Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 280
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 810
Или може да пътува с родител до вилата и там да кара тази карантина?
ММ си кара карантината на вилата. Що да не може и детето? Иначе не знам децата да ги проверяват изобщо.. Те карантинираите възрастни не смогват да обходят.
Ако ви се обадят случайно от РЗИ - даваш адреса на вилата за периода на карантината.

# 811
  • European Union
Истината е, че в България децата започват училище на 4 години, точно както и на Запад. Само че по-голямата част от децата прекарват тези години в детската градина, вместо в училище. Имат си учебни програми, образователни области и т.н. Няма управник, който да изпрати тези деца в училищната сграда, защото ще бъде пометен от лавината недоволни родители, за които тези институции отглеждат децата им, а не ги обучават.
Задължителното образование завършва в 10 клас.
Учебните програми обаче са безумни.
Например в първи клас учат буквите по една - един час четене, един час писане и един час самоподготовка. И следва нова буква. Същите тези деца по английски език обаче във втори клас учат буквите по четири на час. Изцяло нова азбука, която не е фонетична като българската, изписва се по различен начин и кара дори думите, които знаят, да изглеждат непознати. В трети клас се започва със сегашно продължително време, каквото в българския език нямаме. В четвърти клас успяват само нашите деца, които са ходили на курсове, учат английски от детската градина, комуникират на езика. Останалите затъват в тресавището, от което никога не изплуват. Най-вероятно четящите тук няма да ми повярват, защото техните деца нямат проблеми с по 2-3 чужди езика, но повече от половината български деца никога не научават чужд език.

# 812
  • София
И аз съм тръгнала на 6. Целият ми клас беше 6-годишни. От три паралелки, едната беше само от малчовци. Имахме две стаи с преход. Едната ни беше кабинет, а втората спално помещение. Учехме целодневно, но следобяд беше за сън. Иначе си учехме и пишехме наравно с останалите, даже заради прекрасната другарка, която ни беше класна, бих казала, че и по-напред бяхме...

# 813
И на мен ми допада идея за ваканция, по което и време да дойде. 😂
Ваканцията е приемлив вариант, защото има начало и край. За мен, най-големият проблем на ДО е, че на практика го правеха безсрочно. Това изнерви и родителите, и децата. Излизат от вчера за днес, без да се споменава и дума, кога ще ги върнат.
Точно. Като лишаване от свобода беше това няколкомесечно ДО. Затова и вече тръпки ме побиват от него. Освен всичко друго и приковава децата пред екрана. Ваканцията е съвсем, съвсем друго нещо.

Четох, че Денков пак е с абсурдна идея учебната година да започва на 5 септември.
Не, не и не. Не давам да се краде лятото на децата. 😨

# 814
  • София
Добре е да има опция да пуснеш детето си на 6 години на училище, което да не е задължително разбира се. За малка част от децата ще бъде добре. Аз съм тръгнала на 6 години, но можех да чета, да смятам и умножавам , да пиша ръкописно. Много исках да съм ученичка и ме записаха в такава паралелка, каквато описва Слънчева, две стаи с преход- едната е с чиновете за работа, а другата е с легла на два етажа. Но моите две деца не бих пуснала на 6 години, защото не наблюдавах чак така да са били готови за училище. Майка ми е детски учител и филолог, много добре ми е обяснявала, че физиологично не са готови да понесат натоварването на по-малка възраст. Затова според мен най-правилно е да си тръгват на 7 години, а като изключение да може и на 6 години, в определени случаи. Друг е въпросът, че няма нужда да стоят до 20 годишни в училище, а трябва да приключват в 11 клас. Който ще учи после, да продължава с висшето образование. Тази глупост дето до 10 клас е задължително, а 11 и 12 - не, изобщо даже не знам как да я коментирам.
За ваканцията между двата срока- мисля, че трябва да си приключат на 31.01,както е по план, а ако се налага да почиват, нека да е до края на седмицата. Макар че не знам какво ще спечелим с тези почивни дни, освен да се надяваме да намалеят случаите на Ковид...

# 815
Според мен от понеделник минимум една седмица ковидно-грипна превантивна ваканция ще се отрази много добре за спадане на заболевамостта. Така се процедраше в едни минали години на нормалност и без екстрата ковид.

# 816
Хубаво, ама е краят на срока. А и трябва да затворят дискотеки и молове, за да не се събират там гимназистите
Междусрочна ваканция, каквато предлага Дидева - твърдо Да съм

# 817
Няма дете в първи клас да не може да чете и пише.

За съжаление има и не говоря за етническите групи,  за които образованието не е приоритет и имат езикова бариера, а деца на родители висшисти с добри професии,  но децата им в пети клас сричат като четат уроците по разказвателните предмети, от там тръгват и много от трудностите в пети клас

# 818
  • Пловдив
Понеже съм си вкъщи и моето дете на занималня не ходи, уверявам ви, че в първи клас ми идваше да скоча от терасата. Няма такова безумие като брой учебни тетрадки и няма такова хамалско писане. Аз не бих издържала. Дъщеря ми е родена почти в края на годината, четеше, можеше да пише ченгели и други подобни, но такъв абсурд не съм очаквала. Та как се справят децата и колко се уморяват, мога да преценя защото съм стояла до нея. Като го вземете от занималня и го пуснете да рита навън всичко е ток и жици. То затова деца в 4 клас имат затруднения и с четене, и с писане. Системата е направена да се гръмнеш още от самото начало.

