Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 967
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 555
sweet_memory , на мен класната на сина ми ми каза, че ако искам да го включват онлайн в часовете, трябва да представя бележка от лекар,
Някой ако може да ми обясни какво точно представлява тази бележка, защото при личната няма да се редя, а следящият ми АГ едва ли е наясно?

Благодаря и за отговорите на  sanaka, mamamari и rumka833. Значи от училището не са наясно. Подала съм заявление за ОРЕС, в което никъде не се споменават медицински причини. И декларация, че имаме интернет, компютър и т.н. Но ми връщат документите и искат някакъв медицински документ. 🙁 Писала съм и до РОУ, чакам отговор.
Има две основания за преминаване към ОРЕС - детайли в ЗПУО и Наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование.
Копирам текстовете от Наредба 10:
чл. 40а
ал. 3 :По заявление на ученика, подадено при условията на чл. 12, ал. 2 от ЗПУО и след заповед на директора на училището, при наличие на необходимите технически и технологични условия, обучение от разстояние в електронна среда за не повече от 30 учебни дни може да се осъществява и за ученик, записан в дневна, вечерна, задочна, индивидуална или комбинирана форма на обучение, както и в дуална система на обучение, който по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не може да посещава училище.

ал. 4 : При обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в училището не е преустановен, при наличие на необходимите технически и технологични средства, обучението в дневна, индивидуална или комбинирана форма от разстояние в електронна среда може да се извършва за отделен ученик за повече от 30 учебни дни до края на извънредната епидемична обстановка:
1. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето му;
2. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето на лица, с които той живее на един адрес;
3. по избор на ученика или родителя при условията на чл. 12, ал. 2 от ЗПУО и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

Съветвам ви да си вземете Етапна епикриза от личен лекар или гинеколог, проследяващ бремеността Ви. Не могат да ви откажат да ви издат такива, те се издават именно за удостоверяване на моментното състояние на пациента.  Ако имате други неща като Епикризи, ЛКК, ТЕЛК , приложете и тях.

Аз за сега съм подала за 30 дни. Не искам вечно да остава на ДО, ще мисля след месец, но ми е най-важно в момента да опазя другите домашни здрави: бащата на ученика до слагане на следващия стенд на сърцето и бабата на ученика, която в момента без К-19 е с пневмония и белодробен излив и не мога да намеря болница, в която да я лекуват, защото не е ковидна.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 17:23 от storm76

# 556
Аз го пуснах с тест, веднага щом стана възможно. Исках да ходи до февруари- терминът ми е за края на февруари, после да го спра докато бебето укрепне малко - около края на март. Но вече се притеснявам да не хванем точно в края на бременноста ковид. И искам да е вкъщи, днес ми издадоха 45 дневния болничен и имам доста подробен амбулаторен лист. Но в него не пише, че е препоръчително детето да учи онлайн. Освен да пробвам с него.

# 557
Аз го пуснах с тест, веднага щом стана възможно. Исках да ходи до февруари- терминът ми е за края на февруари, после да го спра докато бебето укрепне малко - около края на март. Но вече се притеснявам да не хванем точно в края на бременноста ковид. И искам да е вкъщи, днес ми издадоха 45 дневния болничен и имам доста подробен амбулаторен лист. Но в него не пише, че е препоръчително детето да учи онлайн. Освен да пробвам с него.

Да не съм пророк Илия, обаче по всяка вероятност, няма да стане. Вземете си Етапна епикриза, която като заключение може да пише че сте с повишен риск при заразяване с К-19 за вас (и плода).

# 558
Вие най-добре можете да си прецените положението. ДО осигурява спокойствие за здравето на на този етао това е много важно за Вас.

Да не съм пророк Илия, обаче по всяка вероятност, няма да стане. Вземете си Етапна епикриза, която като заключение може да пише че сте с повишен риск при заразяване с К-19 за вас (и плода).
Ако не са променили наредбата може да не стане с одобрение на Диретора, макар че не мисля че ще направи проблем, но трябва да стане с молба до директора и одобрение на РУО по желание. Нас така и пуснаха на ОЕСР до края на миналата учебна година. 3 клас са основно с един учител и е по-лесно.

# 559
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
...Днес разбрах за дете от нашия клас, което е карантинирано заради родител, но официално никъде не са ни съобщили, мислхем, че детето е болно, с тази съкратена каратина рано ще се върне в клас.
Е, това е лична иннформация. Контактен на контактен, каквито са съучениците на карантинираното дете не се карантинират и никой не е задължен да ви дава отчет, че има такова дете. Ама, всички откачихме с изисквания - сега ако отсъстват 3 деца от класа длъжнили са училителите да се превръщат ... и аз не знам в какво ... и да докладват на родителите: "Отсъстват три деца - Иванчо е карантиниран заради родител, Петърчо е с ларингит, а Марийка с цистит." ... Думи нямам!!!
В нашето училище от 25 класа - 6 са карантинирани ... има и доста карантинирани учители, заради съпрузи или деца гимназисти, а не че са болни те самите ...
Мен лично, много ме натоварва неизвестността и неяснотата - да се каже най-накрая такива и такива са стъпките към ОЕРС, че това гадаене е ...

