Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 983
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 420
Писна ми с това оформяне в последния момент... Учители и ръководство са причина за това децата да нямат оценки ✌️ Извинете, ама един грип в януари може да доведе до 2-3 седмици отсъствие на дете... И? Да го закараме с 40° в училище, че някой не може да си подреди ангажиментите? През март 2020 беше едно, но през януари 2022? Пак ли ни изненада зимата?

# 421
Аз си признавам, че искам "ковидна" ваканция една седмица, не ДО.  Всяка предишна година при подобна заболеваемост сме излизали в грипна ваканция.
Ако е ваканция ще е наистина една седмица,  а и при толкова много болни учебен процес просто не се случва, особено пред екрани.

# 422

Наистина недоумявам защо винаги сме черногледи и дуднещи, аз ужасно се уморих от това. Fearful
А аз се уморих от твоята нервност и припряност в желанието ти всички да виждаме нещата по един и същи начин. Около мен картината е лоша, прогнозите не са добри за ПО и пиша това. Не ми харесва, но не съм сляпа, нито намирам позитивно да си въобразявам и фантазирам неща, които няма да се случат.
Има фази от всяка вълна, в които присъственото е невъзможно и ако го има е формално. При нас няма и хибридно, та реално като в клас са 7 от 20 ученика и не учат. Как да не дудна, вероятно бих могла ако мина на някакви субстанции, но засега ще се въздържа и докато не получа бан ще си пиша. Форумът е за взаимопомощ, към 80% тя се изразява в споделено мрънкане.
Ето това мнение искам да го запазя в публикациите си. На 100% импонира с моето усещане за много теми из форума.

Присъствено са децата ни в нашата провинция. Другите провинции са ДО и от 17 ще се връщат присъствено.

# 423
Ако тестовете бяха читави, процентът положителни щеше да е близък до лабораторните. Или пък влизаме в хипотезата, че децата не позитивират, което пък е мантра на върлите привърженици на ПО на всяка цена.
Не е точно така, защото в училище се тестват здрави или най-малкото безсимптомни хора. В лабораториите сега отиват основно хора със симптоми (за разлика от лятото, когато много се пътува). И е нормално симптомните да позитивират повече.
За мен са си ок тестовете, а атаките срещу достоверността им са само фасада за искане на ДО, отново. В крайна сметка ДО е налично за желаещите, нека се възползват.

Фран, от твоята уста, в божиите уши за всичко, което казваш. Две седмици и аз ще ги изтърпя, но нямам доверие, че ще са толкова.
И като ще затварят училищата, мечтая си да е за ваканция, а не за висене пред устройства. Ще ги запиша на ски, вместо да висят в Teams.
Наясно съм, че надали ще ми се сбъдне това искане, разбира се.

# 424
  • София
Радва ме оптимизма на Франи, обаче точно същото го говореше и август, та и сега ще стане като тогава.
То е комън сенс, че ни очаква гигантейша вълна и всякакви надежди, че няма да има ДО, са неоснователни. Дано поне още 2 седмици изкарат, да избутат срока.

# 425
  • София
Нали се сещате,че няма как да е ваканция. То и с ДО половината няма да стоят пред екраните,.но все пак половината. Ако е ваканция - всеки ще хукне нанякъде или най-малкото децата навън... Като ще е гарга да е рошава - ще ни мъчат с ДО, ако се затваря... "Решава" повече видими проблеми (невидимите, още не са ги видели от управлението)

# 426
  • София
Такаа, нашият единствен онлайн съученик, за който ви разказах, че докато беше ОЕСР беше в Банско, днес си е правил бърз тест, който е излязъл положителен. Утре ще пуска ПСР.
Защо трябваше да се връща от ДО, на което си му беше толкова добре...?
Дано днес и утре като го няма, да не ги карантинират в четвъртък!

