Електронни четци - Тема 26

• 46 843
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
Да, директно изпратени не ги чете. Ето го моят пример от днес. Конвертирах както Stilgar ме позъветва в AZW3 с Калибре и вече книгата е на четеца готова за четене.
Добре че я има темата и помагате. Много съм благодарна! 💐

# 571
Това, което забелязах аз е, ако копирам директно epub и го сложа в папката на киндел, не го чете. Ако през калибре избера директно send to device, то само си го конвертира на mobi.
Калибре си има прозорче(меню), в което се избира какъв да бъде форматът на конвертирания (изходящия) файл. Отдавна не съм пускал програмата, но не ми се вярва да е "поумняла" дотолкова, че сама да си избира какъв да е този формат. По-вероятно е веднъж да сте избрали като изходен формат mobi и програмата да го е запомнила.
Може и да бъркам разбира се.

# 572
Това, което забелязах аз е, ако копирам директно epub и го сложа в папката на киндел, не го чете. Ако през калибре избера директно send to device, то само си го конвертира на mobi.
Калибре си има прозорче(меню), в което се избира какъв да бъде форматът на конвертирания (изходящия) файл. Отдавна не съм пускал програмата, но не ми се вярва да е "поумняла" дотолкова, че сама да си избира какъв да е този формат. По-вероятно е веднъж да сте избрали като изходен формат mobi и програмата да го е запомнила.
Може и да бъркам разбира се.
Възможно е, но преди винаги избирах в mobi, сега не. Освен да съм го направила някак по подразбиране и да съм забравила. Някой друг да тества и да каже

# 573
Ето какво имах предвид относно допълнителни шрифтове:

Това е снимка от Киндъл 11 поколение, в режим на настройване на шрифта. Избрал съм любимия ми шрифт Georgia Eink 25, като има възможност за регулиране на удебеляването на шрифта и размера му естествено. Файлът е във формат epub, конвертиран от сайта на Амазон в AZW3. Ако не е в AZW3, допълнителните шрифтове, които съм качил в Киндъла, не са достъпни.

# 574
За конвертирането в MOBI. Доколкото разбрах, Амазон планират да се откажат от поддръжката на формата MOBI до края на 2022 година.
Време беше. Имам чувството, че само у българско остана да се ползва мобито.

# 575
По-рано имаше кумулативни копия на съдържанието на цялата Читанка в mobi формат към определена дата. Които се обновяваха периодично. Това специално за потребителите на Киндъл.
Това, което ме вбесяваше, беше, че конвертираните в mobi файлове не "разбираха" допълнителните шрифтове.
И трябваше да се примирявам с ограничения набор вградени шрифтове на Киндъл, които не ми харесват.

# 576
За конвертирането в MOBI. Доколкото разбрах, Амазон планират да се откажат от поддръжката на формата MOBI до края на 2022 година. Не ги знам какво ще направят, но е възможно просто с поредния ъпдейт на софтуера на Киндълите да изключат поддръжката на този формат от четците.
Затова ми се струва по-правилно занапред да си конвертирате книгите в AZW3, а не в mobi.

Супер това, а тия с по-старите киндъли, за които няма поддръжка вече, да духат супата Rolling Eyes

# 577
Stilgar моля те сподели линк или прати файла за този шрифт. Много ми напомня на книгите на Бард и ще се радвам да чета на моят Киндъл с него.
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 21:47 от Lale_Lili

# 578
Супер това, а тия с по-старите киндъли, за които няма поддръжка вече, да духат супата Rolling Eyes
За по-старите няма ъпдейт и няма супа. Нищо не се променя.

# 579
Е колко му е да ги преформатираш през калибрето и пъх обратно.

# 580
Е колко му е да ги преформатираш през калибрето и пъх обратно.

Не е въпроса мога или не мога, лесно или трудно. Въпроса е, че Амазон спират поддръжката на моби и тези с по-старите киднъли са прецакани.

И не нещата не са както преди, защото това означава, че аз повече електронна книга официално не мога да си купя.

# 581
Аз чак сега покрай темата научавам, че в Киндъл могат да се добавят шрифтове. Чета предимно на български и утре в разни сайтове ще видя какви шрифтове се предлагат и за кирилица, за да ги сложа в папката с шрифтовете.
Харесва ми и шрифта на Stigar и ще се радвам да го сподели.
Фабрично имам 9 шрифта само и карам на Palatino предимно, другите все нещо не ми харесват.
Скрит текст:

# 582
Привет,
Знаете ли по кое време на годината amazon правят промоциите на kindle и до каква цена горе долу падат? Какво може да се очаква като намаление за Paperwhite 5, ако в момента е на 130 евро?
Благодаря.

# 583
За шрифта Джорджия. Преди доста години го бях изровил от дълбините на някакъв руски сайт ( форум)  специализиран само за електронни четци и то най-вече Покетбук. Наричаше се The-ebook.org или .ru или нещо подобно. Там имаше от пиле мляко. За съжаление отдавна го закриха. Другото място, където може да се намери нещо, е 4pda.ru. Във форума му има огромен раздел ЭлектроннЫе книги.
Аз с удоволствие ще споделя този шрифт, но не знам как и къде. Не ползвам дропбокс или подобни облачни услуги. Не ми хрумва нищо друго освен да го пратя на лични като прикачен файл. Не знам какъв е максималният разрешен обем на прикачените файлове към личните съобщения.
Само да се добра до компютъра си, където са шрифтовете на електронни четци.
А по принцип можете да копирате в папка Fonts и всякакви шрифтове, които са качени в папка Fonts в Уиндоус на компютрите ви - примерно Times New Roman, Ariel, Verdana и т.н. Единственото изискване е шрифтовете да са във формат TTF.

В дълбините на 4pda.ru намерих линк към шрифтовете Georgia.
Ето:
https://4pda.to/forum/dl/post/3559774/GeorgiaOnyx.zip

Това е линк за сваляне на zip файл. Ако случайно не го виждате или не се отваря, трябва да се регистрирате на 4pda.ru.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 10:49 от Stilgar

# 584
Единственото изискване е шрифтовете да са във формат TTF.
Може и otf. В личните съобщения няма за прикачване. Може да им го пуснеш в докс.бг, без регистрация.

Общи условия

Активация на акаунт