Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 274
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 825
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Нещо това за минало несвършено в трети клас... леко ме съмнява.

# 826
  • София

Мога да цитирам и обяснението на МОЯТА учителка от 3-и клас:
"Може да сте вършили някаква работа, ама да не сте я свършили - а може и да сте я свършили. Като ви питам "учи ли" и ми кажете "учих" това още не значи, че сте си научили урока".

Например в първи клас учат буквите по една - един час четене, един час писане и един час самоподготовка. И следва нова буква. Същите тези деца по английски език обаче във втори клас учат буквите по четири на час. Изцяло нова азбука, която не е фонетична като българската, изписва се по различен начин и кара дори думите, които знаят, да изглеждат непознати. В трети клас се започва със сегашно продължително време, каквото в българския език нямаме. В четвърти клас успяват само нашите деца, които са ходили на курсове, учат английски от детската градина, комуникират на езика. Останалите затъват в тресавището, от което никога не изплуват. Най-вероятно четящите тук няма да ми повярват, защото техните деца нямат проблеми с по 2-3 чужди езика, но повече от половината български деца никога не научават чужд език.

А ако отидеш на курс като възрастна вероятно цялата азбука ще ти я предадат за 1-2 пъти.
Ама в 1-ви клас тепърва се учат да учат. Вкл. да учат азбука. А във 2-ри клас това умение вече го имат.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 15:55 от katiABV

# 827
Не е въпросът само в началото на учебната година. ЕС имат единен подход, който трябва да приложим – децата от 6 години в първи клас, за да не учат до 20 годишни, а и всички, от детската градина до 12-ти клас са по един график на ваканциите.
Отпорът ще е много голям, особено за детските градини, които затварят само месец и все е нечуван проблем.

Моето дете беше в първи клас в Англия на 5 години и 3 месеца, а в Канада започна първи клас на 6 години и 3 месеца. Преди това са по година в предучилищна група ( от 4 в Англия и от 5 в Канада). Започват винаги в началото на септември и свършват края на Юни (Канада) и края на Юли (Англия).

Летните ваканции са били 6 седмици в Англия и 10 седмици в Канада, плюс 4 допълнителни седмици разпръснати из учебната година.

# 828
  • София
То и климатът в Англия и Канада е различен. Едно от хубавите неща у нас е дългата лятна ваканция.

# 829
И от моята гледна точка (учител) е по-добре по-кратка лятна ваканция.

1) за 3 месеца децата загубват всякакви навици и реално после поне 2-3 седмици се налага да "влизаме в час". Предвид, че май е изпълнен с празници и много деца и тогава отсъстват "по домашни причини" (море в Гърция), реално дупката за активно усвояване на нов материал е повече от 4 пълни месеца (от средата на май, юни, юли, август, септември).  Това означава , че много учители се надпреварват с времето през останалата част на годината, което води до преумора у всички.

2) редовни почивки трябват на всички - и на деца, и на учители, и на родители. Защото всички говорят за огромните отпуски на учителите, но реално аз имам точно един почивен ден (1-ви ноември) между септември и края на декември.  Децата - също. Накрая всички вече са изнервени, преуморени и резултатите са налице. После от януари до април пак има един ден (прословутата "междусрочна") и дори децата масово да отсъстват някой петък и понеделник "по домашни причини " (ски), то учителите са там. Единствената отпуска от началото на учебната година ни се явява коледната ваканция, която тази година беше точно 3 (работни) дни, в които често се проверяват дълги домашни или се подготвят класни.

За мен много по-оптимално би било да се започва началото на септември, а да се дадат по една седмица ваканция  ноември и средата на февруари. В повечето европейски държави е така и нещата вървят доста по-плавно и без сътресения (преподавала съм и в чужбина, не говоря наизуст). 

П.П. напомням, че в учебната 2019/2020 имаше 2 грипни ваканции - една януари и една март.  Не разбирам защо в момента се прави такава драма да се пуснат децата за една седмица заради много заболели.

# 830
  • София
Никаква почивка за децата не са ваканциите през учебната година. Като ги затрупат с домашни, голяма полза от ваканцията, няма що. Smirk

# 831
  • Варна
НАй-малкото много семейства действително ще изтърват шанса за море през септември, когато цените са по-поносими. Нашата реалност е доста различна от другите държави, които се дават за пример. И да, преди имаше доста грипни и дървени ваканции, сега се учи нон стоп до откат и пак се говори за преговори и глупости.

# 832
  • София
По нашенско никога нещата не се получават в оптимистичен сценарий или така, както хората се надяват. Когато кажат, че ще оптимизират учебните програми и планове, винаги става едно и също - или орязват каквото не трябва, или добавят каквото не трябва, или смъкват обем материал към по-долните класове. С лятната ваканция ще стане същото - не само децата няма да са облекчени, а и ще има още повече учене и материал, защото ще им накачулят сто хиляди часове по поредния проект.

# 833
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Нещо това за минало несвършено в трети клас... леко ме съмнява.
По стария закон в 4. клас се учеше мин. свършено, мин. несвършено време и наречия... По новия закон - отпаднаха. Но - забележете - в 5. клас учебната програма е такава, че предполага да са изучени тези неща... Започват с тях в началото и то като преговор... Та така...

# 834
Единствено пиша за да дам перспектива с оглед обсъжданите казуси.

Скрит текст:
В Канада зимата където сме е дълга (почти 6-7 месеца) и брутално студена. Няма грипни, дървени ваканции и училищата работят във всичките 180 дни през годината дадени като учебни. Т.е. почиват 4 седмици през годината във ваканции и два месеца през лятото.

Дори и когато стане -40 градуса и училищните автобуси спират (както беше наскоро за почти половината седмица, понякога са и много седмици подред), у-щата работят и децата се водят и вземат от у-ще от родителите.

Започва се у-ще първата седмица на септември (между 2 и 4ти септември).

През идните четири месеца почиват някой и друг петък, но първата им ваканция е 2 седмици покрай Коледа (от 18/20ти декември до 3ти януари). Почти нямат домашни във ваканциите.

След това имат друга в средата  на февруари за седмица и 10 дни за Великден.

От март/април когато е Великденската ваканция до 25/28ти юни са на у-ще без ваканции, с изключение на някой и друг петък когато децата са вкъщи, но учителите работят с тези дни. Тук юни е много топло също.
Излизат във ваканция на 28и юни тази година до 3ти септември.

Море и почивка се случват само през училищните ваканции, когато цените са тройни. Родителите масово имат 3-4 седмици отпуск през годината..
Една голяма част от децата никога не са ходили на море, планина или забавления извън населеното им място, защото това са скъпи удоволствия. Или отиват за седмица през ваканцията до Мексико или Куба.

На ски ходят два пъти годишно от у-ще и за да отиде семейство  на най-близката планина се пътува  с кола 8-9 часа в посока.
Ходят се на близки езера през лятото където бабите им имат вили.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 17:32 от Анонимен

# 835
  • София
Даам, има си хубавите страни животът в България.

# 836
  • София
Няма защо да сравняваме дните ваканция тук и в чужбина. Учила съм в държавно училище във Франция и почти всяка седмица по един ден изкарвахме в екскурзия, музеи или друго забавление. Един ден учителят по история води класа да гледа някой замък, друг път вместо физическо играехме голф цял ден.
Храната в стола беше като в ресторант за всякакви вкусове, диети и религии. Домашно за писане вкъщи не сме имали. Сега синът ми всеки час има нов урок. Като свърши в 19:10 докато се прибере и вечеря става време за лягане, а има да пише сума домашни. Та нашето и чуждото образование хич не си приличат и не виждам защо да преписваме графика им.

# 837
  • София
Няма защо да сравняваме дните ваканция тук и в чужбина. Учила съм в държавно училище във Франция и почти всяка седмица по един ден изкарвахме в екскурзия, музеи или друго забавление. Един ден учителят по история води класа да гледа някой замък, друг път вместо физическо играехме голф цял ден.
Храната в стола беше като в ресторант за всякакви вкусове, диети и религии. Домашно за писане вкъщи не сме имали. Сега синът ми всеки час има нов урок. Като свърши в 19:10 докато се прибере и вечеря става време за лягане, а има да пише сума домашни. Та нашето и чуждото образование хич не си приличат и не виждам защо да преписваме графика им.
Във Франция вече се учи и в сряда, и далеч не е така, както е било по твое време. В прогимназията си имат доволно домашни, понякога до 10 вечерта пишат, защото учат цял ден. Реформираха образователните системи в ЕС и вече са почти идентични в различните страни, изключая нас, де.

# 838
Тоест всички сте безкрайно доволни от състоянието на образованието в момента и съответно всяка промяна е абсолютно немислима.  Прекрасно.
Аз пък не съм и абсолютно смятам, че има нужда от сериозна реорганизация. И не, оправданието "зле е, само ще стане по-зле" хич не е добро. Докато се примиряваме с това нещо да е зле, защото от 50 години си е все така няма как да има прогрес.

П.П. и като сме ходили всички присъствено на училище с огромни летни ваканции ... имаме за резултат дамата с каска, дето е учила шест години биология.  И теми за забременяване, в които жени на по 40 нямат и бегла представа как работят телата им.
Това, че ние сами се смятаме за прекрасно образовани и че всичко различно "ще развали" ссистемат, изобщо не означава, че сме прави.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 17:54 от Alyssa

# 839
  • Варна
Не видях някой да е писал, че е безкрайно доволен от състоянието на образованието. Верно ли ваканциите са най-належащата промяна?

Общи условия

Активация на акаунт