# 819
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Между 6 и 7 години ... реално е 1/6 от живота на детето - тази една година. Случват се много, много неща с него. Ето една ренгенова снимка сравнение на ръка на 6 годишно и 7 годишно дете. Тя говори много за развитието на фината моторика, от която 90% зависи обучението.
Моите две - средната и най-малката са родени януари. Пуснах ги и двете с предния набор на по 6 г. и 9 месеца ... Средната нямаше проблем, но за малката - съжалявам. Та, и от детето си зависи.

Скрит текст:

# 820
Здравейте!
Искам да уведомя тези,които не са видели,че Диян Стаматов снощи писа във фейсбук, че директорите ще внесат искане междусрочната ваканция да бъде от 28.01 до 02.02.Това е от мен!
Успешна седмица на всички!

# 821
  • София
Ох, тръгнах да пиша какво мисля за Стаматов, ама си викам, скъп ми е форума, не ми се иска да се лиша от него Joy

# 822
Е ние отделихме вчера страница-две на споменатото предложение. Стига му толкова на Стаматов. Joy

# 823
Почти безобидн@, много интересни снимки споделяш ✌️За пръв път попадам на такова инфо.
Моите са момиче и момче родени януари. И двамата пуснах на 7г.9м на училище и не съжалявам. И двамата не бяха готови година по-рано за 1ви клас. Но пък наистина ще са 19годишни ученици 🥴

# 824
  • София
Не е въпросът само в началото на учебната година. ЕС имат единен подход, който трябва да приложим – децата от 6 години в първи клас, за да не учат до 20 годишни, а и всички, от детската градина до 12-ти клас са по един график на ваканциите.

Не е нужно да се учи "до 20 години", достатъчно е да се премахне 12-и клас, който в голяма степен е излишен (разбира се, това означава, че ВУЗ-овете ще трябва отново да си поемат функцията и висшите образования в пълен обем, а не да разчитат на някаква помощ от училище) - не е нужно да се влиза на 6 години в училище... изобщо казано дори и 11-и клас не е особено необходим, по-смислено би било да се увеличи срокът на обучение във ВУЗ с 1 година.

А традиционното започване на 15-и е полезно ЗА НАС. Така много хора, които не биха имали средства за почивка в пиковия сезон, успяват все пак да заведат децата си на море дори за 14 дневен курс от 1 до 14 - е, или от 5-и до 14-и, според случая, но така или иначе за нас е нужно. Там, по света, и доходите им са различни.

Andariel, познавам доста хора, тръгнали на училище на 6, че дори и ненавършени 6. Възрастни хора, но също така и деца (от градината на сина ми). Оцелели са - и едните, и другите, но... все пак редно е да се отбележи, че децата не са бурмички, развиват се с различна скорост и когато това е избор, който могат да направят родителите според собствената си преценка, това е ок и полезно като възможност, ако е задължително за всички... няма да е никак добре.
Хм, признавам, моите приятели не са били всъщност на целодневно обучение. Били са в 1-ви клас, да, ама следобед са си учили или сами, или с баба - според това кой с какво разполага... на занималня не са били. Впрочем, синът ми се прибираше с обедния бус, макар да беше на 7+ години. Прецених, че е много по-уместно да  се прибере, да си почине, да се разсее и да го заведа на друг курс или плуване (понеже 4 дена имаше нещо), дори и да прави домашни след това, отколкото да е на чин по цял ден.

И какво правят тая допъл ителна година - висят по таблетите и оцветяват слончета...

Ами конкретно моето си "ъпгрейдна" английския от речник на 4 годишно към речник на 9 годишно. Имаше един доста дълъг период, в който речникът му на английски всъщност беше по-"зрял" от този на български... Така че какво правят зависи от родителя.

От друга страна са прекалили с материала - по български език учат понятия, които са се учили в прогимназиален етап, още в начален. А граматически категории на глагола, които преди са били в университета, сега са в 6-ти клас. По математика през час се взима нов урок, времето за упражнения е минимално и със сигурност и там е свален отгоре материал. По химия в 7-ми клас учат менделеевата таблица, аз съм сигурна, че я учих в гимназията.

Аз не зная ти кога си учила, но аз Менделеевата таблица я учих в 7-ми клас, при това с формули, не с "натрийййй" и др. абсурди. "Граматическите категории на глагола" - в голяма степен в 3-и клас. Сегашно, бъдеще, минало свършено и несвършено във всеки случай бяха точно тогава. Нямам никакво съмнение по въпроса, за пръв път в живота си си правих записки - най-вече понеже си бях забравила тетрадката и в тефтер беше забавно, но пък после учих от тях... и по-нататък винаги съм го правила. Спрежението се и винаги се е учило още в 1-ви клас. Същото се отнася в някаква степен и до наклонението, залог е бил винаги в прогимназията, аз в университет български не съм учила, а го знам от училище.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 14:41 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт