Рак на белия дроб - тема 9

• 57 101
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте всички! Нямам новини, освен чувството, че губим сървайвъл играта Онкология.бг

В изминалите дни си лягам с надежда и ставам с отчаяние, така се върти колелото при нас. Горките ми адреналин и кортизол, направо летят Sweat Smile

Ето  обзор:
След посещението при лъчетерапевт този понеделник, който е казал на майка ми едва ли не, че нещата са трагични и сигурно вече има запушване (не зная къде и на какво), но ние някак (?!?) да го пазим (?!?) да не вдига висока температура през деня (?!?) до 8 март, за да започне ЛТ. Видял е диагнозата мантелна пневмония, видял е назначението за венозен антибиотик (е то така по интернет...) и вдигнал рамене. Свързах се с медицинска сестра, която още същата вечер дойде и започнахме провеждане на лечението с венозни антибиотици в домашни условия. Сами и без знанието на онколози (не че някой се е интересувал). Към момента има подобрение, кашлицата е намаляла, температурата не е през целия ден, не всеки ден вдига до 38 и нагоре.

Вчера реших да направя консултация с проф. Тимчева. Обади ми се веднага. Каза, че трябва първо поне един курс ХТ и тогава всичко останало. От нея разбрах, че ЛТ е само с палиативна цел и че фактически все още за вуйчо ми не е предвидено лечение. Учуди се и че няма адекватно обезболяване (освен аналгин) и че не е правен скенер (имаме само един от 14.01, който установява наличието на тумор). Говорихме дълго, жената беше много мила и изрази съжаление, че сме стигнали до това положение. Беше много учудена, че нямаме дата за ХТ. Каза да отидем при доц. Трифонова в Онкологията с нейното заключение и да я молим да го приеме първо за ХТ. Вечерта се чухме и й казах, че се опасявам да се мотаем още и дали тя може да го вземе. Каза, че ще потърси легло и в Сердика. Сутринта се чухме и ми каза, че не може тя да запази легло за ХТ (тя е в друга Сердика) и трябва да отидем ние и да ги помолим. При нея места имало чак за средата на март (явно това е късно).

Тази сутрин майка ми първо е отишла в Сердика, от там обаче я отпратили, нямала час, нямало го завеждащия лекар (нищо, че проф. Тимчева я изпраща). Майка ми изпада в паника, тича в Онкологията. Трифонова първо се обижда, че сме се консултирали с Тимчева. После казва на майка ми, че прогнозите не са добри, той едва ли ще се оправи от тази остра инфекция и че първо трябва ЛТ, за да го обезболят и да може да лежи за ХТ (болките са в гърба, не може да лежи по гръб). Накрая й казва да го доведе в понеделник да го види и да прецени дали евентуално може да го приеме в сряда, но да не се надяваме. Поне три пъти възкликнала "Значи се отказвате от ЛТ?", което много е стресирало майка ми (макар че Тимчева ми каза, че това не е важно в момента и може да се отложи с няколко дни).

Преразказах всичко това на Тимчева, тя не го коментира, а ми даде контакт на друг лекар от Сердика, с когото да се свържем.

Майка ми не иска да чуе пак да ходи в Сердика, страх я е да не изпуснем ЛТ и едва ли не, обиждайки лекарите в Онкологията с консултации от други лекари (и то по интернет!), да не откажат лечение изобщо. Попитах Тимчева директно дали не го отписват с тези (без)действия. Не ми отговори.

Това е засега при нас. Надявам се до понеделник да имаме план. Надявам се проф. Тимчева да ни помогне някак.

Бъдете здрави!

# 496
Фани прегръщам те , много съжалявам за тези новини! Няма да се отчайвате, няма.да се предавате, решение ще се намери. Консултирайте се с още един, още двама лекари ако трябва. А лекуващия лекар какво предлага? Ако мога да помогна с нещо, разчитай на мен.
 Мунрийл, съчувствам ви за положението в което се намирате. Обаче ако не овладеете инфекцията то и ХТ неможе да започнете. Има време до понеделник и АБ може да подейства. Нека майка ти отиде и запише час за средата на март в Сердика(където е Тимчева), все пак е по-другата седмица. През това време ако намери някъде да го приемат по-рано винаги може да се обади и да освободи мястото. Или пък ако държат за Онкологията, нека отидат в понеделник и да си кажат, че искат да се започне с ХТ. Търсете и по други болници, вижте в Надежда. Въобще да не се чувства виновна че отказвате ЛТ в момента.

