Рак на белия дроб - тема 9

• 57 199
  • 769
  •   1
Отговори
# 90
Да, видях днес Зиги. Отделно заради ковид са на пропусквателен режим. Чакат долу и ги извикват по няколко през определено време.
Преди това дали ги подготвят за вливката, нещо против гадене, болки в корема или кортикостероиди? Той иначе ще остане за 2 нощувки там, така каза Петрова като за първи път. Как минават тези вливания, които не са за 1 ден?
Иначе той е доста унил, казал на мама че всичко му е безразлично. Миличкия ми татко, мъж, който е работил до последно и не е позволявал едно пиронче някой друг да пипне по къщата, сега нито работи, нито може да пийне един аператив вечер, както беше свикнал, нито да се вижда с много хора заради пандемията... Разбирам го и ми е толкова тъжно.

# 91
Всичко, което е необходимо ще му дадат/влеят и след изписването ще го посъветват да си купи зофран или друго лекарство в зависимост от очакваните странични ефекти.
Майка беше закачена на системата 43 часа и в това време й вливаха всички предписани лекарства. Ако и при него ще е така, говорете дали е удачно да му се постави порт, за да не слагат всеки път абокат.

# 92
  • Пловдив
Не е като FOLFIRI/FOLFOX две денонощия нон стоп. Половин час Кейтруда и по 1 час някъде платина и 1(половин) час другото.Каква е химията между другото?

# 93
Believer's, баща ми преминава абсолютно същото лечение в болница Надежда. Цялата вливка продължава между 7 и 8 часа. Време си е, но ще трябва да се заредите с търпение. Важно е да не му се пукат вените, защото вливките са на всеки 21 дена. Може и порт да се сложи, моят татко не пожела. Всичко е много индивидуално, пожелавам страничните ефекти да не са сериозни, но най-вече да има добър резултат. Необходимо е да се следи и кръвната картина. При татко се наложиха инжекции, които му помогнаха да мине и четирите комбинирани химия и ИТ. Стискам палци, важно е и той да иска да се бори. Моят татко е голям боец и това помага, битката е трудна, но с ваша помощ ще се справи. Успех и ще обменяме опит тук.

# 94
Уайт, каза Карбоплатин и Паклитаксел. Но сега ме е яд, защо не попитах какво мисли и за другото, което ти каза Цисплатин + Доцетаксел. Всъщност и тримата, въобще не го споменаха а само това предложиха.
Зиги, все още незнам за порт. Той се поставя с операция и ако нещо се замърси самото място, притеснява ме евентуална инфекция на мястото. Честно каза, тя сега каза като за първи път да остане там, защото и пътуват от провинцията. Може би има вариант следващите пъти да не е с хоспитализация. Но ако там по-адекватно вливат лекарствата за страничните реакции може и да остава всеки път. Времето ще покаже.
Благодаря Лилибет! А тези инжекции за какво са? Баща ти остава ли там или си тръгва?

# 95
Баща ми не остава, но ние сме от София и за нас е по-лесно. Той се изнервя в общото помещение и всеки път моля за легло, вливката както писах е продължителна, но се търпи. Инжекциите бяха за поддържане на кръвните показатели, при него падаха драстично белите кръвни телца. Но не е задължително това да се случи при баща ти, просто трябва да се следи и между вливките, за да не се отлагат поради ниски показатели.

# 96
Твърдо за порта сме ние,просто няма смисъл да го бодат на всеки 3 седмици или както е там.Няма нищо страшно.

# 97
  • Пловдив

Believe's,
След като му направят ХТ ,няма да му вливат друго.А и страничните
реакции  (освен острите алергични.за който предварително ще му сложат дексаметазон) ,започват на 3-тия 4-тия ден. Евентуално да влеят Зофран веднага след ХТ,но той ще трябва да си пие след това и то преди да е започнало гаденето. Ако няма да го травмира обстановката в "онкологично" отделение и след това има кои да шофира към провинцията вместо него ,май е по-добре да е за 3 дни там. 
Lilybet и Зиги могат да кажат точно какво вливат след това.

