Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако орхидеята ми започне да губи листа или има гниещи цветоноси?
Какви видове осветление са подходящи за отглеждане на орхидеи и откъде мога да закупя лампи за тях?
Как мога да разгранича цветоноса от корените на орхидеята?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако орхидеята ми започне да губи листа или има гниещи цветоноси?
Капването на листа от орхидея може да се дължи на фактори като измръзване, изгаряне от слънцето или бактериални инфекции. Ако листата започнат да падат, препоръчително е да отделите растението и да го напръскате с фунгицид, съдържащ мед. След отстраняване на засегнатите области орхидеята трябва да се постави под карантина за две седмици. Ако не се появят нови петна, то се счита за здраво. При гниещи цветоноси на орхидеите препоръчително е да ги отрежете до здравата част на стъблото с помощта на дезинфекциран инструмент. След това може да поръсите ранната с канела за по-добро заздравяване. Внимателно наблюдавайте орхидеите и осигурете подходящи условия за възстановяване, включително подходяща влажност, осветление и подхранване.
-
Какви видове осветление са подходящи за отглеждане на орхидеи и откъде мога да закупя лампи за тях?
Препоръчват се модулни LED лампи T5 с регулируеми температури на цветовете, като например 3000 K и 6000 K. Те могат да бъдат закупени от онлайн магазини като Amazon. От съществено значение е поддържането на правилното разстояние между светлините и растенията, както и избягването на светлинния стрес, който може да причини червеникав оттенък върху листата.
-
Как мога да разгранича цветоноса от корените на орхидеята?
-
Какви са оптималните условия за отглеждане на фалчета?
-
Как да се грижа за орхидея, която е замръзнала?
Аз уж следвах инструкции, но нещо им обърках гледането. Изглежда лятото съм ги засушавала повече отколкото трябва. В края на август и аз ги извадих навън и започнах да ги торя по-сериозно, и окт ги прибрах в неотпляема южна стая (става 7-9 градуса през деня; не знам дали е прекалено студено). Ходя един път седмично и ги пулверизирам заедо с демдробиумите, които също се надявам да цъфтят, оставени са там на сухо и студено. Цимбидиумите обаче, за почти 4 месеца само пуснаха връх на нещо, което за мен е булба, не цветонос. Отделно, ако е вярно, че тригодишна булба може да цъфти, не знам имат ли такава, купувани са преди една и две години прецъфтяващи, намалени. Все си мисля, че поне единия има тригодишна. Обърках им оставянето навън на лятото, направих го късно, всички хора пишат и по групите във фейсбук, как окт. като са ги внесли, вече са имали тръгнал цветонос. При мен нямаше такова нещо за съжаление. Като ходя до къщата при баща ми, ще ги снимам, но не вярвам да ме зарадвате, че имам цветонос.

Този фаленопсис ми го подариха ноември. Гледам го на западен прозорец, топя го във вода като посивеят корените на около 10тина дни, в началото май по-често. Нищо друго не бях правила. 2 цвята паднаха, реших, че е нормално. Едното листо обаче започна да пожълтява и преди 3-4 дни го извадих от оригиналните кори, с които е купен - ами половината корени бяха изгнили. Изрязах ги и го сложих в нови (взех ги от орхидеи.бг). Но забравих да го накисна във фунгицид. Освен това имаше и от онези торфени цилиндърчета, което също не махнах (май трябваше, но изобщо не съобразих). Общо взето я бях отписала, но после видях пъпката на цветоноса. Въпросът ми е какво да правя и мога ли да я спася? Да я разрушкам ли отново, само няколко дни след пресаждане, за да я третирам с препарати и да махна онова степано парче пръст? Тази пъпка какво е? Бях се засилила да режа цветоноса, като падне и последния цвят, но това ме изненада.
Моля ви, кажете какво да го правя това. Така както е в момента от никъде не виждам корени, потънали са в корите. Изобщо няма да мога да се ориентирам за поливането. Да го извадя ли, за да огледам за торфено блокче и евентуално започнало гниене? Има и нещо зеленикаво по стените на цялата саксия, като от преполивано 
Това ОНЗИ дендробиум ли е?

, веднага се заемам.