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 19:38 от Believe's

# 497
  • Пловдив
Фани,
Много съжалявам за тази прогресия. Консултирай се с неврохирург,
но са много 9-10 лезии. Дори и да има 2-3 ,които са близко разполжени,добре отдиференцирани от околната мозъчна тъкан и с една операция да може да се отстранят ,пак остават много.А и не знам дали някой/кой ще се наеме да оперира при това положение.
Може да облъчат тази ,която може с SBRT ,ако е голяма и потенциално създава проблеми. И да направят WBRT. Ще качиш ли описанието да видим къде/какви са лезиите?

# 498
Благодаря ви много,хора!Утре ще кача всичко,че останаха у мама.

# 499
Фани какво стана, те в днешния ден ли разчитат скенера? Дано всичко е наред 🤗
Зиги, майка ти почна ли таблетките, как е?
Глориана, галита как е при вас?
Moonreel?

Привет на всички! Believe's, благодаря за загрижеността. ❤️ Не успях да Ви следя много тези дни, но сега наваксах.
При нас не е много розово положението. На татко много му падна кръвното. Вчера майка е викала бърза помощ. Докторката му е направила кардиограма и е казала, че всичко със сърцето било наред, била му е инжекция и му е просветнало малко, но след предния ни опит с бърза помощ вече не им вярвам. Кръвното му е било 100/60 с много висок пулс над 130, сега му го мерим постоянно, понякога пада и до 90/50. Откакто си пие лекарствата за сърцето и пулса, уж бяхме овладяли положението и пулса го държеше 75, 85, 90, макс 110.
Докторката е казала, че вероятно не се храни добре и от залежаването се получава така. Много му се вие свят, понякога губи съзнание за секунди и няма никакви сили.
На 10.03 сме на преглед при кардиолог, много се надявам сърцето му да се е възстановило и състоянието му да позволява да направи втора вливка химеотерапия, защото това чакане, направо ни убива.

Дано скоро в групата започнем с добрите новини. Пожелавам много скоро на всички състоянието да се подобри и да се почувствате по-добре.
Бъдете благословени! 🙏🙏🙏🍀🍀🍀

# 500
  • Пловдив
ЯМР на мозъка скоро правен ли е?

# 501
Gloriana, ако пускате някакви кръвни изследвания, проверете нивото на кортизола. Изследвания се сутрин рано, на гладно.

Фани, майка ти беше ли все още на ИТ или я спряха? Не помня този момент.

# 502
  • София
Фани, не губете надежда, говори с неврохирурзи да кажат и те мнение, в зависимост къде са лезиите, може да има начин първо да се облъчат после като се смалят да се оперира нещо. И най-добре ще каже резултата от ПЕТ.
Муунрил, и вие не губете вяра. Разбирам те как са реагирали в Онкологията, виждала съм как се карат на болни защо не са дошли на ЛТ и така са задържали графика, можело е други болни да се минат вместо тях, а не да чакат седмици да влезнат в графика...а там си е много чакане, въпреки графика Cry
В онкология.бг най-сбърканото, мисля, че е в организацията, няма един лекар, който да ти е разпределител и да те праща на съответните изследвания, а не хората да се лутат, а и за личния лекар много насочват...а при рак на белия дроб та то не бе тичане по сърдечни лекари, гръдни хирурзи, неврохирурзи, хематолози, пулмолог....Аз някак по друг начин си го представях да е организирано, нали за това са тези онкокомисии... Ама сложно е, знам. Докато болният го разкарват нагоре-надолу по различни болници и кабинети, графици...той губи сили ... и вяра....
При баща ми последното е, че в много прикован към леглото, боли го, и се задъхва много. Едвам яде от задух. Цяла нощ е бил на кислород, почти не е спал. Освен кортикостероида е и на аналгин и паратрамол/трамадол.
Спомням си съвета на проф. Тимчева, като получи повече задух от обичайното - на пулмолог, а пулмолога не ще да го прегледа - "така ще е" казва ... Sad

# 503
Глориана, спомням си последно като качи кръвната картина на баща ти, чак се изкефих колко беше добре. Значи добре си се храни, за да е така. Явно сърдечния проблем при него е голямата спънка, и аз като Уайт да питам за ЯМр?
Галита вие свързахте ли се с лекар за болките?
Залежаването оказва се  е голям проблем за организма. Никак не им е лесно, моля се за всички да се подобрят нещата 🤍