Порт е хубаво да сложите ,не толкова за боденето всеки път ,а защото от химията ще трябва всеки път да го бодат на ново място.

# 98
Здравейте, днес бяхме с татко при д-р Канарев. Очакванията ми се оправдаха. Благ човек, който говори тихо и спокойно без да те напряга, колкото и да е тежка ситуацията търси вариант за лечение. Не ни отписа, не ни и даде напразни надежди, обясни ни всичко без да ни плаши излишно.
Каза, че ще е борба за стабилизиране на състоянието и намаляне на тумора, с което се цели отпушване на главен бронх и дроба, за да може да си диша спокойно.
Татко има задух и трудно диша. На моменти се закашля толкова силно, чак няма възможност за поемане на въздух и се засинява. Вчера е загубил съзнание за част от секундата, след подобно засиняване след кашляне.
Предполагам, че е от недостига на кислород. Днес докато се връщахме от доктора в колата отново стана така, но този път не изгуби съзнание, просто изведнъж притихна и като се обърнах към него го видях, че целия се беше зачервил и се опитваше да се изкашля, но не му достигаше кислорода и даже се разтресе целия, все едно прави гърчове, пак беше за секунди и после всичко утихна.
Относно лечението му, бяхме в понеделник на кардиолог, направи му ехокардиография и кардиограма и каза, че сърцето му е добре, но му е много висок пулса, около 120. И повреме на прегледа с ехографа, имаше прескачания и трептене. Но според него ще издържи на химеотерапията. Каза да започне с Еликвис 2*5мг, както му беше изписан в епикризата от болницата. За пулса му даде да пие Ивабенор също 2*5мг. Но още след първия прием на Еликвис и Ивабенор лицето му отече и се поду особено около очите. Миналата година повреме на Ковида пи Еликвис и нищо му нямаше от него, затова го накарах да спре само Ивабенора. Днес питахме д-р Канарев и той каза, че задължително трябва да пие Еликвис и да не пие повече от Ивабенор, защото прави реакция към него.
Назначи му химеотерапия с карбоплатина + още нещо не съм сигурна дали правилно съм чула, защото ги каза нa лекарката по телефона, която ще му прави химеотерапията, но ми се стори, че каза етопозид (каза започваме от първа линия с карбоетопозид или нещо подобно). Първоначално ще започне с три вливки, а после ще се преценя. Каза му да се храни и особено по време на химиотерапията да пие много вода - каза пиеш/пикаеш, за да изчистиш организма. Каза му също да не се предава и да се бори.
Но както той се изрази за момента химеотерапия е единствената му възможност. Има прорастване на туморни клетки към сърцето и към аортата, което допълнително усложнява положението. Вероятно ще спре приема на Еликвис, докато му правят химеотерапията. Доктора каза, че най-голямото притеснение е, когато започне да се стопява тумора и се изтегли и свие, да не направи кръвоизлив.
От вчера му взехме и пие Липозомен течен витамин C, доктор Канарев каза, че добре сме направили.
Отделно от това ще му взема да пие масло от черен кимион, за прочистване на организма. Днес ми дадоха и домашен сироп от черен бъз да пие. След седмица очаквам и рецепта с алое, в момента е направена, но трябва време от около седмица, за да е готова за прием.
Надявам се да укрепим организма му, за да понесе химеотерапията.
Пожелавам на всички Ви здраве!

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 23:44 от gloriana

# 99
  • Пловдив
gloriana,
За Имунотерапия към ХТ-тиата попитахте ли?
По време на ХТ не е добре да се приемат антиоксиданти. Питайте
го Канарев ,какво може и какво не . Единствено добавки за хемоглобин,тромбоцити,бели кръвни клетки,ако са ниски,защото от ХТ падат, и ако не можете само с подходящо хранене да ги поддържате,за да не се налага да се отлагат терапии.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 10:48 от whitefang

# 100
gloriana,
За Имунотерапия към ХТ-тиата попитахте ли?
По време на ХТ не е добре да се приемат антиоксиданти. Питайте
го Канарев ,какво може и какво не . Единствено добавки за хемоглобин,тромбоцити,бели кръвни клетки,ако са ниски,защото от ХТ падат, и ако не можете само с подходящо хранене да ги поддържате,за да не се налага да се отлагат терапии.

