Рак на белия дроб - тема 9

• 57 132
  • 769
  •   1
Отговори
# 390
Видим обрив аз не виждам, но той казва, че си напипва тук-там, а мъчителният сърбеж по цялото тяло си продължава почти постоянно. Даже маза сега пак 10 дни със стероиден крем. Не сме изследвали скоро за паразити, той имаше и лаймска болест преди години и по принцип пускаше контролни изследвания редовно, но откакто се започна с туморните изследвания май не е. Може би е добра идея да се провери.

# 391
Ох моята майка много ме ядоса!Оказа се,че е объркала мг на дексаметазона и изобщо не го е пила както трябва, вместо 2х8 е объркала блистерите и 5 дена е пила 2х4 и вика не помага....след това 1 или 2 дни е пила само веднъж по 4 ,да го намаляла плавно ,ама се усетил и от днес няколко дена каза че ще пие пак 2 по 4,и 1-2 дена само 4 сутрин,а на 2 сме на ямр и не знам колко време преди това трябва да нее пила,как го допуснахме този път така да се объркаме,не знам....тя по цял ден на работа и не може да говори,после изморена ляга да спи в 8 и я объркахме,отделно и конкор там чупи на мг и 100 други хапчета.....и аз се чудя защо този път така не помага,само апетитът й се увеличи,но и той не както преди..

Аз се чудя дали сега да не пие 3-4 дена по 8мг и после да намаля ,че не ми е и удобно пак да звъня в Панагюрище, не знам има ли смисъл в момента да го пие по 4 изобщо

# 392
Fani, по-добре звънни според мен. Не е игра с кортикостероидите, нека лекар да каже как да регулирате дозата.

# 393
  • Пловдив
Фани,
2х4мг хич не е малко като количество. Желателно е да го пие веднъж,сутрин рано. Полуживота му е 48 часа,предния път ти обясних ,как се натрупва като пие веднъж по 8мг,за 3-4 дни . Веднъж по 4мг е добре. Хубаво е да не е пила седмица преди ПЕТ ,за ЯМР няма значение,само ,че оток ако е имало и е спаднал от кортикостероидите ,няма да се види причината за главоболието,отока. Затова беше добре да направи ЯМР шреди да зопечне да пие дексаметазон.Ама като не можеш да я убедиш.

Резултата от   моя ПЕТ дойде.

# 394
Браво Уайт! Чудесно сте се справили с терапията! Толкова много се радвам за теб, и ти желая все по-добре да става 🤍
Фани и аз мисля, че по-добре да намалява дозата за преди изследването. Няма смисъл сега да го увеличите и после да почне да го спира. А и 2×4мг не е малко, татко беше на толкова след операцията на главата, а си имаше голям оток след нея.

