Нашите орхидеи – тема 37

• 30 813
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
  • Мадрид / София
Здравейте, бих искала да питам защо булбите на орхидеята ми станаха такива, след като си стои на едно и също място и нищо не се е променяло .

Иска повече поливане. Листата имат участъци на "хармоника", които са знак, че не му е достигнала влага в даден момент на растеж. Псевдобулбите се набръчкват и при растежа на новите булби и после евентуално се оправят.

Не мога да отворя линка за дендробиумите, казва ми че трябва да рекуестна достъп.

Досега никога не съм успяла да отгледам нищо подобно и не съм стигала до тази фаза, но отскоро имам едно нобиле, което прецъфтя и сега напуска разни издънки от тук от там.. та искам да питам какво да го правя? Старите "клони" които са прецъфтяли режат ли се, пак ли изкарват цвят от там? Новите отделят ли се, ако са по стъблата на старите...

Остави ги докато пораснат корените поне 5 см и са поне 3 на брой. После могат да се отчекнат с леко въртеливо движение и да се засадят в субстрат. Дендробиумите са известни с множеството си нови издънки.

# 451
Съвсем съвсем новобранец в орхидеите съм.
Кое е булба?

И търсейки из нета за орхидеите инфо , непрекъснато ми излизат предложения как да ги гледаме правилно и редовно е свързано с малко лимонов сок. Това истина ли е?

# 452
  • Мадрид / София
Булба е новото растение при тези орхидеи, които имат едно яйцевидно образувание в долната част (псевдо булбата).
В Интернет има много и противоречива информация за отглеждането на орхидеите.
Питай тук за всичко, което те интересува. Но ни кажи при какви условия ги гледаш. Имам предвид температура на въздуха, влажността на въздуха, посоката на изложение и от сорта. Многа са важни за правилното определяне на начина на отглеждане.
Лимоновия сок и то няколко капки единствено ползвам за почистване на листата от прах и мръсотии. За друго не ми трябва.

# 453
Лимоновият сок, вероятно го спрягат във връзка с това, че орхите предпочитат леко кисела почва, предполагам.

# 454
  • Бургас/София
Купих го преди година полуумрял, не знаех какъв цвят е но той надмина и най-смелите ми очаквания Grinning

# 455
Момичета, не съм ви чела отдавна. Преди време ми бяхте много полезни със съвети как да не убивам фалчетата и вече всички са живи и здрави и даже цъфтят(една цъфти от юни месец и няма изгледи да прецъфти скоро).
Но вчера ми донесоха нещо ново, сега търсих но не успях да се ориентирам какво е и как се отглежда. Прилагам малко снимки, ако мобе да ми кажете какъв вид е и най-общи съвети за поливане. Саксията ОК ли е. И какви са тези неща, от които стърчат корени, трябва ли да ги правя нещо?

А, и друго, фалчетата като дойдат в къши винаги ги вадя от саксията и разглеждам корените, ако има нещо изгнили или гъба за махане. Аконсъм рязала нещо третирам и после не поливам няколко дни поне. Слагам в хубави кори после.
С тази да вадя ли да гледам корени?

# 456
Това ли е булба?

# 457
  • Варна
Това са корени. Булба е ето това:
https://i0.wp.com/sornyakov.net/wp-content/uploads/2018/06/9-5.jpg

sibil1987,
това май е епидендрум, съдейки по цветовете, че и на дендробиум ми прилича иначе Laughing . Не знам как се гледа, освен, че уж бил лесен.

# 458
  • Мадрид / София
Момичета, не съм ви чела отдавна. Преди време ми бяхте много полезни със съвети как да не убивам фалчетата и вече всички са живи и здрави и даже цъфтят(една цъфти от юни месец и няма изгледи да прецъфти скоро).
Но вчера ми донесоха нещо ново, сега търсих но не успях да се ориентирам какво е и как се отглежда. Прилагам малко снимки, ако мобе да ми кажете какъв вид е и най-общи съвети за поливане. Саксията ОК ли е. И какви са тези неща, от които стърчат корени, трябва ли да ги правя нещо?

А, и друго, фалчетата като дойдат в къши винаги ги вадя от саксията и разглеждам корените, ако има нещо изгнили или гъба за махане. Аконсъм рязала нещо третирам и после не поливам няколко дни поне. Слагам в хубави кори после.
С тази да вадя ли да гледам корени?

Епидендрум е, но кой точно вид, не знам. Дават много кейки. Обича светло, дори слънчево и влажничко да му е. Не му режи цветоноса, цъфти вадейки нови и нови пъпки и така може да продължи до 2 години да си цъфти. Разсажда се когато станат много стъбла, като се оставят поне 3 - баба, майка и дъщеря, тоест старо стъбло, това което цъфти и ново изникнала издънка. Субстрата са кори и камъчета. Може да се сложи малко сфагнум или кокосов чипс за да задържа влагата и да не трябва да се полива прекалено често.
Корените са тънки и при вадене някои се чупят. Не е голям проблем, защото е държеливо на манипулации.
Има още място в саксията та аз не бих го пресаждала сега. Виж кейкито може да го махнеш и засееш в друга саксийка.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 18:20 от Angela61

# 459
Много благодаря за подробна та информация 🙂
От снимките не стана съвсем ясно, има три кейки, като ги преместя ше стане доста по-празно в саксията😀
До колкото виждам, цветеноса не се подпира с нищо, сам си се крепи? Не като при фалчетата.
Поливането с накисване ли? Може ли да се мокри цялото растение(не постоянно, но да го изкъпя, че е много прашно)

# 460
Не му пречи и да останат всички заедно, не си пречат и даже е по-красиво. Аз разделих моя и съжалявах след това, не изглежда толкова добре, когато са само няколко стръкчета в саксията.
Ако стъблата порастнат по-високи, ще се наложи да ги вържеш заедно около една дълга подпора, иначе падат настрани. Цветоносите няма нужда да ги връзваш.
Може да се изкъпе, само после да не е на студено.

# 461
  • Бургас
Честит празник Свети Валентин или Трифон зарезан, кой какво празнува 🤗

И Азиан сън първи цъфтеж при мен, скромен ще е с четири цветчета както повечето Фалчета тази година.

# 462
Поздравче и от мен с две противоположности Simple Smile

И отдавна чакания yaphon Golden Leopard💛

# 463
  • Варна
Брех, това последното че е интересно Heart

# 464
  • София
Здравейте, отдавна не съм се появявала, днес като видях цимбидиума на Мaya_76 и се отчаях, че явно моите два няма да правят цветонос тая година, тръгна нещо, но явно са булби, хем ги държах в стая на 9 градуса от есента Sad
Все пак, имам и аз цъфтежи:

Общи условия

Активация на акаунт