Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 176
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 185
  • Sofia
Така като чета една група във фейса,зовяща се иновативна , хич даже не са си сменили мнението много хора. Докато не им изгори чергата  , пак ще се инатят.

# 1 186
Интересни разсъждения за децата и вирусите:
https://m.dir.bg/dnes/na-fokus/ne-e-samo-kovid
Да, на запад децата посещават училище редовно, няма онлайн. Но там и възрастните масово се ваксинираха. А да, и прозорци отварят, и на студено стоят, което в повечето училища у нас е невероятно да се случи. Дори и в междучасие при моето дете прозорец не се отваря.

# 1 187
  • София
А какви вежди точно очаквате да се рисуват в сегашното положение?
Разболяване до откат, докато не остане нито кой да учи, нито кой да преподава, пък било то и ДО?

По-интересно е кой ще работи... не само в училищните стаи.

Искам да кажа, че не е добре децата да не могат да излизат, бидейки вечно карантинирани. Разходки в снега, зимни и други спортове укрепват здравето, а с карантинирани здрави деца това не е разрешено.

Може и да са здрави... а може и да са заразни. В момента в София гледат как да трансформират възрастни интензивни легла в детски. За да има къде да приемат здравите...
Ама то така баш не става, това трансформиране формално на леглото, но с персонал, свикнал да работи с възрастни... хм.

# 1 188
А помня как ме изядоха някои като казах, че след ваканцията най-разумното е да не се връщат ПО. Ето, нагледно, ПО до откат, до пълна невъзможност да има каквото и да е обучение. Доволни ли са привържениците на ПО? Би трябвало, МОН се съобрази с тяхното желание.
При ДО може да се излиза, при карантина- не.

# 1 189
Аз не съм доволна, защото гимназистката ми пак е ДО. При почти всички налични деца и учители в клас към петък.
И ако не ги върнат в училище на 7 февруари ще съм още по-недоволна.
Да, ПО беше и е възможно и далеч не е такъв апокалипсис, какъвто го описвате, нито пък е навсякъде.
Освен това в момента много деца и учители липсват не защото са болни, а заради контактните карантини, които за някои са почти непрекъснати. Тоест, в дъното на отсъствията стоят административните ограничения, не толкова заболеваемост. Това ми е впечатлението от заобикалящата ме среда.
Слава богу, ние засега сме пощадени от карантини, дано така продължи и занапред.
Децата ми са здрави, спортуват, оплаквания от учителите нямам, гимназистката е почти по всичко оформена вече и тази седмица просто ще дреме пред екрана, заради политически решения и да отчете някой горе, че някакви мерки е взел.
Рапорт даден, на нападки няма да отговарям.

# 1 190
При нас официално има болно дете, досега си отсъстваха някои но са били отрицателни в понеделниците. Явно се е развъртял вируса в класа.

# 1 191
  • Пловдив
Днес   в 7 клас на дъщеря ми  са били 13 деца само.По 2 от предметите заместници.Утре  ще видим .....
В класа на малката,която е начален етап има 4 официално  позитивни с ПСР тест деца.Масово родителите пуснаха заявления за ДО.Бяха карантина ,която мина ,върнаха ги присъствено,но на повечето родители не им се играе на руска рулетка.

# 1 192
  • Sofia
И при нас да четвъртък всичко беше наред и нямаше отсъстващи. Изобщо се чудех какви са тия карантини по другите места. И изведнъж всичко окапа. И учителите са болни при нас, не просто карантинирани. Класната на малкия в момента преподава кашляща.

# 1 193
Интересни разсъждения за децата и вирусите:
https://m.dir.bg/dnes/na-fokus/ne-e-samo-kovid
Да, на запад децата посещават училище редовно, няма онлайн. Но там и възрастните масово се ваксинираха. А да, и прозорци отварят, и на студено стоят, което в повечето училища у нас е невероятно да се случи. Дори и в междучасие при моето дете прозорец не се отваря.

При моето дете пък седят на широко отворен прозорец при минусови температури. Главата на детето ми е точно под прозореца. Изкарва здрав на училище максимум 2 седмици… за мен това не е нормално. Кара синузити и отити защото му вее на главата. И определено не помага срещу ковид, класа е под карантина в момента.

# 1 194
  • Варна
В класа на дъщерята 17 от 27 са били днес. Болни са останалите - с Ковид.Бяха в карантина от сряда до днес.Днес и утре са на училище, от сряда у дома- такава е ротацията при нас. Двама от учителите им са болни също.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 14:42 от julisa

# 1 195
  • Пловдив
Врабчо, стига драми. Никой не те напада. Разбрахме! Здрави сте, прави сте, спортувате, учите. Хайде сега и ти да разбереш, че болшинството не са така. Дъщеря ми, от днес, я спрях от училище. Отново ще се превърна в учител, защото нито учене, нито дисциплина, нито нищо, от това, което следва да се случва в училище, не се случва. И само някоя карантина ми липсва в последния момент. Контактните, също стават болни. Често. Затова и те стоят затворени. Ако не стоят, хептен няма да излезем от карантина. Но аз имам подозрения, че са само воплите. Ако някой спазваше каквото трябва, и както трябва, нямаше да сме в този казан. Пак да кажа, на самосъзнание, не може да се разчита. А тук контрол и глоби, ня-ма. Няма и да има. Врабчо, лети си. Свободни сте, волни сте. Но по този начин ПО скоро няма да се случи. Не и по начина, по който трябва да се случва.

# 1 196
  • София
Ох, не се сдържах и писах на мейла на МОН.
Моля ви, кажете какъв е смисълът децата със СОП, които посещават ЦСОП да бъдат под общ знаменател с останалите? Сега на училище могат да ходят освен малките (1-4 клас)  само 7, 10 и 12 клас. Нашите деца не държат матури, не получават количествени оценки, никой не ги оформя за срока. Често в клас има по 2-3 деца, а се е случвало и синът ми да е сам с 2-3 специалисти. И след ваканцията ще са на ротация! Просто вече ми писна. Сигурно и на вас ви е омръзнало от мен, но просто не издържам.
Писах им за глупостите дето ги творят. Дали някой ще ми обърне внимание? Исках да е кратко и съдържателно, а пък стана дълго и емоционално. Вероятно ще ме сметнат за поредната изтрещяла майка. Но поне няма да се терзая, че само седя и се ядосвам и нищо не правя.

# 1 197
Лютиче, не трябва да пишеш сама, така няма да ти се обърне внимание.
Съберете се повече родители и пуснете общ мейл, обяснете подробно проблемите на децата (не, че от МОН не са наясно).
Ако общувате в социални мрежи, организирайте се там и пуснете обща петиция. Според мен това си е недоглеждане, защото помня, че при предишни ДО имаше специален режим за децата със СОП, ако не се лъжа.

И не, на мен не ми е омръзнало и прекрасно те разбирам. Heart

# 1 198
Една карантина ще изтрая, за втора не знам дали ще успея. То не е човешко

# 1 199
Днес в класа на дъщеря ми (7 клас, София) са били 9 от 22 деца. Другите са болни с + тестове от аптеката или официални (бяха карантина до вчера). Имали са свободен час по физика и класната им е също болна от днес (преподава география и история), съответно са имали свободен час и по география.

Общи условия

Активация на акаунт