Нашите орхидеи – тема 37

• 30 784
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
При мен февруари-март пускат и/или удължават цветоноси разните лятно цъфтящи "видови": кръстоски на Виолацея, Беллина и т.н.

# 481
  • София
Cucumis melo, моите Цимбидиуми ги държах до края на октомври на вън, тази година застудя по рано, после ги прибирам в неотопляема стая. Белия още докато беше на вън пусна цветоноси. Цветята са на вилата, там имам условия да гледам.
Здравей Simple Smile Аз уж следвах инструкции, но нещо им обърках гледането. Изглежда лятото съм ги засушавала повече отколкото трябва. В края на август и аз ги извадих навън и започнах да ги торя по-сериозно, и окт ги прибрах в неотпляема южна стая (става 7-9 градуса през деня; не знам дали е прекалено студено). Ходя един път седмично и ги пулверизирам заедо с демдробиумите, които също се надявам да цъфтят, оставени са там на сухо и студено. Цимбидиумите обаче, за почти 4 месеца само пуснаха връх на нещо, което за мен е булба, не цветонос. Отделно, ако е вярно, че тригодишна булба може да цъфти, не знам имат ли такава, купувани са преди една и две години прецъфтяващи, намалени. Все си мисля, че поне единия има тригодишна. Обърках им оставянето навън на лятото, направих го късно, всички хора пишат и по групите във фейсбук, как окт. като са ги внесли, вече са имали тръгнал цветонос. При мен нямаше такова нещо за съжаление. Като ходя до къщата при баща ми, ще ги снимам, но не вярвам да ме зарадвате, че имам цветонос.

# 482
  • София
Някой знае ли каква е разликата между Доритис и Фалаенопсис?
Angela61, Доритис и  Фалаенопсис са различен род орхидеи, доколкото прочетох, и двете моноподиални, различават се заради формата на цвета, на Doritis формата на устната е заострена като копие, триделна, и цъфти с по-малки цветове от Phalaenopsis.

# 483
  • Варна
Отдавна не съм се разписвала с цвят в темата. Щракнах малко снимки.

Един вече прецъфтял онцидиум туинкъл. Това за щастие цъфти 2-3 пъти годишно.

Една Камбрия.

Гастрохилус. Тъкмо започва да отваря цветонос #1.

Ден фал-а го очаквам скоро да започне да отваря.

# 484
  • Бургас
cucumis melo моите Цимбидиуми изкарвам на вън края на март-април, като нощните температури са над 10градуса. След като прецъфти го засушавам за кратко и докато не стане лято поливам на три седмици. А лятото поливам всяка седмица, за торенето не съм много изрядна, когато се сетя. Мисля, че всяка булба, която е нова и не е цъфтяла цъфти, не да е над три години, но не мога да го твърдя със сигурност. Белия Цимб имам от две години купен без цвят, втория малък е от миналата година подарък за 8-ми март и есента си взех един процент от Практикер, но тази година цвят от него няма да видя.

# 485
Момичета, имам нужда от малко помощ и съвет.
Този фаленопсис ми го подариха ноември. Гледам го на западен прозорец, топя го във вода като посивеят корените на около 10тина дни, в началото май по-често. Нищо друго не бях правила. 2 цвята паднаха, реших, че е нормално. Едното листо обаче започна да пожълтява и преди 3-4 дни го извадих от оригиналните кори, с които е купен - ами половината корени бяха изгнили. Изрязах ги и го сложих в нови (взех ги от орхидеи.бг). Но забравих да го накисна във фунгицид. Освен това имаше и от онези торфени цилиндърчета, което също не махнах (май трябваше, но изобщо не съобразих). Общо взето я бях отписала, но после видях пъпката на цветоноса. Въпросът ми е какво да правя и мога ли да я спася? Да я разрушкам ли отново, само няколко дни след пресаждане, за да я третирам с препарати и да махна онова степано парче пръст? Тази пъпка какво е? Бях се засилила да режа цветоноса, като падне и последния цвят, но това ме изненада.
И понеже с една орхидея не мога се оправя, та вчера получих втора (мини или миди - не зная) JoyМоля ви, кажете какво да го правя това. Така както е в момента от никъде не виждам корени, потънали са в корите. Изобщо няма да мога да се ориентирам за поливането. Да го извадя ли, за да огледам за торфено блокче и евентуално започнало гниене? Има и нещо зеленикаво по стените на цялата саксия, като от преполивано Disappointed Relieved

Ох, много дълго стана, но исках точно да опиша какво съм правила по първата. Доста попрочетох преди да ви питам, за елементарните неща се ориентирах, но за всичко останало се обърквам все повече и повече Blush

# 486
Аз бих извадила и двете. На първата задължително махни тапата. Тя стои по-мокра, по-дълго време и рано или късно, ще започне да гние.
Втората вероятно няма много корени, щом не се виждат и може да се наложи да я сложиш в по-малка саксия. Вероятно и тя има тапа. Не е задължително, но докато не бръкнеш вътре, няма как да разбереш. Зеленото е алги, най-вероятно от висока влажност и силна светлина. Не е опасно за цветето.