# 395
Уайт! Честит ти страхотен ПЕТ. Simple Smile

# 396
Честитоооо! Все така да е! Heart

# 397
Браво! Все такива резултати ти пожелавам да виждаш от тук нататък!❤

# 398
Уайт,браво  и благодаря!

# 399
Супер новина!Все така добри скенери!

# 400
Чудесен резултат Уайт браво!

# 401
Уайт, честито! Все такива да са скенерите и за напред!  Дано на всички да са такива 🍀💜

# 402
Здравейте, мили хора, надявам се, че около вас има здраве и добри новини. Появявам се пак с епикризата на моя вуйчо, ще съм благодарна за мнения. Обнадеждени сме, че подлежи на имунотерапия. Имам и следните питания:
- Как е определен стадий без ПЕТ скенер и други диагностики за проверка за метастази? Пише, че има метастази в костите, засегнати са 2 ребра, но това значи ли в костите изобщо?
- Нашият близък лекар невролог, който го пое в началото и благодарение на него се стигна до диагноза след месеци, в които беше заподозрян в ковид, изрази притеснение, че много бързо прогресира. Има образно изследване от септември, което не е регистрирало подобни находки. Миналата седмица той му направи скенер на глава в неговата болница и каза, че там е чисто. Възможно ли е от септември до сега така бързо да се развие?
- Препоръчително ли е да вземем материала от биопсията и да го носим на второ изследване? Да потърсим ли друг онколог за второ мнение? Чета тук много отзиви за проф. Тимчева. Бихте ли препоръчали да направя консултация с нея или още е рано?
- Тъй като е много отпаднал от непрекъсната температура и болки, които много се надявам лечението, което предстои да облекчи, препоръчително ли е да му се набавят витамини (комбинирани или не) или това трябва лекуващия лекар да определи? Чудя се как за го засилим, защото е омаломощен, а има и язва и не иска да пие таблетки заради нея. В момента терапията, назначена от онколога е течен аналгин на 4 часа, а от вторник е на дексаметазон сутрин и вечер, както и антибиотик, защото от миналия уикенд започна да вдига по-висока температура и да му свирят гърдите. Много спи и през нощта се поти до такава степен, че всичко прогизва.
За толкова се сещам към момента, благодаря много и бъдете здрави!

# 403
Браво, whitefang! Simple Smile Само така!

Moonreel, какво казват лекарите за температурата? На какво смятат, че се дължи?

От кортикостероидите е вероятно да се повиши апетитът. Сега е най-важно да се храни пълноценно, за да има сили за предстоящите терапии. Каквото му се яде -това. За витамини питайте най-добре лекуващия онколог(ако има вече такъв) дали и какво да започне, но междувременно е добре да яде повече плодове и зеленчуци.

Консултация с Тимчева ще е полезна, но ложе би след като вече знаете кога и с какво е решени да го лекуват.

# 404
Moonreel, ще систематизирам отговора с подточки, защото въпросите са доста и разнообразни:

1) Стадият е IV, защото има метастази в 2 ребра и 1 прешлен. Дали има или няма други - не е от значение за стадирането конкретно; дори да има 1 вторична лезия извън белите дробове, тогава автоматично говорим за M1 (TNM стадиране), което отговаря на IV-ти. Ако няма огнища в други органи, тогава ще се касае за олигометастатична болест (тоест малко и ограничени вторични лезии). Това не значи, че ПЕТ скенер няма да добави полезна информация.

2) На какво се базира възприятието, че заболяването се развива “толкова бързо”? Какви са образните изследвания от септември? Трудно е да се каже без да се сравнят настоящия и предходния скенер.

3) Задължително занесете блокчетата на повторно хистологично изследване с ИХХ. В момента, туморът е описан като аденокарцином, който е TTF1 негативен и PDL1 позитивен. Над 90% от аденокарциномите са TTF1 положителни. Тоест, да, има шанс да е в тези 5-10% с TTF1 негативен аденокарцином, но има шанс и да е с комплексен тумор, който НЕ е описан правилно в цялост.

Сигурно горното Ви се струва доста отвлечено, но чистите аденокарциноми се лекуват с карбоплатина и пеметрексед. Комплексните тумори (с повече от една компонента - адено, плоскоклетъчна, светлоклетъчна и т.н.) НЕ се лекуват с пеметрексед, а с паклитаксел. Предвид че при вуйчо Ви имунохистохимията не потвърждава на 100% морфологичното описание на въпросния аденокарцином, според мен трябва да вземете още едно мнение, за да не се направи грешка при лечението.

4) Бих направил консултация с проф. Тимчева, след като излезе второто хистологично изследване и всичките генетични изследвания.

5) От кога/защо е с температура? Боледувал ли е от нещо? Може да има някаква вирусна/бактериална инфекция, която няма общо с онкологичното заболяване. Аналгин на 4 часа е временно решение, докато не се справите с проблема, който води до температура/нощно потене/отпадналост. Ако има болка от прешлен/ребра поради онкологичното заболяване - според мен има по-добри начини да се контролира в дългосрочен план (но аз не харесвам/пия Аналгин).

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт