Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 935
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 570
Това последното няма как да стане.  Няма как едните ученици да получат лесен изпит, другите труден.

# 571
Докато чакаме документа, едно обобщение от НОВА.
- При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за зелен сертификат за учителите и тестването на учениците без зелен сертификат веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

- При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

- При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

- Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

# 572
Мерките са в посока децата да са максимално в клас. Денков беше категоричен.
ДО по желание е също възможно.
Време е за шампанско.

# 573
  • София
Най-доволна съм от факта, че ако затворят училищата, затварят и всичко останало. Да видим, колко хора сега ще следят, дали е дошло време за затваряне! 😏

# 574
  • София

ЧАК толкова абсурден нормативен акт досега не бях виждала... а съм виждала много абсурдни (вкл. и неграмотно написани).

Кой точно нормативен акт имаш предвид? Защото, ако говориш за плана, той не е нормативен акт.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 18:19 от sanaka

# 575
Никой нищо няма да следи, защото няма как. Който се карантинира, минава онлайн. Хаосът предстои. Приключихме с пандемията. На тия с шампанското, наздраве!

# 576
  • София
Това последното няма как да стане.  Няма как едните ученици да получат лесен изпит, другите труден.

По-скоро по-обширен.
В това има известна логика и... може да се окаже както добро, така и лошо. Ученик, който учи "от време на време" няма да мине "метър", пропуск някъде там, по средата, ще си проличи. От друга страна пък все някъде, където знае, също ще го питат - т.е. ученик, пропуснал само някаква част от материала, няма да получи 2 за срока, понеже точно тя му се е паднала.

# 577
Време е за шампанско.
+ 100 Определено това беше най-същественото, което трябваше да се случи.

# 578
  • София
Време е за шампанско.
Категоричен беше, но от една страна. От друга в подробностите стана ясно, че това са само думи и ще затварят училища, ама не те и не централно. Ще затварят и при високо ниво на заболеваемост в училището и общината. Сербезова сърдечно благодари на Фандъкова за съдействието при ваксинацията и предполагам, че на нея ще прехвърлят топката да затваря или не училищата в София.
Основното, което ми стана ясно е, че малките няма да ги затварят освен в краен случай, но това си го знаехме, нямат пари за такова нещо. Другото е мъгла и смях, защото чакам някой интензивен от София да го закарат в Ботевград и пак да си говорим за София в ниво едно според новата карта, която си я имат само те.

# 579
  • София

ЧАК толкова абсурден нормативен акт досега не бях виждала... а съм виждала много абсурдни (вкл. и неграмотно написани).

Кой точно нормативен акт има предвид? Защото, ако говориш за плана, той не е нормативен акт.

С други думи е... нищо?
Нещо като предишният план, дето пък бяха според броя заболели на 100 000 и не се спазваше ни за затваряне, ни за отваряне, ами си стоеше за украса на Министерството?

# 580
Денков изрично каза, че всеки родител,
или по голям ученик, който счита, че е по безопасно да се обучава на ДО може да го направи. Два пъти го чух.

Така че не не трябвало да има проблеми с ДО по желание.
Аз гледам някакви откъси от срещата, спуснати от медиите, ще изгледам цялата. Това звучи добре.

# 581
Рано е за шампанско според мен. Като нищо ще препуснем за няколко дни през етапите им и ще си забравят и те плана. Хубавото е, че предвиждат затваряне на всичко, не само ДО. Лошото е, че няма и тези да си изпълнят плана.
Искрено се надявам да съм песимист, паникьор и страхливка. И всички, които са оптимисти, да излязат прави.

# 582
Време е за шампанско.

ДО е възможно на теория, но ето че на мен ми отказват детето ми да учи онлайн.

# 583
Никой нищо няма да следи, защото няма как. Който се карантинира, минава онлайн. Хаосът предстои. Приключихме с пандемията. На тия с шампанското, наздраве!

Надявахме се тези да са по-адекватни от предишните. Жалко. Значи планът е: " Нищо няма да затваряме, защото бизнесът, Алибеговци, родители-бла-бла". Който оцелее, оцелее. Да му мислят докторите. Омикронът ше се вихри, защото просто нямаме управници с топки. Явно и тези скоро ще си ходят.

# 584
  • София
Напротив, планът е: ще затваряме, само когато има опасност от претоварване на здравната система. Ако няма такава опасност, животът трябва да продължи максимално близко до нормалното. На мен ми звучи разумно. Не може да се живее и да върви икономиката с постоянни локдауни, това и в повечето европейски страни вече го разбраха и вървят в същата посока. Вирусът мутира към по-заразен, но по-малко опасен.

Общи условия

Активация на акаунт