# 504
Лезиите вече са облъчвани и не могат повече да се облъчват.Беше на ИТ и ХТ първите 9 месеца .От тогава 1 г почти е на Афатиниб. Ще се свържа с неврохирург  но те казаха ,че за тях не могат да се оперират.Левкоцитите са доста завишени.Единственият вариант, който виждам е хирург да каже проблемните са тази и тази, притискат еди си какво и да могат да се махнат(което ме съмнява),или да сменят терапията и да се надяваме,че нещо ще премине към мозъка и ще помогне.Уайт,знам че сме го коментирали,но за Афатиниб имаше данни,че минава кръвномозъчната бариера,там в лъчетеапуята също казаха,че остава да се надяваме на лекарствата. Мила Петрова последният път също каза,че вече се смята, че щом има метастази в мозъка се приема,че кръвномозъчната бариера е "отворена" и за лекарствата.Последният път всички бяха намалели в един и същи момент,в лъче казаха, че може и от облъчването да е,може и от хапчетата. Просто друго не ни оставя да се надяваме,тя е сигурна, че това е краят,провежда разговори с нас,с колеги ,с приятелката си,а аз вече нямам сили какво да й кажа  само слушам...О ,и алтернативна медицина, която се знае,че няма да проработи ,но пък какво има за губене.. 

# 505
Благодаря на всички Ви за подкрепата!
Нямаме правен ЯМР до сега, поради простата причина, че когато за първи път се видяхме с онколога, състоянието на баща ми беше лошо, подобно на описаното от Galita. Едвам си поемаше въздух, беше отекъл целия и много кашляше. Попитах доктора за Пет скенер и ЯМР, отговора му беше, че това, което му е необходимо се вижда много по добре на нормален скенер, отколкото на пет скенер, а за ЯМР, каза, че ще направим, но за момента е много по спешно и важно да започне лечение, за да може да си поеме глътка въздух и не трябва да губим време.
За съжаление всичко се развиваше по план на доктора, но прекарания инфаркт стопира цялото лечение.
Миналата седмица няколко пъти се опитахме да свържем с онколога, за да коментираме състоянието на татко и ако е възможно докато изчакваме, да му направим ямр, ако няма противопоказания, но за жалост човекът ни написа съобщение, че е извън страната и ще се върне след 15.03. На 10.03 сме на кардиолог и с него също ще обсъдим цялостното състояние на татко и да преценим кое е най добре за него в този момент.
Той е някак си смирен, но сега е решил, че след химеотерапията се е влошил и някак си отрича всички опити за допълнителни изследвания. За момента си очаква спокойно 10-ти за кардиолога и не иска нищо друго да прави. Страх ме е да настоявам много, защото може съвсем да се откаже.
Сатурацията му е добре над 95, но на моменти много вдига пулса и като му падне кръвното му е отпаднало. Пие айрян със сол и казва, че след него се чувства по свеж. Последната седмица отново се засили кашлицата.
Фани, много съжалявам за прогресията при маминка. Искрено се надявам скоро нещо в лечението и да сработи и да настъпи подобрение, не губете надежда, вярвайте и съм сигурна, че ще се намери изход и този път.
Бях го писала преди и сега ще го сторя.
Мога да препоръчвам за неврохирург в Пловдив д-р Калнев от УМБАЛ Св Георги, има и частен кабинет, мога да потърся точно къде се намира, но най добре се свържете по телефона с него и се разберете, изключително човечен. Но не знам какъв опит има с онкологичните заболявания.
За София много добър специалист, с богат опит при онкологичните заболявания и много добър диагностик   д-р Минкин от болница Св. Иван Рилски.

# 506
  • Пловдив
Калнев до колкото знама е добър за спинална хирургия, мисля че с мозъчни операции не се занимава.
Направете  ЯМР на мозъка непременно.
Предвид тия припадаци и честата промяна на ритъм и кръвно , и защото ДКБК много често метастазира там и то бързо.
ЯМР платено не е непосилна сума -320-330 лв и контраста оти 45-70 в зависимост къде ще го правите.
Може и с направление от невролог , но се чака от 1 до 2 седмици за одобрение от РЗОК,  контраста се заплаща отделно от вас пак.В Иван Рилски, където ходите на кардиология има много разбрана и експедитивна невроложка.

# 507
И аз ще се зачиша с една не добра новина. На вуйчо ми му предстои последна вливка ИТ. Дълго време не се бях чувала с лекуващия го лекар, тъй като той споделя, че се чувства добре. Днес реших да звънна... Просто така. Изследванията са добри, той е споделил, че се чувства добре, но са пуснали за изледване туморен маркер, който е отчел завишение, и което може би значи, че заболяването има прогресия. Уж се бях успокоила малко, но сега отново изпаднах в същия ужас, който преживях, когато разбрахме за заболяването.

# 508
Нали при белия дроб туморните маркери не са показател?

# 509
  • Пловдив
За диагностика не са. При установено заболяване в хода на лечението може да се сравняват с изходните стоиности. NSE за ДКБК е показателен за онкологичното заболяване , ако няма възпаления в нервната с-ма.
Преслава изчакайте скенера след терапията все пак. Сам по себе си  маркера не показателен .А ако и карал/кара ковид също може да се повиши , защото засягадно и нерви.

Общи условия

Активация на акаунт