Аз съм от хората, които обичат да ровят по саксиите и не се притеснявам дали няма да уморя някое цвете от пресаждане. До сега, нямам трупове, макар че имам две, които не са в топ форма, но всяко "ровене" и после наблюдение какво се случва, е трупане на опит Simple Smile

# 487
  • Варна
floren, тъкмо се чудех къде се скатаваш Hug Това ОНЗИ дендробиум ли е?

Bubabuba666 задължително тапите се махат. Аз лично гледам много да не ровя без да има причина, но в случая причината е основателна. Особено ако опитът с орхидеите не е голям.

И за да не е празен пост, днес ще е бяло Blush

# 488
  • Варна
floren, тъкмо се чудех къде се скатаваш Hug Това ОНЗИ дендробиум ли е?
...

Звънкай, слагам кафето приготвих и сладкиш " флорен". Стегнал е, идеален за ядене.Grin

Това е дендробиум фаленопсис  "pink partу". Бери ода-та само до бебета я докарвам. Цяла зима изкара на югозападна тераса и цвят няма. 3 нови бебета съм отделила и посадила. Напролет като се активизират ще ги подарявам. Някои ако желае да дава заявка. Ден фаловете цъфтят, а бери- то само бебеправи. Simple Smile

# 489
  • Мадрид / София
И аз съм за махане на тапите, нищо че пак ще я вадиш. И непременно я покисни във фунгицид. Новата, дето не ѝ се виждат корените сигурно е с малко такива и това е предпоставка да се заинати да тръгне. При топличко и светло, но не директно слънце би трябвало да тръгнат и двете.

Флорен, пращаш ли в чужбина? 😅🙈

# 490
Моят "Berry Oda" и цъфти, и пуска много кейкита. Отделих ги миналата година в четири саксийки. Всичките цъфтят сега. И пускат още кейкита, разбира се Stuck Out Tongue Winking Eye
Не съм сигурна дали помня правилно, че се чувствал добре, когато пускал издънки от основата, а не кейкита. Моят прави всичко, да не се мине нещо случайно Joy Joy

# 491
Много благодаря за съветите Flowers Hibiscus, веднага се заемам.
На прозореца не ги пече директно сега, лятото ще видя, ако са живи може и да ги преместя. Топличко е - 25-26 градуса, аз си мислех че това може и да е проблем. Четох, че трябва да им се осигуряват температурни разлики през деня и през нощта - е, в нас това няма как да стане.

# 492
  • Варна
Impala,вътре или вън отглеждаш Бери-то ?
Моето миналата зима изкара вътре на около 21-22 градуса. Стана като таралеж- много кейки и издънки. Цвят- няма.

Тази зима го оставих отвън на около 0-5 градуса. Направи само 2 нови кейки , нови издънки няма. За момента цвят отново няма. На студено, засушен и нищо. Явно се харесва като листно декоративно.Trollface

Анджела, пращам навсякъде. Ако не стане по стандартния начин, то ще говоря със съседа да пратим един от пощенските му гълъби до Испания. Joy

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 15:38 от floren

# 493
На прозореца не ги пече директно сега, лятото ще видя, ако са живи може и да ги преместя. Топличко е - 25-26 градуса, аз си мислех че това може и да е проблем. Четох, че трябва да им се осигуряват температурни разлики през деня и през нощта - е, в нас това няма как да стане.
Твърде вероятно е, разликата в Т да става от само себе си ден/нощ щом са на прозореца. Первазите са винаги по-студени от вътрешността на стаята. Важно е да няма работещ радиатор под мястото на което са саксиите, иначе може да има хвърлени пъпки.

# 494
floren,
Вътре, отглеждам го при същите условия както фаленопсисите, т.е. източни прозорци, нормална стайна температура. Единствената разлика е малко по-честото поливане - на 2-3 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт