Рак на белия дроб - тема 9

• 57 199
  • 769
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте. При мен мен проблемите с отпадналостта, кашлицата и липсата на апетит се оказаха Ковид,а не от вливането. Сега съм в болница и лекувам пневмония. Стискайте палци да мине бързо, че обстановката е стресираща.

# 106
Ivetant, бързо оздравяване!

Gloriana, ще бъда малко по-рязък от whitefang, но наистина мисля, че пропускането на ИТ е сериозна грешка. Когато дойде време да спрем химиотерапията при баща ми, аз исках да продължим с още 2 цикъла (да станат общо 6). Тогава лекуващият му лекар ми каза: “Химиотерапията би дала няколко месеца живот на баща Ви. Ако има нещо, което ще му осигури години нормален живот, то това е имунотерапията.” Същото важи и в случая на баща Ви.

Карайте се, ако трябва. Негативните емоции и нервите покрай една такава разпра ще минат след 1 седмица. Ефектът от ИТ може да Ви осигури още години заедно. Дали няма да си е струвало в перспектива?

# 107
Ivetant стискам палци за теб, бързо и без усложнения да се оправиш! Знам колко е стресираща обстановката в болницата, но гледай смело напред, чети книга ако можеш и си повтаряй че и това ще мине 🤗
Как са другите болни?
gloriana, може да направиш опит пак да говориш с Канарев. Да му кажеш че си се запознала, че въпреки отрицателните резултати ИТ се прилага и дали не е склонен да го направи за бащата ти. Има вероятност да се съгласи, така и двамата ще сте доволни.

# 108
Аз не знам дали не се повтарям, но да попитам - дали при резултат >1-49% касата покрива само Кейтруда, или само в комбинация с ХТ ?
ХТ няма да се прави поради друго заболяване.

# 109
  • Пловдив
Освен това,по принцип дребноклетъчния белодробен карцином първоначално реагира добре на химиотерапията от първа линия,но след спирането и много скоро рецидивира и метастазира. Платина не може да се прилага над определен брой цикли,дори и да не станал резистентен към нея тумора. Както е написал Хоуп това което може да му осигури повече години , а дори и пълна ремисия е имунотерапията. Сложното в случая е намирането на клиника в която ще я прилагат ,въпреки ,че официално не се имбурсира от НЗОК. А има такава клиника,щом сте говорили с Preslava88,сте наясно.

Ivetant,
бързо възстановяване. И дано няма трайни поражения. По-добре ли сте?

Pandora_sue,
В първа линия само ако PD-L1 > 50%. A и вероятността самостоятелно да има отговор е ниска.Друго нещо правено ли е? Лъчетерапия скоро ,може да повиши вероятността за отговор.
Какви са придружаващите заболявания ,заради които не може да се прави ХТ? Защото за ИТ също има изисквания за тях и добър ECOG PS.

Believe's,
на Глориана баща и е с дребноклетъчен . За него имунотерапия в комбинация с ХТ(платина и етопозид) е одобрена от FDA миналата година.За него не се изследва PD-L1. 
Оффф,вече по-минала -2020

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 19:41 от whitefang

# 110
White, днес приключи 25-тата последна фракция 50 и 60 GY. Лъчетерапевта каза, че добре се е повлиял ТУ, макар резултата да се види чак след 2 мес. на пет скенера.
Има сърдечно-съдово заболяване.
Какво е ECOG PS ?

# 111
  • Пловдив
Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) Performance Status
Скала за оценка на функционалния статус на раково болни.
А с кардиология и онколог консултирали ли сте се? Може , ако е контролирано заболяването да понесе ХТ.  То и имунотерапията е противопоказна за някои такива заболявания.

# 112
С Дудов сме се консултирали, химия не може, а и не е ефвктивна на база хистологичен резултат. Тумора е рядък - Панкоаст.

# 113
Believe’s, баща ми мина същата терапия в Надежда. Само за първото вливане остана там. За следващите отиваше сутринта рано и си тръгваше следобед. Той не е слагал порт и не е имало проблеми, но това си е индивидуално. При него не се наложи и да приема някакви добавки за кръвните показатели, бяха засегнати, но не много и се възстановиха след последния цикъл с химиотерапия.

Фани, майка ти възвърна ли сили? При татко нещата са все така. Никакви сили. Би следвало да е заради ковид, защото не откриваме друга причина. Пулмологът обаче сякаш не отдаде голямо внимание на това. Дори изказа съмнение, че е сигурно дали е изкарал ковид наскоро (с IgM антитела от над 1000 при норма 1). Чудим се дали да не отиде при друг пулмолог следващата седмица, за да се търси вариант да се подпомогне някак възстановяването на организма. Но и той е много вироглав и не иска да пие нищо освен най-належащите лекарства.

