добра организация. Имунохистихимичните изследвания след това стават бързо. Според тях няма никаво съмнение в диагнозата. Дребноклетъчен белодробен карцином.
При този рак стадирането е по-различно,малко по-напред съм писал ,щом има метастази в лимфни възли е ES (extensive stage),т.е IV-ти стадии .

Преслава не е съвсем вярно ,че този вид рак не се оперира. В някой случай ограничен стадии(LS) може и да се оперира.

Droidd,
Подкрепям мнението на Hope ,няма специфични туморни маркери
а много често и няма отклонения в кръвната картина . Възможно
е при обширен метастатичен процес за има завишени неутрофили ,при голям тумор бързо пролифериращ е възможно да е ниско желязо,хмоглобин , за белодробните специално и нисък натрии. В повечето случаи обаче няма никакви аномалии в ПКК,биохимия,включително и моята кръвна картина беше перфектна при диагностирането.
За Пловдив както са ви написали Lucky95 и gloriana ,търсете д-р Атанас Чaпкънов в Каспела . 2018 не се изискваше предварително запазване на час. Мисля ,че имат робот Давинчи.
Носете дисковете и описанията на изследванията,безда водите баба ви ,като ги види ще прецени дали може да се вземе материал с бронхоскопия или трябва VATS. Ако не може с бронхоскипия може да иска да види бабата предвид възрастта и,да прецени дали може да понесе VATS. Дано локацията да позволява да се вземе материал с едно от двете ,защото третата опция е само отворена торакотомия.
Ако искате снимайте разчитането на скенера ,като заличите/покриете с нещо личните данни ,и го качете тук.
Успех!

Фани,
Най-добре напревете ЯМР на главата преди да търсите невролозите,ако трябва и платено. В Св.Георги има добър ,и добър специалист д-р Диана Димитрова ,обаче не работи с направление и се чака по 2 седмици поне,ако никой не се откаже. По-бързо става в
Медискен ,в Медлайн. Имам позната, която е лаборант/оператор на ЯМР  там. Аз като бързам или имам направление ходя там и за второ разчитане го нося на Диана Димитрова ,ако има нещо съмнително,или съм видял аз нещо.
Иначе невролозите или ще ви отпратят при онколога или при неврохирург, в най-добия сл. пак ще искат нов ЯМР(ако могат да го инерпретират резултата). Ако на ЯМР всичко е наред ,спрямо предходния ,няма нови лезии,увеличаване на размерите на сегашните или отока около тях ,тогава може да се мисли за постковид новрологични усложнения , примерно на ЯМР ако има церебрален васкулит ,асептичен менингит.
Пробвай първо  да говориш с онколога ,какво ще каже той и дали могат да направят нов ЯМР в Панагюрище ,за да не го плащате ,защото за направление се чака поне 2 седмици.
Задух има ли ,да не е от недостиг на кислород умората?

Редакция:
sisi_f -,
Направете и ЯМР на главен мозък,защото много често и бързо метастазира там дребноклетъчния БК , и предвид високия Ki67 . На PET не могат да се видят евентуални лезии там.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 15:07 от whitefang

# 276
Не бих казала,че има задух,сатурацията е 97.Последният Ямр е преди няма и 2 месеца,следващият се очертава края на март...а и не знам толкова на често дали е удачно,тя отдавна си има главоболие и замяност,но точно около ковида започна да описва,че й тежи главата и да вдига кръвно.Сега го контролира само с Конкор сутрин.На последния ямр всички лезии бяха намалели,а една описана с нарастване от 17 мм,което лекуващия като видя каза,че силно го съмнява това да е уголемяват,а че е некротизирала тъкан от самата радиация и че засега само ще се наблюдава,тъйкато в момента няма как да се облъчва повече и остава единствено цялостно облъчване,за което в момента тя не е.Всичко си вървеше ок до ковида ,казах й внимавай моя тест е положителен,тя не вярваш, казваше 6 съм.ям и си пия нищо ми няма.След това си изкара и пневмонията и т.н и някак си цялостното й състояние  се влоши...Онколожката последния път пита само колко е силно главоболието-стига ли се до обезболяващи,мама каза не...

Притеснява ме и че не само последния скенер не показа намаление,но и имаше нов плеврален излив и повишена сув макс на два от възлите май беше.Това може ли да означава че лекарствата спират да действат,или може и да е нещо моментно..

Уайт,благодаря записвам си информацията

Пс за умората и там и пулмоложката тук ,че е напълно нормално след всяка инфекция...

# 277
  • Пловдив
Все пак направете , При активна лезия ми се вижда не достатъчно често на 6 месеца ЯМР. Най-малкото никой няма да се наеме да и поставя диагноза и лекува при мозъчни метастази без актуален ЯМР отхвърлящ ,като причина прогресия,локален оток  около лезиите или цялостен такъв. А и може да има изменения предизвикани от Covid, недостиг на въздух ,които да се видят на ЯМР- васкулит, преходни исхемични инциденти/лезии от такива, асептичен менингит от цитокива буря.  Щом е свалила килограми ,значи и не яде не само не пие вино , а да не и се яде/гади може и да е оток в мозъка, както и повишеното кръвното от увеличено вътречерепно налягане и натиск върку малкия мозък. Отока около голямата  лезия може след спирането на кортикостероидите пак постепенно да се увеличил.

