Рак на белия дроб - тема 9

• 57 124
  • 769
  •   1
Отговори
# 405
Браво, whitefang! Simple Smile Само така!

Moonreel, какво казват лекарите за температурата? На какво смятат, че се дължи?

От кортикостероидите е вероятно да се повиши апетитът. Сега е най-важно да се храни пълноценно, за да има сили за предстоящите терапии. Каквото му се яде -това. За витамини питайте най-добре лекуващия онколог(ако има вече такъв) дали и какво да започне, но междувременно е добре да яде повече плодове и зеленчуци.

Консултация с Тимчева ще е полезна, но ложе би след като вече знаете кога и с какво е решени да го лекуват.

Благодаря за отговора, Bojuri, не знаех, че от кортикостероидите ще има такъв ефект. Ще се стараем да яде качествена храна, макар че е страшно магаре в това отношение и яде най-ужасяващите и пълни със захар неща.

Температура той поддържа от декември миналата година, но по-скоро беше субфебрилна. От една седмица обаче започна да вдига по-висока. Единият лекар заподозря вирус/ковид, направихме тест, но е негативен. Онкологът му изписа антибиотик и дексаметазон, но продължава да вдига над 38,5. Надявам се от понеделник, когато майка ми го заведе в онкологията да предприемат и допълнителни мерки. Но това е, което знам засега.

Цитат
Moonreel, ще систематизирам отговора с подточки, защото въпросите са доста и разнообразни:

1) Стадият е IV, защото има метастази в 2 ребра и 1 прешлен. Дали има или няма други - не е от значение за стадирането конкретно; дори да има 1 вторична лезия извън белите дробове, тогава автоматично говорим за M1 (TNM стадиране), което отговаря на IV-ти. Ако няма огнища в други органи, тогава ще се касае за олигометастатична болест (тоест малко и ограничени вторични лезии). Това не значи, че ПЕТ скенер няма да добави полезна информация.

2) На какво се базира възприятието, че заболяването се развива “толкова бързо”? Какви са образните изследвания от септември? Трудно е да се каже без да се сравнят настоящия и предходния скенер.

3) Задължително занесете блокчетата на повторно хистологично изследване с ИХХ. В момента, туморът е описан като аденокарцином, който е TTF1 негативен и PDL1 позитивен. Над 90% от аденокарциномите са TTF1 положителни. Тоест, да, има шанс да е в тези 5-10% с TTF1 негативен аденокарцином, но има шанс и да е с комплексен тумор, който НЕ е описан правилно в цялост.

Сигурно горното Ви се струва доста отвлечено, но чистите аденокарциноми се лекуват с карбоплатина и пеметрексед. Комплексните тумори (с повече от една компонента - адено, плоскоклетъчна, светлоклетъчна и т.н.) НЕ се лекуват с пеметрексед, а с паклитаксел. Предвид че при вуйчо Ви имунохистохимията не потвърждава на 100% морфологичното описание на въпросния аденокарцином, според мен трябва да вземете още едно мнение, за да не се направи грешка при лечението.

4) Бих направил консултация с проф. Тимчева, след като излезе второто хистологично изследване и всичките генетични изследвания.

5) От кога/защо е с температура? Боледувал ли е от нещо? Може да има някаква вирусна/бактериална инфекция, която няма общо с онкологичното заболяване. Аналгин на 4 часа е временно решение, докато не се справите с проблема, който води до температура/нощно потене/отпадналост. Ако има болка от прешлен/ребра поради онкологичното заболяване - според мен има по-добри начини да се контролира в дългосрочен план (но аз не харесвам/пия Аналгин).

Успех!

Благодаря за подробния отговор, Hope4C, особено ми е полезна точка 3, ще задействам тази процедура още в понеделник.
По точка 2: доколкото знам има скенер от септември и там няма такава находка. Има и 4 рентгена от тогава насам, но и там няма изменения.
По точка 4: за жалост вуйчо ми пие аналгин вече повече от 2 месеца, заради болките и температурата. Бяха му дали и нещо друго, не си спомням вече какво, но не от онези със специална рецепта. Нощното потене също е от ноември-декември и не е спирало, въпреки аналгина. Докато чакахме биопсията заподозрях лимфома, понеже четох, че обилното потене е характерен симптом. Предполагам, че когато в понеделник отиде в онкологията ще получи по-адекватно лечение. Просто това вероятно са могли да му предпишат като временно решение от аптека за болката и температурата.