Направихме скенера, за съжаление се оказа, че ЯМР в Александровска е повреден в момента и сканирането на мозъка отпадна. Резултатът от скенера е смесен - разсейките в надбъбреците са стабилни и едната даже малко смалена. В дроба има четири новоотбелязани малки лезии, за които трябва проследяване. Онкологът препоръча пет скенер, за да се види дали това е прогресия, като смята, че могат да се отграничат от пост-ковид възпаление, защото измененията са много различни. Баща ми обаче не иска и да чуе за повече скенери в близките месеци. Засега ще изчакаме известно време с надежда да поукрепне и възвърне сили.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 11:16 от Bojuri

# 114
gloriana,
За Имунотерапия към ХТ-тиата попитахте ли?
По време на ХТ не е добре да се приемат антиоксиданти. Питайте
го Канарев ,какво може и какво не . Единствено добавки за хемоглобин,тромбоцити,бели кръвни клетки,ако са ниски,защото от ХТ падат, и ако не можете само с подходящо хранене да ги поддържате,за да не се налага да се отлагат терапии.

Whitefang, привет! Попитах за имунотерапия, в неговия случай е неприложима.
За Витамин C ми каза да го пие.
За другите неща ще ги пие преди химеотерапията, след това на 20.01 ще направи първата вливка и отново ще говоря с доктора след нея какво може или не може да пие.

Трябва да ги спре дни преди вливката ли?

Благодаря! Да си здрав!

Заради сърцето ли не предлагат имунотерапия? Според мен имунотерапията също е от съществено значение. На вуйчо му направиха 6 вливки ХТ + ИТ. Засега е добре и в момента е навтора вливка ИТ (Атезолизумаб). Въпреки че и аз малко съм стресирана вчера моят мъж е слушал разговорът на две жени докато са чакали пред онкото, че след първия курс ХТ скенерът е бил чист, а на последващия  е имало метастази. Та, с една с две думи и аз съм под напрежение и не знам какво ще се случи, но ще направим всичко, което необходимо.

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 09:16 от Preslava88

# 115
Bojuri,  мама е по-добре ,но привсеки е индивидуално. ПУлмоложката каза да си вземе витамини ,каквито реши,аз питах личния моя и той препоръча Оксибор-цинк,селен,с и д май съдържа.Мама се върна на работа и по телефона  звучи много по -добре,сестра ми вчера каза,че й е споделила,че е пи-дпбре ,даже след работа миналия ден не била лягала да почива.Всъщност не е изминало кой знае колко време, а и с тяхната диагноза...Говорих с хора,които с месеци не са имали никаква сила.Може би и залежаването играе роля,аз казах като беше у нас само лежеше ,но като има задачи е друго....Аз мисля  направо края на февруари да пуснем за количества антитела да видим какво ще покаже и кога може да се сложи бустърА.Баща ти имаше ли пневмония?

# 116
Божури, наистина са много антителата на татко ти. Може да не е било ковид. А и без температура, ама никаква не съм чула, всъщност имам близки които го изкараха без темп., но пък силно засегна вкуса и обонянието.
Аз избягвам да се изказвам за ваксините, но мисля че когато човек има изграден имунитет/антитела не виждам защо да се поставя. Тяхната цел е тази, започнахме да пренебрегваме че имунитета от преболедуване е също толкова добър, колкото и изграденият след ваксина.
Фани, тези витамини комбинират всички, които се препоръчват за ковид, изглеждат ми добри. Права си за залежаването. Не подценявам, че някои хора наистина нямат никаква сила, но всеки ден с "няколко крачки" повече и организма ще влезе в релси. Кръвта трябва да се раздвижва, оттам и тонуса. Постепенно става възстановяването, но отпускането и повтарянето че нямам сила и за това ще лежа с нищо не помага. При вече отминала остра фаза разбира се.

# 117
Да,бустер няма да слагаме при наличие на антитела.Да,точно това имах предвид със залежаването

# 118
  • Пловдив
високи IgM - по-скоро е прекарал наскоро Ковид.
Не схванах какво е мнението по този въпрос на пулмолога.

# 119
Че не значело непременно това. Това с IgM телата били някакви остарели схващания, които били валидни за други инфекции, но не и за ковид…

Общи условия

Активация на акаунт