# 427
  • Пловдив
Училището все повече заприличва на ТКЗС с тези норми, и планове, за оценки. Петилетката за 3 години. Че то кога ще им преподават да учат, като гоним само оценките в школо-то. Та пак се свежда родителите да поемат ролята на учителите, в преподаването, а учителите да правят неадекватните си тестове за оценяване. Тази по математика пусна тест за два урока напред. Моето и тези, които ходят на уроци се справиха, останалите са били в пълно недоумение. Ми нормално. Тя госпожата, милата, хич не помни до къде е с материала. Доста отсъства.....

# 428
  • Варна

Не е точно така, защото в училище се тестват здрави или най-малкото безсимптомни хора. В лабораториите сега отиват основно хора със симптоми (за разлика от лятото, когато много се пътува). И е нормално симптомните да позитивират повече.
За мен са си ок тестовете, а атаките срещу достоверността им са само фасада за искане на ДО, отново. В крайна сметка ДО е налично за желаещите, нека се възползват.
Съгласна съм, че в лабораториите се тестват повече симптомни хора, отколкото в училище. Но пък има и такива, които се тестват за ЗС. Но училищните тестове откриват смешни бройки, не си заравяйте главите в пясъка.
Питали сте как се тестват? При нашите - идва класната, оставя им тестовете и после се връща да отчете резултатите. Кой плюл, кой не - няма значение. Ако излезе недействителен се брои за отрицателен и толкоз!

Да се възползват желаещите от ДО, няма лошо. И моята беше на ДО, когато нямаше ваксини и преценихме, че рискът ще е голям в нашата реалност. Читави, лицензирани тестове трябват, контрол и карантина. А не да се скатават и да отчитат дейност. Е и ваксини, ама това е еретично, всеки си преценя. Иначе ДО чука на вратата,  за съжаление.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 20:04 от julisa

# 429
Не просто съм се питала, но всяка седмица съм доброволка да помагам на госпожата за тестването, julisa. Това, което говорите изобщо не е вярно, никой не оставя децата да стоят и да плюят сами. В начален курс пък сме особено педантични и отчитаме всичко много точно. Гимназистката ми също съобщава, че тестващите се деца са плътно с учител, често излизат невалидни тестове и им ги сменят веднага с нови, тоест, следи се плътно процеса.
Пак се ръсят квалификации и оценки на едро.
Нищо не съм си заровила, аз също говоря от личен опит.

# 430
При вход свободен през уикенда на мероприятието в театър Винкело, ние пак на децата ще свалим от влака. Присъствала съм на три от направените до момента тестове. Много добре организирано и с дисциплинирани деца и протича без лигавене, шикалкавене и глупости. С изчакване, ако има нужда от време. При двама учители съм се случвала. Тази, преди чийто час се прави, видимо няма нищо против да изпълнява това допълнително вменено й задължение. Другият учител беше квестор и въпреки, че подходи скептично, си изпълни съвестно протокола.
Просто ходят здрави деца.
Сега са си и с титулярните учители.
Да не излизат в безмислена ваканция, че ефектът ще бъде отиване на ски, а не изолиране.

# 431
  • Варна
Не просто съм се питала, но всяка седмица съм доброволка да помагам на госпожата за тестването, julisa. Това, което говорите изобщо не е вярно, никой не оставя децата да стоят и да плюят сами. В начален курс пък сме особено педантични и отчитаме всичко много точно. Гимназистката ми също съобщава, че тестващите се деца са плътно с учител, често излизат невалидни тестове и им ги сменят веднага с нови, тоест, следи се плътно процеса.
Пак се ръсят квалификации и оценки на едро.
Нищо не съм си заровила, аз също говоря от личен опит.

Вярно е всичко, което съм написала! За гимназия става въпрос. Няма доброволци, квестори и каквото и да е. Тестват се сами. Невалидните тестове се броят за отрицателни. Това е.
Дете, което е отсъствало при тестването, на следващия ден е върнато за една седмица в ДО, защото тест за него няма.
Стоя зад всяка една от думите си!
Квалификациите на едро други ги правят. И нищо не ръся. Не всичко е цветя и рози. То, ако беше, нямаше да водим този спор.

От Бургас даваха репортаж с майка, лежаща в болницата си с детето си, участвала в тестването и тя. Каза, че тестовете събирали преди да е изтекло времето, защото толкова било отредено.
Други имаше - тествани децата уж предния даден, на следващия по няколко от клас със симптоми и положителни в лаборатория.

Браво на вас, че се стараете да са точни нещата. И пак да попитам - защо толкова малко ученици позитивират с училищните тестове?

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 21:31 от julisa

# 432
Как 22 липсващи учители? 😲
При нас 10 от 27 деца с ваксини, има няколко с розов сертификат. На практика около половината клас не се тества. Може би горе-долу такава е картината, ако не в гимназията, то поне в горните класове. Учителите са основно ваксинирани, та с днешното нововъведение за освобождаване от карантина на бустерирани, надявам се да не докараме такова число липсващи, защото ми се струва невероятно 22 учителя от едно училище да са болни. Вероятно много от тях са карантинирани, като контактни.

Ами така е споделил учителя по БЕЛ днес. Както писах, на класното...Сега дали казва истината, или се бъзика, как смяташ?
Принципно в това училище е тотален хаос и липса на всякакъв контруктивех диалог, липсва адекватна и точна, своевременна информация, от самото начало не казваха, а укриваха заболели, та е мъгла дали е мит или реалност тази цифра. Факт е, че липсват учителите по език в нашия набор сега. За пореден път. Ми те си се редуват с другите, та нормален учебен процес няма как да има. Не казват кой болен, кой контактен. Така или иначе почти не се носят маски в това училище, дистанция няма как да има, децата си ходят сополиви за преизпълнение на петилетката за седмица присъствен януари, защото на инат отказаха да поставят оценки декември. Проблемът е, че те и октомври и ноември не поставяха де.
Започна да ми става чак смешно, днес, като последен присъствен ден за седмицата химичката (която е всъщност е повече физичка за жалост) е дала изненадващ присъствен тест, обаче ядец-има си деца, които са онлайн. Та тях ги вика...някога....хахаха. Кога? Да видим. Големи драми с тази равнопоставеност, като прекрасно знае, че целият профил ходи на уроци. тя сама ги посъветсва още миналата година да не се бавят с уроците. Егати двуличието, егати двойния аршин. Без извинения вече.

# 433
  • София
Браво на вас, че се стараете да са точни нещата. И пак да попитам - защо толкова малко ученици позитивират с училищните тестове?

Защото тези тестове имат точно 3 функции и изпълняват и трите:
1. Да Се Усвоят Едни Пари.
2. Да Се Дадат Едни Пари на Правилните Фирми (сега, след смяната на министъра, се смениха и таргетните фирми)
и
3. Да Се Замажат очите на обществото / родителите - да изглежда, Че Правим Нещо.

Нито една от тези цели няма нищо общо с изолиране на потенциално заразни ученици, затова и такава непоставяна цел не е изпълнена.

# 434
Радва ме оптимизма на Франи, обаче точно същото го говореше и август, та и сега ще стане като тогава.
Тамaн тръгнах да си гледам публикациите от август и да споря, понеже тогава бях в Гърция и не помня да съм писала в темата, но явно съм била писала. Sweat Smile

Най-добре съм си познала И тогава.
В тази, а и в много други теми тогава яко се пишеше, че учебната година ще започне ДО.
Учебната година си започна присъствено, при това най-нормално, нито затвориха училища, нито имаше нужда от мерки в тази посока, дори началото на октомври не се стигна до ДО, както някои се надяваха.
До ДО се стигна заради липса на тестове и неразбирателство между две министерства.
Ако бяха осигурили тестовете за които Кацаров говореше, че уж бил поръчал, нямаше да помиришем ДО през ноември.

Толкоз по въпроса кой какво бил познал и говорил!
Сега, здравият разум, който ми е останал ми говори, че няма да се стигне до затваряне на училища.
В най-лошият случай ще е на училищно ниво за две седмици докато болните се излекуват.
Ако греша, с радост ще се извиня.

Общи условия

Активация на акаунт