# 560
...Днес разбрах за дете от нашия клас, което е карантинирано заради родител, но официално никъде не са ни съобщили, мислхем, че детето е болно, с тази съкратена каратина рано ще се върне в клас.
Е, това е лична иннформация. Контактен на контактен, каквито са съучениците на карантинираното дете не се карантинират и никой не е задължен да ви дава отчет, че има такова дете.
Ами преди качваха информация колко карантинирани ученици или пък кои класове. Моят син се разболя след връщане на най-добрия му приятел от карантината на майка му.  Има ли карантинирано дете заради родител, вирусът е или скоро ще се върти в клас.

# 561
  • София
Уж внимателно следих какво казаха в новия план, пардон План, но не внесе никаква яснота кой кога ще предприеме нещо. След като не е важно колко са болните на 100 000, а колко са заетите интензивни легла, как и къде можем да следим този показател?

# 562
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Е, това е лична иннформация. Контактен на контактен, каквито са съучениците на карантинираното дете не се карантинират и никой не е задължен да ви дава отчет, че има такова дете.
Ами преди качваха информация колко карантинирани ученици или пък кои класове. Моят син се разболя след връщане на най-добрия му приятел от карантината на майка му.  Има ли карантинирано дете заради родител, вирусът е или скоро ще се върти в клас.
Давали са ви такава информация, но нямат право. Аз не съм боледувала, но ако се разболея е мое право дали ще кажа на другите родители от класовете на децата или не. Карантинира ми се семейството и толкова. Ако разбера, че такава информация (за мое разболяване) е казана от учител ... нищо, че и аз съм такъв, ще се видим с директора на конкретното училище в съда. Ако се разболее детето, дори и да не е било в момента според изискванията в училище, непременно ще уведомя ... и тогава пак не са длъжни да се свежда тази информация до родителите, защото няма да се карантинира класа. Просто не мога да си обясня защо искате такава информация, когато Вас не ви засяга - детето ви е контактно на контактно дете. Няма да сте в карантина, няма детето Ви да е в карантина. Така или иначе си гледате детето и здравословното му състояние - какво като знаете, че дете от класа е карантинирано заради родител? Ами вие в магазина може да сте се разминали с контактен, да сте пътували 40 мин. и до вас да е седял контактен ... и още, и още ...

# 563
  • София
Уж внимателно следих какво казаха в новия план, пардон План, но не внесе никаква яснота кой кога ще предприеме нещо. След като не е важно колко са болните на 100 000, а колко са заетите интензивни легла, как и къде можем да следим този показател?
Те казаха, че ще следят и други показатели, но за тях стана още по-малко ясно. Нито дума за тестовете като вид и честота.

# 564
Никъде. От средата на декември съм по болници. Включително и днес. Хаосът е пълен. Безчовечността на много лекари е пълна, други са на на ръба на силите си. Да отварят вече Арена Армеец за да знаем колко са интензивните легла и да се приключва.

# 565
В момента министърът коментира тестването. Тестовете остават от първи до четвърти етап, там където има присъствено обучение.
Заболя ме главата докато ги слушах. То критерии, то чудо. Ще чакам да го качат черно на бяло, за да чета внимателно и да схвана какво е искал да каже авторът.
И преди секунди от МОН.
 Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, представен днес.

ℹ️ Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

📌 При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Допълвам се - в момента има 7835 разкрити легла, от които интензивни 916. От интензивните са заети 584 към вчерашна дата. Към настоящия момента максимално могат да бъдат разкрити 1268 интензивни легла, от които 62 за деца.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 17:52 от Анонимен

# 566
Имаме интензивни 332 свободни легла, максимален брой  1268, детски 62.  Така записах от дългите и супер досадни нищоговорения на министърката.

Не разбрах защо ДО се обвързва с интензивни легла и какви? Детски или изобщо.

Луда работа

# 567
  • София

ЧАК толкова абсурден нормативен акт досега не бях виждала... а съм виждала много абсурдни (вкл. и неграмотно написани).
Че те директно си казват, че са написали разпоредба, която нито изискват, нито искат, нито изобщо очакват да се спазва! Едва при 50% ще "засилят контрола" по спазването на задължителна по принцип разпоредба. Демек - между редовете - при 50% ще кажем, че правим нещо, което сме казали, че по принцип правим".

По-добре да не го бяха казвали / писали това - някой пък можеше да живее със заблудата, че тези нормативни актове се пишат, за да се спазват...

# 568
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Po-tezhki-izpiti-za-sro … uchenieto-1191620

С това тестване веднъж седмично ще се развърти хубаво пак вируса в училищата. За какво беше досега мъката по въвеждане на ОЕСР и отчитане на уж различните обстоятелства. Или те съществуват все още, но иначе има натиск въпреки разписаното на хартия, за да се чувстваме притиснати при повишената заболеваемост. Аз по принцип през по-топлите месец съм склонна да напрягаме имунитета, но грипният сезон ме изпълва с див ужас отпреди,

Имаме интензивни 332 свободни легла, максимален брой  1268, детски 62.  Така записах от дългите и супер досадни нищоговорения на министърката.

Не разбрах защо ДО се обвързва с интензивни легла и какви? Детски или изобщо.

Луда работа
За детските нашият областен управител изрично спомена, че вече ще ги броим. Какво очакват не знам.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 19:10 от Sparkles

# 569
Денков изрично каза, че всеки родител,
или по голям ученик, който счита, че е по безопасно да се обучава на ДО може да го направи. Два пъти го чух.

Така че не не трябвало да има проблеми с ДО по желание.

Общи условия

Активация на акаунт