Нашите орхидеи – тема 37

• 30 010
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, момичета, някакви идеи, какво ми е нападналo орхидеите и с какво да ги лекувам?
Корените са в перфектна форма, но по цветоноса има дребни лепкави капчици, от 10 орхидеи 3 са ми така Sad

Другите са разкошни, не знам от къде дойде това, толкова се радвах, че всички са пуснали цветоноси едновременно Sad

# 106
На мен ми прилича на "замразено" от полъх студ. Като опърлено изглежда.

# 107
Много цвят, много нещо! Красота!
Как им докарвате по толкова цветчета? Торите с нещо по-специално? Аз има 3 фаленопсиса, но само по 3-4 пъпки докарват.

# 108
Ох, на мен на Равело-то ми окапаха 7 пъпки и то доста едри, но има останали още 8, в тях ми е надеждата. Rolling Eyes На още две пъпките също "замръзват" в едно положение и изсъхват. И аз съм в чуденка - къде бъркам!?

# 109
Аз ползвам тор за цъфтеж. Ето този

# 110
  • Бургас
И при мен е така няколко пъпки изсъхват и окапват. Хубавото за момента е че не са всички. И аз предполагам, че е от студен полъх, но все пак трябва да се проветрява по малко на ден 🤔.
Скромно фотнати току що

И две цветчета завъртяни с главата надолу 🙃

# 111
  • Мадрид / София
Nad_tab, може да са две различни причини. За пъпките може да е гъбично, нещо в изложение-температури или гадинки. Лепкавите капки може да са естествени (разбирай самото растение да ги образува) или разгледай много хубаво за гадинки.

Maya_76, ако си местила орхата по време на отваряне на цвета, тогава цветовете са в различни посоки. Затова е хубаво когато вече е оформен цветоноса да не се променя посоката на орхата. Тогава се отварят всички цветове в една и съща посока и се виждат по-естетически красиви.

# 112
Дами, провокирате ме за следваща "луничава" покупка, то не се издържа така Smiling Imp

# 113

Това е за сега при мен. Едно скромно "усмихнато" цветче. Заформили са се още пъпки и ги чакам... Останалите орхидейки са с наченки или няколкосантиметрови цветоноси, тепърва ще се развиват и ще си почакам за цвят.
При мен също тази година засушават пъпки... Даже на снимката се вижда засушената пъпка... На различни места ги гледам с малки разлики в условията и навсякъде засушават... От какво е не мога да разбера...
Много са красиви вашите цъфтеливки Heartpulse

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 14:08 от beauty_magnolia

# 114
Избухвнето в темата е повече от очевидно Sunglasses
Страхотни цъфтежи!

# 115
Ето я моята Равело. Вижда се ясно колко пъпки са изпопадали.
Така се надявах всички да се отворят, а останаха само тези:

Направо си я представях като водопад от цвят. Innocent
Да, ама не....Rolling Eyes
Дано поне тези, които останаха да се отворят.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 17:26 от Sysly

# 116
На един от цветоносите на едната орхидея почнаха да ми капят пъпките, оказа се, че съм го счупила, не изцяло и затова не се виждаше на пръв поглед, но при вглеждане се виждаше.  Та сама съм си виновна.

# 117
При мен този чукундур (от година и половина го дундуркам над вода)
Скрит текст:

ми роди това хубаво нещо

# 118
  • София
Благодаря за отговорите, на едно място са и ми се струва нелогично да 7 от 10 да са добре а 3 да са изстудени, няма гадинки, какво използвате за гъбички?

За обилния цъфтеж торове при мен не помогнаха, но една колежка ме посъветва да пробвам с киснене с чесън и орхидеите направо избуяха, всички като по команда пуснаха цветоноси.
Смачкана, средно голяма скилидка се залива с вряла вода, затваря се с капак и престоява 2ч., прецежда се и орхидеите се топят в този разтвор, аз ги държа от 15мин. до час. С моите 10 орхидеи, правя разтвор от 5 скилидки с 5л. вода.

След накисване ги оставяте 2 дена на място в което миризмата на чесън, няма да ви притеснява, след това вече не мирише.

# 119
nat-tab, колкото и да е еднакво мястото, едните очевидно са близо до стъклото (перваз предполагам), другите на маса...
На мен ми окапаха пъпките на единия онцидиум туинкъл, зачото чистачката отворила двуосовия проорец "малко да се проветри" сутринта при -5 градуса външна температура, а така духа директно в цветята настрани, ако се отвори целия в тях не духа изобщо...
От гъбично заболяване са ми се повреждали корени, цялото растение е болно, не просто цветоноса да изглежда опърлено...

Общи условия

Активация на акаунт