Електронни четци - Тема 26

• 46 850
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
Днес се обзаведох и с Kindle Paperwhite 11 generation, демек с Пейпъруайт 5. Най-после един свестен Киндъл. В смисъл - с достатъчно голям дисплей, т.е. с комфортен за четене дисплей. Това го пиша, защото досега не съм имал Оазис. Киндълите с шест инчов дисплей просто не са ми удобни.  Този последният модел почти не се различава по размер от Киндъл Пейпъруайт 4, но по диагонал дисплеят му е с 2 см по-голям.
След като си направи ъпдейт на софтуера (беше с вариант на софтуера от 2021 г), веднага му пуснах за проба да прати един epub файл за конвертиране на сайта (,Send to Kindle). Справи се доста добре.
По принцип ми се струва малко по-пъргав от предишните два модела Пейпъруайт.
Колко четци имаш? Мислиш ли да взимаш PocketBook Era?

# 556
А да ви попитам как почиствате задната страна на Kindle. Имам калъф, но напоследък открих, че ми е много по-леко и приятно да чета без калъфа, но отзад остават следи от ръцете. Когато чистя с памук и физиологичен разтвор, също остават следи от триенето.

# 557
# 558
Днес си качих 2 книги е epub формат, но Киндъла ми не ги разпозна. Къде греша?
Не съм го регистрирала, защото не ми се занимава с хамалогия, и не го ползвам на wi-fi. Какво му има че не ги показва и чете?

# 559
На въпроса колко четци имам. Честно казано, малко ми е неудобно да си призная колко са брой.Grinning
Във всеки случай са над 10. Три Киндъла, два Кобо и няколко Покетбук-а.
За Покетбук Ера - не съм решил засега. Имам десет инчов- Inkpad X, осем инчов Inkpad 840, 7.8 инчов Inkpad 740 и шест инчов 632 HD3  или нещо подобно. Плюс това подарих два шест инчови.
За какво ми е тази Ера?
Joy

На въпроса на Lale_Lili:
Ако директно качиш книга в epub формат в Киндъла по кабел от компютър, той няма да я разпознае никога, защото просто не чете epub.
Проблемът може да се отстрани по два начина:
1. Конвертираш epub ,файла във файл AZW3 с помощта на програмата calibre на компютър. Програмата е безплатна. Копираш файла в Киндъла.
2. Регистрираш Киндъла в сайта на Амазон. Правиш си акаунт там. От компютър или телефон пращаш epub файла на сайта на Амазон в твоя акаунт с помощта на Send to Kindle. Включваш си WiFi на Киндъл и, като си в обхвата на мрежа с достъп до интернет. Файлът пристига на Киндъла ти като AZW3 файл. Киндълйт го разпознава и го чете.
Забележка - трябва да си ъпдейтнала софтуера на Киндъла до последния ъпдейт от настоящата година. При включен WiFi това става автоматично. Само те пита искаш ли да си направи ъпдейт.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 13:04 от Stilgar

# 560
Благодаря Stilgar. Ще си ги конвертирам с Калибре. Определено ще ми е по-лесно и бързо. Simple Smile

# 561
И аз имам един въпрос. Ако си купя книга от Амазон или ако пратя книга в epub за конвертиране от сайта на Амазон, с такава книга мога да използвам всякакви допълнителни шрифтове, които съм копирал в Киндъла в папка Fonts.
Въпросът ми е - ако конвертирам книга от epub в AZW3 с помощта на Калибре и я копирам в Киндъла, ще мога ли да използвам с нея допълнителни шрифтове, а не само вградените в Киндъла?
В момента нямам инсталирана Калибре и ме мързи да пробвам.Blush

# 562
Днес си качих 2 книги е epub формат, но Киндъла ми не ги разпозна. Къде греша?Не съм го регистрирала, защото не ми се занимава с хамалогия, и не го ползвам на wi-fi. Какво му има че не ги показва и чете?
С Калибре направи книгите във формат моби, после свържи киндъла и компютъра с усб кабел, отвори папка документи в киндъла и сложи там мобито. Така трябва да ги видиш после на киндъла в downloads и се четат. Нещо такова беш, отдавна не съм го правила обаче и може да не е съвсем точно.

# 563
Въпросът ми е - ако конвертирам книга от epub в AZW3 с помощта на Калибре и я копирам в Киндъла, ще мога ли да използвам с нея допълнителни шрифтове, а не само вградените в Киндъла?

Да.

# 564
Впечатляващо. Аз бих искал да си ползвам моя години и когато един ден издаде багажа и тогава да си взема нов. Така съм го намислил.

# 565
За конвертирането в MOBI. Доколкото разбрах, Амазон планират да се откажат от поддръжката на формата MOBI до края на 2022 година. Не ги знам какво ще направят, но е възможно просто с поредния ъпдейт на софтуера на Киндълите да изключат поддръжката на този формат от четците.
Затова ми се струва по-правилно занапред да си конвертирате книгите в AZW3, а не в mobi.

# 566
Моят Kindle Paperwhite (2021) 11th Gen без проблем чете .epub формат, след като получих писмо, че прекратяват поддръжката на .mobi и действително от няколко дни не приема четецът .mobi формат.
Книгите си ги изпращам с мейл на Киндъл акаунта.

# 567
Все пак ми се струва, че по-правилно е да се напише, че Киндълът без проблем чете книги, които са били в epub и са конвертирани в AZW3 формат. В конкретния случай конвертирането е извършено от Амазон.
Защото ми се струва, че Киндълите все още не четат директно книги в epub.

:beer

# 568
Това, което забелязах аз е, ако копирам директно epub и го сложа в папката на киндел, не го чете. Ако през калибре избера директно send to device, то само си го конвертира на mobi.

# 569
Ясно, не знаех, че Амазон ги конвертира при изпращането. Ами всичко буквално става за секунди.

Общи условия

Активация на акаунт