Бъдете здрави всички : )

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 10:24 от Moonreel

# 406
Нощното потене си е симптом на рака на белия дроб,може от това да е просто.

# 407
Нощното потене си е симптом на рака на белия дроб,може от това да е просто.

Благодаря, не бях чела из темите за този симптом, явно значи си е от това.

# 408
Мама също винаги е имала нощно изпотяване,понякога спира,понякога пак,чела съм че е симптом,но може и от друго да е

# 409
  • Пловдив
Потенето е симптом на белодробни проблеми,не непременно белодробен карцином.По принцип.

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 17:39 от whitefang

# 410
Да, нямах предвид само потенето или отпадналостта, а трите в комбинация с температурата от 38.5+. Последната особено е по-скоро типична за инфекция, отколкото за онко.

Има шанс онколозите да откажат да започнат лечение на фона на евентуална инфекция. Затова е важно до първото вливане да се изясни дали има и друг компонент (освен онко) при настоящите оплаквания.

# 411
Да,да,както например и на туберкулоза, ние до последно се надявахме да е друго...

# 412
  • Пловдив
От кортикостероидите също има яко потене през нощта заради задържането  на вода следствие на увеличена продукция на  АДХ

# 413
Moonreel, а скоро правена ли е кръвна картина с изследване и на CRP и утайка?

# 414
Moonreel, а скоро правена ли е кръвна картина с изследване и на CRP и утайка?

Bojuri, най-скорошното изследване е това, от 19 януари.

# 415
Преди месец поне изглежда силно вероятно да е бил с инфекция според тази параклиника. Има левкоцитоза, гранулоцитоза и лимфопения (абсолютното число е в граници, но процентно не е ок). Предвид че съотношението гранулоцити:лимфоцити е 12:2 или 6:1 е доста вероятно да е бил с нещо бактериално (над 3:1 е приемлив ориентир, в случая е 2 пъти повече).

Освен това фибриноген е доста завишен. Освен фактор в кръвосъсирването, той е и реагент на остра фаза (покачва се при инфекции). Щеше да е добре да пуснат поне СУЕ и CRP (евентуално феритин и прокалцитонин също), но са ги пропуснали. Ако правите повторни изследвания сега, пуснете СУЕ и CRP. Възможно е да не е доизлекуван.

# 416
Преди месец поне изглежда силно вероятно да е бил с инфекция според тази параклиника. Има левкоцитоза, гранулоцитоза и лимфопения (абсолютното число е в граници, но процентно не е ок). Предвид че съотношението гранулоцити:лимфоцити е 12:2 или 6:1 е доста вероятно да е бил с нещо бактериално (над 3:1 е приемлив ориентир, в случая е 2 пъти повече).

Освен това фибриноген е доста завишен. Освен фактор в кръвосъсирването, той е и реагент на остра фаза (покачва се при инфекции). Щеше да е добре да пуснат поне СУЕ и CRP (евентуално феритин и прокалцитонин също), но са ги пропуснали. Ако правите повторни изследвания сега, пуснете СУЕ и CRP. Възможно е да не е доизлекуван.

Благодаря, Hope4C. Чудя се как да е доизлекуван, като освен течен аналгин друго не е приемал. Чудя се и какво ли друго освен онкото върви като паралелни инфекции. Може да има нещо бактериално, а може и вируси да има активни. Не зная и колко подробно ще бъде прегледан и изследван в Онкологията. Утре отива за първи път след диагнозата и заключението на онко-комисията, но все още не знаем кой ще е лекуващият онколог, нито какво изобщо възнамеряват да предприемат. Надявам се, че като видят тези изследвания, ще знаят какво да правят.

# 417
Нали е пил антибиотик? Мисля, че прочетох нещо подобно в миналите коментари. Би било странно нищо (освен Аналгин) да не са му дали при тези изследвания.

# 418
Нали е пил антибиотик? Мисля, че прочетох нещо подобно в миналите коментари. Би било странно нищо (освен Аналгин) да не са му дали при тези изследвания.

Да, да, изхвръкна ми от ума. Пие антибиотик от вторник, но все още няма подобрение.

# 419
whitefang чистит хубав скенер!
Аз чета всички ви, но не съм писала скоро, защото няма и какво... На татко скенера му е края на месеца и тогава ще има по-ясна картинка как са нещата.
Иначе, слава на Бог, за сега видимо всичко е наред, освен , че е доста отпаднал все още, но това е от Ковид-а , а и не смея на своя глава да му взимам добавки - да не направя беля.

Общи условия

Активация на акаунт