# 278
  • Бургас
sisi_f -
Нормално е за 3 дни работни дни да направят взетия материал на форма удобна за изследване (парафинови блокчета),при добра организация. Имунохистихимичните изследвания след това стават бързо. Според тях няма никаво съмнение в диагнозата. Дребноклетъчен белодробен карцином.
При този рак стадирането е по-различно,малко по-напред съм писал ,щом има метастази в лимфни възли е ES (extensive stage),т.е IV-ти стадии .

Редакция:
sisi_f -,
Направете и ЯМР на главен мозък,защото много често и бързо метастазира там дребноклетъчния БК , и предвид високия Ki67 . На PET не могат да се видят евентуални лезии там.

Направиха и ЯМР. Всичко е чисто там - пропуснах да спомена. Според гръдният хирург, няма възможност за операция, опциите са химио и лъчетерапия едновременно, доколкото разбрах. Това значи ли, че е ограничен стадий? Татко толкова се радва, че няма да го оперират... тъй изпитва неистов страх от тези интервенции.
В понеделник при консултацията с професора, ще разберем повече, но исках да се подготвя с въпросите предварително.
Много благодаря за отговорите! Извинявам се, че пиша малко объркано, но още не мога да проумея какво се случва. Здрав човек на 72 год., без нито едно заболяване до момента, не приемащ никакви лекарства, водещ здравословен начин на живот, изследващ се постоянно и за най - малкото нещо... И.... Изведнъж... Не знам... Цигарите... Ваксината....

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 07:57 от sisi_f

# 279
Fani, някакви изследвания правени ли са ѝ след ковид? ПКК, д-димер?

# 280
Да,всичко е нормално.Сега се,съгласи да направим ямр  но се притеснява какво щели да кажат в Панагюрище. Освен това трябва  да си вземим последните 2 диска от ямр и може би първо да попитаме там дали могат да изместят датата,но ме съмнява ,то всичко им е плътно там...Ямр и пет са й през 4 месеца,не 6.Сега писах и на,Уайт ако мо е да ме насочи към кого първо да се насоча.Казва и ,че сутрин кашля и й се гади и не й стига въздух.Нямала и никакъв апетит.Ходи си на работа,но мн се изморява.

# 281
  • Пловдив
Момичета, много Ви благодаря за отговорите!
Записах си препоръките за всеки случай. За жалост, бабата категорично отказва да влезе в болница. Страхът е провокиран от ситуацията с ковида. ММ е носил дисковете на д-р Давчев. Според него в дясно е може би изменение от старо хематологично заболяване. В ляво по всяка вероятност изменения, след лъчетерапия при отстраняване на гърдата преди 25 г. И нови леки изменения, като след леко изкаран ковид. Но както е казал доктора, всичко това, трбва да се провери с допълнителни изследвания, е да ама няма как на сила да я заведем Sad

# 282
  • Пловдив
sisi_f ,
От цигарите е,дребноклетъчния е почти само от тютюнопушене.
Питайте дали могат да добавят имунотерапия към химиотерапията.
В Темата има две потребителки ,чиите близки се лекуват в БГ и са на комбинарана ХТ+ИТ .Няма да плащате нищо в някои клиники в БГ и няма смисъл да го лекувате в Турция и то платено,а ИТ не е евтина.

droidd,
Ако иска/те да се лекува трябва да се уточни хистологията на лезията. Възможно е да е метастаза от РМЖ ,дори и след толкова години,възможно е да е и белодробен карцином,или метастаза от друг рак -примерно колоректален. Възможно е и да не е нищо малигнено  ,но фиброза от лъчетерапия може лесно да се различи, а от Ковид последствията също изглеждат специфично и са в периферията и долните лобове.Тук няма как да я убедим да виртуално да влезе в болницата за да вземат материал за хистология,това е ваша работа.

# 283
Фани, постковид симптомите често са неврологични, близки до мен хора се оплакват от световъртеж и силна умора дори 2 мес.след прекаран ковид. А може и майка ти да се е преуморила с това тичане. Щом и изследванията й са супер, дано да е нещо временно от преумора.Иначе може да опитате за друга дата за ЯМР, нищо не се знае. Времето е динамично и постоянно има някакви промени в графиците.
Татко също няма голямо желание за разходки, което единствено е в негов минус. Като се постопли, ще е по-лесно с движението.
Стискам палци на всички останали!

# 284
sisi_f на нас също ни беше обяснено, че операция е невъзможно да бъде направена. Попитайте за включване на ИТ, до сега всички доктори с които съм се консултирала наблягат най-вече на нея.
 На своя глава или по скоро от това, което съм прочела в темата в понеделник ще заведа баща ми на кръвни изследвания, за да не се изненадаме и да ни върнат за втора вливка. Освен стандартната ПКК нещо друго трябва ли да му се пусне

Общи условия

Активация на акаунт