Whitefang, привет! Попитах за имунотерапия, в неговия случай е неприложима.
За Витамин C ми каза да го пие.
За другите неща ще ги пие преди химеотерапията, след това на 20.01 ще направи първата вливка и отново ще говоря с доктора след нея какво може или не може да пие.

Трябва да ги спре дни преди вливката ли?

Благодаря! Да си здрав!

# 101
  • Пловдив
Затова ви писахме ,да търсите клиника ,където ще му прилагат ХТ+ИТ.
От миналата година този протокол е одобрен  от FDA за лечение на
дребноклетъчен белодробен карцином. В БГ не се покрива цената на ИТ в момента,но има клиники ,които го прилагат и намират начин да си оправдаят пред касата разходите за ИТ,за да им ги реимбурсират. Писах ви и за конкретен потребител ,чиитo баща с ДКБК в момента e на такова комбинирано лечение и тя дори писа ,ако имате въпроси да се обръщате към нея. Preslava88.
Пишете и и опитайте да смените клиниката,ако може да се вредите
и при вас да  приложат и ИТ,докато е време.

# 102
Благодаря! Писахме си на лично с Preslava88. На която сърдечно благодаря за цялата информация, която ми даде.
Проблемът е, че баща ми не се чувства добре и категорично отказва да ходим до София за лечение. Започва с неговите глупости за Рогош и колко по близо му е, а в момента най-малко желая да се карам с него. Аз не искам да започва веднага и с химеотерапията, но това е неговото желание. Не мога да го накарам да се промени.
Даже бях разговаряла с наша роднина, която работи в Сити Клиник и ми обясни всичко, но той е категоричен, че не може да издържи пътя до София в момента и настоява, ако може за вчера да му започне лечението, защото не издържа на този задух.

# 103
  • Пловдив
Не е необходимо той да идва с вас за представяне на случая му и консултация там.Може само по документи и ако ви предложат и ИТ заедно с ХТ тогава да обмислите дали да не се лекува там и да го убедите.
ХТ няма като с магическа пръчка да му оправи задуха,ако въобще го оправи.То дори е възможно да е от сърцето ,а не от тумора само.
Сити е в началото на цариградско - Пътя ви е час, и 10-15 минути . Може да е по-малко отколкото до Кукленско в час пик в Пловдив ,ако трябва да прекосите целия град.
Ако е много зле задуха може да обмислите и купуване/наемане на концентратор.

# 104
gloriana подкрепям мнението на уайт! Трябва да гледате кое е по-ефективно в момента. Може да се спечели много повече време с любимите ни хора, а то че битката не е лесна е ясно. Вярвам ти, че той отказва да пътува, даже имам приятелка, чийто татко категорично отказваше да се лекува като цяло, но мисля че с разговори може да постигнете консенсус. Обяснете му, че ще пътува на 3 седмици и така. Не разбрах в какъв смисъл ти не искаш да започва химиотерапия все още. По-скоро се консултирайте и другаде и възможно по-скоро да започнете с оптималното лечение, за да почувства облекчение човека. Тате също е тройно негативен, но ще му включат ИТ. На мен Дудов не ми спомена нищо за имунотерапия и като го попитах ми отговори, че е отрицателен за нея. Тогава аз му казах, че въпреки това знам че има възможност да се включи и чак тогава той ми вика, еми да може но не Кейтруда...писах по-назад.
 Може да наемете апарат за подаване на кислород у дома, не е добре така да се мъчи.
Стискам палци, да намерите решение, но такова че да сте спокойни с него.
Сега пъкк ме замислихте за този порт. Колко време по-рано трябва да се постави? Освен да се обадя в Надежда и да попитам.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 16:30 от Believe's

Общи условия

Активация на акаунт