Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 187
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 170
Има ли такава наредба, която определя при какъв процент болни деца в един клас, класът преминава в дистанционна форма на обучение, или няма?
Благодаря предварително!
Не знам за болни, ама ако има 30% налични нали го приеха да са присъствени? Значиии да речем 8-9 деца в клас са достатъчни.

# 1 171
  • Варна
Именно, най-вероятно тестът е излязъл на 21, преди да са изтекли 48 часа от контакта, затова класът е карантиниран.
Аз не се чудя защо класът е карантиниран, пределно ясно ми е, че се карантинира. Чудя се на срока на карантината. Според последните изменения
Цитат
Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай
. 7 дни, считано от 20-ти не е до 28-ми включително.

# 1 172
  • София

Ам... По-скоро не е съвсем точно така. При 30% притежаващи ЗС или съгласни да бъдат тествани. Аз не си спомням някъде да е било уточнено дали тези 30% трябва непременно да са здрави и налични в дадения момент, по-скоро не. В който случай и 1 дете е достатъчно за ПО - не мисля, че за началните и средни училища съществува правилото от ВУЗ "най-малко 5". Т.е. ако са тръгнали веднъж... зависи от РУО или директорът на съответното училище, може и да си стоят ДО докато пуснат бяла перушина, а може и обратното, да си учат присъствено, дори и да има по 1 от клас - или дори никой. Т.е. формално погледнато в граничния случай присъствен час може да бъде проведен и с 0 ученици и да бъде отчетен в съответните ведомости - отсъстващите ученици са или в болничен, в който случай се оправят сами, или на асинхронно осрам обучение... в който случай се оправят сами с "насоки".

# 1 173
Запис на още един карантиниран клас. Щерката е на ДО с класа от утре.

# 1 174
  • София
Нашите пък ги връщат в училище от вторник.
От миналата седмица цялата гимназия е на ДО и така трябваше да е до 31 януари.
Сега с новата заповед връщат присъствено 7, 10 и 12 клас от вторник. За понеделник нямало готовност и затова от вторник.
Манджа с грозде стана работата.

# 1 175
  • София
2/3 от децата у дома от утре са у дома: 1 брой шести клас и 1 брой карантина заради заболял учител (4 клас)
1/3 е на училище (2 клас, и двете учителки изкараха)
Да видим колко още ще има кой да е в училище...

# 1 176
Сега като спрат учениците и бройката ще спадне. Така че би трябвало от 7 февруари да се възстанови присъственият процес.

# 1 177
  • Ямбол
По нова година не ходиха на училище, но бройката не спадна, напротив даже.
В нашата община всички от 5 до 12 клас са на ДО. Аз лично съм оформила всички, остава само да преподавам. Ако се върнем след ваканцията, следва проверка на това колко е усвоено по време на ДО.

# 1 178
Така е добре според мен. Когато за първи път изпитаха моето дете онлайн, "умря" от срам. Не искаше даже да включва камера. Как ще го гледат на камера, то срам, то чудо! Някак в стаята сред децата приема. Сама да се гледа на екрана, още не е свикнала. Дано скоро свърши и не и се налага да свиква! Иначе и в нашето училище минаха всички контролни. Е, малко набързо, че бяха и онлайн заради карантина след нова година, но каквото- такова. От утре пред екраните.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 23:41 от laurentin

# 1 179
  • Sofia
Моите двама са вкъщи от утре. Малкият е в карантина, големият е 6 клас. При малкия всички учители са болни и класната преподаваше по всичко.  Сега разбрах, че и тя е болна  , но не става ясно от какво.

# 1 180
  • София
От това постоянно карантиниране няма да можем да излезем. Не стига че ДО, ами и карантина, че съвсем да стоят като затворници децата. Колко пъти ще сме в карантина? Това е престъпление, май с тези тестове вместо да изпишем веждите, избодохме очите.

# 1 181
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
А какви вежди точно очаквате да се рисуват в сегашното положение?
Разболяване до откат, докато не остане нито кой да учи, нито кой да преподава, пък било то и ДО?

# 1 182
  • София
Искам да кажа, че не е добре децата да не могат да излизат, бидейки вечно карантинирани. Разходки в снега, зимни и други спортове укрепват здравето, а с карантинирани здрави деца това не е разрешено.

# 1 183
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Кашата е толкова голяма вече, че наистина не знам кое е добре, и кое - не. Знаейки какво се случва, според мен най-разумното беше да се продължи с ДО след ваканцията, тъй като просто абсолютно заблуден човек можеше да не предположи накъде ще тръгнат нещата. Разбира се, не е много приятно при липсата на други ограничения... ама поне деца и учители нямаше да са в тоя миш-маш, който е сега.

# 1 184
Ето, показаха ни какво представлява ПО при такъв ръст на заболели. Моите 2 седмици ходеха и караха половината часове свободни - точно по предметите за оформяне. После минаха карантина. Сега отново карат свободни, но онлайн и пак ще останат неоформени по някои предмети, или оформени с каквото има, защото половината учителки са болни, и то наистина и не могат да преподават (не са в болнични просто, зле са). Останалите ще  оформят децата, докато им текат носовете, болят главите и едва говорят по микрофоните, а как се преговаря, когато ти е лошо. Преди 2 г бяхме в грипна ваканция в такива ситуации. Само с грип. Сега освен него има и Ковид. Разбира се, че не е нормално това карантинитане през седмица, кой е казал, че е нормално. Но и присъствено в тази ситуация не е нормално пък изобщо. Защото просто не протича, както трябва и изпоразболяха децата. Заради скапания им стаден имунитет и великото присъствено ходене на училище (обучение не е в последните седмици на повечето места). Видяхте нагледно какво се получава и някои дори си смениха мнението най-после.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 07:13 от Cygnus

Общи условия

Активация на акаунт