Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 955
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 540
Интруктуран е да седи с маска.
С таткото сме плътно с маски и избягваме всякакви контакти, освен крайно наложителни.
Отменихме скромното празнуване на рождения ден, което беше планувано с 1(едно) ваксинирано приятелче (с ваксинирана майка)...
Това смятам за отговорно поведение ✌
Това не е отговорно поведение. Това е поведение на човек с психоза. Отидете на консултация с терапевт. Вирусът няма да изчезне, защо съсипвате психиката на детето си? Да, то боледува. Но и без пандемията пак щеше да боледува, нали? Стига с тия маски, стига с тия изолации. Животът си тече, не се закопавайте живи.
Ако може вашия терапевт да се обади на моя, че да се разберат... Щото според моя нямам психоза 😜
Ако може да ми кажете как съсипвам психиката на детето?
Че носи маска?
Че ще е в онлайн школа? (както беше и миналата седмица, когато беше болен... )
Иначе, да, живота си тече ✌️просто на някои изтече без време...
Нооо сега карантината се отмени... Станала е грешка и утре каката ще е в училище, а малчо ще има парти - изненада 🎆

# 541
Аз само се опитах да те успокоя, че трудолюбивите хора  наистина  никога ни  остават гладни, а ти взе че се обиди.
Похвално  е , че такава енергична дама като теб най-накрая се е заела с проблемите им. Искрена съм.
 По темата затваряне само и единствено на училищата отново и отново години наред не сме на едно мнение .

# 542
Проблемът със затваряниците е много прост всъщност. Ако затворят и кръчмата, където майката е сервитьорка и молът, където бащата е охрана, детето ни присъствено, ни отсъствено няма да има какво да яде, образно казано. Децата не внасят осигуровки, не работят, не пълнят хазната, която от своя страна се празни за помощи, болни, пътеки, обезщетения.

# 543
Проблемът със затваряниците е много прост всъщност. Ако затворят и кръчмата, където майката е сервитьорка и молът, където бащата е охрана, детето ни присъствено, ни отсъствено няма да има какво да яде, образно казано. Децата не внасят осигуровки, не работят, не пълнят хазната, която от своя страна се празни за помощи, болни, пътеки, обезщетения.

Проблемът всъщност е друг. Ако сервитьорката и охраната бяха с изсветлени доходи и работодателят също, и съответно двете страни внасяха осигуровки на реални доходи, щяха да имат и реални компенсации. Сега и едните лъжат, и държавата лъже, че дава Ковид помощи. А пък да се приравнява психичното здраве на децата с мафиотски схеми за прикриване на доходи е неморално.

# 544
Да, безсимптомни в училище има много, и това личи по заразените възрастни-учители, които липсват на много места. Има и симптоматични, на принципа-проста хрема, и минават метър. Плюнчените тестове само в понеделник почти не улавят. Точно скритата заболеваемост според мен е причината при нас само седмица след ваканцията да затворят, поради липсващи учители основно, защото децата ходят и подсмърчащи.

ПП. Приятел с болна жена, той е без симптоми, за сега. Три антигенни теста отрицателни, един ПСР позитивен в края на деня. Какво остава за плюнчен тест. И това, защото се изпуснал в работата и са го принудили да си пусне пср.

# 545
  • София
Аз само се опитах да те успокоя, че трудолюбивите хора  наистина  никога ни  остават гладни, а ти взе че се обиди.
Похвално  е , че такава енергична дама като теб най-накрая се е заела с проблемите им. Искрена съм.
 По темата затваряне само и единствено на училищата отново и отново години наред не сме на едно мнение .

Поне една част от тях ще намерят за по-удачно вместо да търсят работа като санитари в ковидните отделения... да си вземат онова, което им се (според тях) полага от секретарките, които не са (макар може би би трябвало, шефовете могат и сами да си правят кафе и да си вдигат телефона известно време и, там, да си попълват графика) спрени от работа, имат доходи, децата им са на училище, а домовете - празни...

Да, така е. Затова през цялото време големият проблем всъщност е само затварянето на малките, които не могат да бъдат оставени без надзор...

Проблемът всъщност е друг. Ако сервитьорката и охраната бяха с изсветлени доходи и работодателят също, и съответно двете страни внасяха осигуровки на реални доходи, щяха да имат и реални компенсации. Сега и едните лъжат, и държавата лъже, че дава Ковид помощи. А пък да се приравнява психичното здраве на децата с мафиотски схеми за прикриване на доходи е неморално.

Глупости говориш.
Когато кръчмата затвори сервитьорката отива на борсата. Толкоз. 4 месеца взема някаква мизерна компенсация, после отпада. И при следващото затваряне не взема НИЩО, понеже вече е била на борсата, при това тази година. И на какво е била (или не е била) осигурявана няма никакво, ама никакво значение.

# 546
Здравейте, не знам дали това е подходящата тема за въпроса ми, но не можах да намеря отговор. Бременна съм, голямото ми дете е в трети клас. Имам ли право детето да премине на ОРЕС? От училището ми искат някакъв медицински документ, но и те не знаят какъв. Трябвало да пише, че е по-добре детето да се обучава онлайн. Не става ли с обикновен амбулаторен лист, в който пише, че съм бременна? Имам и съпътстващи заболявания и един ковид в момента… може и да не го преживея. Да не говорим, че 2 от съпътсващите заболявания са резултат точно от прекаран ковид миналата година - На щитовидната жлеза и инсулинова резистентност. Отделно имам и анемия. В момента съм с хемоглобин 80 и буквално съм за кръвопреливане, само ковид ми липсва…

# 547
sweet_memory, ако не пише медицински причини , може да е по желание и без документ.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 18:02 от Фран

# 548
За ОЕСР  - подаваш заявление свободен текст, не искат никакви медицински документи. И мен така се опитваха да ме излъжат миналата година, но като в училището ми отказаха, питах дали да пратя отново до тях или до РУО НАПРАВО. ВЕДНАГА ми я приеха молбата

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 17:38 от Фран

# 549
  • София
Здравейте, не знам дали това е подходящата тема за въпроса ми, но не можах да намеря отговор. Бременна съм, голямото ми дете е в трети клас. Имам ли право детето да премине на ОРЕС? От училището ми искат някакъв медицински документ, но и те не знаят какъв. Трябвало да пише, че е по-добре детето да се обучава онлайн. Не става ли с обикновен амбулаторен лист, в който пише, че съм бременна? Имам и съпътстващи заболявания и един ковид в момента… може и да не го преживея. Да не говорим, че 2 от съпътсващите заболявания са резултат точно от прекаран ковид миналата година - На щитовидната жлеза и инсулинова резистентност. Отделно имам и анемия. В момента съм с хемоглобин 80 и буквално съм за кръвопреливане, само ковид ми липсва…
Имате право да подадете молба за ОЕСР по желание, за което не се изисква медицинска причина и документи.

# 550
sweet_memory , на мен класната на сина ми ми каза, че ако искам да го включват онлайн в часовете, трябва да представя бележка от лекар, че детето или член от семейството има здравословен проблем. Ако не направя това, а просто не съм подписала декларацията, че съм съгласна с тестването и не съм го пуснала да ходи присъствено, учителите нямат задължение да го включват дистанционно.

# 551
sweet_memory , на мен класната на сина ми ми каза, че ако искам да го включват онлайн в часовете, трябва да представя бележка от лекар,
Някой ако може да ми обясни какво точно представлява тази бележка, защото при личната няма да се редя, а следящият ми АГ едва ли е наясно?

Благодаря и за отговорите на  sanaka, mamamari и rumka833. Значи от училището не са наясно. Подала съм заявление за ОРЕС, в което никъде не се споменават медицински причини. И декларация, че имаме интернет, компютър и т.н. Но ми връщат документите и искат някакъв медицински документ. 🙁 Писала съм и до РОУ, чакам отговор.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 17:05 от sweet_memory

# 552
Започна пресконференцията. Дано внесат яснота.

# 553
Не се разхождайте напред назад , а звъннете по телефона в РУО или помолете за това някой от училището.
Със сигурност е недоразумение.

# 554
sweet_memory , на мен класната на сина ми ми каза, че ако искам да го включват онлайн в часовете, трябва да представя бележка от лекар,
Някой ако може да ми обясни какво точно представлява тази бележка, защото при личната няма да се редя, а следящият ми АГ едва ли е наясно?

Благодаря и за отговорите на  sanaka, mamamari и rumka833. Значи от училището не са наясно. Подала съм заявление за ОРЕС, в което никъде не се споменават медицински причини. И декларация, че имаме интернет, компютър и т.н. Но ми връщат документите и искат някакъв медицински документ. 🙁 Писала съм и до РОУ, чакам отговор.
До 30 дни с разрешение от директора трябва да има медицински документ (може според мен бележка някаква от ЛЛ че сте бременна и с повишен риск).
Над 30 дни с разрешение от РУО освен горното може и по желание на родителя. Последно министърът на образованието се изказа, че ще проверяват строго РУО и разни подобни и че децата трябв да се изпитват присъствено, но мисля че е тактика насочена към начукване на канчетата на родителите оставили децата в къщи като не се съгласяват с тестовете, но на хартия според мен нещата са все още същите.
Ние стояхме с несъгласие за тестване в къщи до празниците. След това се върна с удостоверенеи за антитела. Учителите казваха тогава, че тези с антитела вече имащи сертификат не могат просто така да останат в къщи, за тях трябва да се попълни заявление за ДО ако искат да могат да отсъстват.
Сега и аз обмислям каква молба да подам, не ми се занимава с РУО и не ми се занимава с изпробване на естествения имунитет срещу ковид с други вируси в момента. Днес разбрах за дете от нашия клас, което е карантинирано заради родител, но официално никъде не са ни съобщили, мислхем, че детето е болно, с тази съкратена каратина рано ще се върне в клас.

Общи условия

Активация на акаунт