Нашите орхидеи – тема 37

• 30 792
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Impala, благодаря. Simple SmileFlowers Cherry Blossom

# 496
Тези тапи, за които говорите винаги ли се махат? Има значение кога я махам?
По-назад има снимки на моята орхидея и сега нали коренчета растат, та се чудя дали да я ровя сега като ви прочетох ?

# 497
Аз четох по диагонал последните страници, защото предимно снимки гледах😍
..Ама какви са тия тапи👀

# 498
  • на Мелмак
Подариха ми орхидея, мислех да не я пипам, има чудни зелени корени, изглеждаха здрави. Аз изобщо не съм спец. Имах 3-4 и ги подарих. Но видях едни бели буболечки, та купих кори и препарат, разчовърках я, махнах гъбата. Сега съм поне спокойна, че я няма. Досега винаги я има, къде само гъба, къде с пластмасова основа, която прерязва голяма част от основните корени. Така ми погина първата орхидея. Изгни, с нарязани корени. Но така се учи човек. Сега ще видя тази докъде ще я докарам. Въпреки, че предишните си бяха ок. Може би аз прекалено им се втелясвам Simple Smile

# 499
  • Варна
Аз четох по диагонал последните страници, защото предимно снимки гледах😍
..Ама какви са тия тапи👀

Сбития торфен субстрат в центъра на орхидеята, които обикновено е и в пластмасова мрежичка. Simple Smile

sparkling eyes, по време на активен растеж орхидеята по- лесно понася пресаждането. Аз махам тапата на нова орхидея , при мен до този момент винаги се е случвало корените в тапата да са повечето изгнили. Случва се заради задържането на влага и по- трудното изсъхване на този участък.Simple Smile

# 500
  • Пловдив
Здравейте, още едно мини цъфна. Понеже съм ги купувала прецъфтели само с листа, се оказаха две еднакви ароматни.

# 501
Мерси, floren! Викам си аз ли нещо съм изостанала в отглеждането, а то какво било.. до миналата тема му викахме гъба 😂

jujasolпрекрасни са, нищо че еднакви

# 502
Ами то при моите, за които питах вчера, си беше точно гъба. И аз помислих в началото, че е торф, не го човърках от страх да не повредя корените

Аз пак с въпрос - колко време трябва да киснат във фунгицид, когато има изгнили корени? Май малко ги държах вчера

# 503
jujasol, каква е тайната на гледането на минита!? Heart Eyes Уморих 5, а толкова да харесвам!
Това е което остана от всички и то даже не е половин мини. Grinning

Чашката е за шот и е подпряно с коркова тапа от вино.  Минито е микро, има няма сантиметър и половина. Joy

# 504
Аз го нарекох това "тапа", извинявам се за объркването.
В интерес на истината, последните две мидита, които взех от Икея лятото, нямаха.

# 505
  • Пловдив
Онзи ден пресадих всички големи орхидеи в нов субстрат. Махнах всички кошнички и сбития торф. Почистих корените, имаше малко изгнили, само една остана с 3-4 корена, другите са добре. Надявам се да оцелеят всички. И докато чакам да се появи цветонос, се наградих с това

Не знам как точно й е името, но е красива. Ще я ровя да махам кошничката като прецъфти.

Дописвам, Sysly нищо специално не правя. Поливам ги с потапяне на 7-10 дни и пулверизирам въздушните корени. Явно им хареса местото и си вървят добре. Освен да си взема още, но скоро не съм виждала.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 12:00 от jujasol

# 506
  • Мадрид / София
Аз пак с въпрос - колко време трябва да киснат във фунгицид, когато има изгнили корени? Май малко ги държах вчера
 Първо се почистват хубаво от изгнилото. Аз ги държа поне 1ч в разреден фунгицид. После да съхнат на въздух и чак после се посаждат отново в нов субстрат.

# 507
Аз някои ги оставам "голи" след накисването за ден, за други нямам това време и след накисването ги слагам в сухи нови кори, а тези дето нямам време за комбинирана процедура почиствам и кисна директно с новите кори, и корите да поемат от препарата... Както ми дойде настроението и както ми е времето и пространството в момента Hands V
Аз съм от най-инатливите за изхвърляне на орхидеи, но колкото и да се боря, която е неспасяема си е такава... Две ги мъчих 3 години - пуска ново коренче, то пак чернее. Тръгна гниене в розетката - спрях го, изкара кейки - на второ листенце и едно коренче, почерня му коренчето и 3 дни след това кейкито падна като отрязано... Другата 2 години се беше хербаризирала - ни корен, ни листо, цветонос тръгва 3 пъти и на 1см става сух, на третата година почна да пуска корени - стене 2см и го свие като солета. Обработвах поред с що противогъбичен препарат знам и накрая отиде в коша. Нямам нерви чак пък толкова...

# 508
Много благодаря, ще знам за по-нататък. Евентуално Simple Smile. Вчера ги спретнах доста по-бързичко Simple Smile.
Невероятни цъфтежи показвате всички, направо съм възхитена. Явно ще трябва да се въоръжа с търпение, ако искам живи и цъфтящи орхидеи

# 509
Пенева, и аз стигнах до този извод, което е болно, все ще си е болнаво. И за корените както казваш, същото е при мен. Отказвам се вече бързо от такива, предпочитам да си инвестирам свободното време в здрави и цъфтящи растения, които ми носят удоволствие.

Ети, белите буболечки изобщо не са за подценяване. Бързо се разпространяват из саксиите.

Аз да покажа цимб в пълната му прелест. Само той цъфти в момента и пафчетата, но тях съм ги показвала.  И няколко нови, изолирани в банята Grinning

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 17:56 от Phloxx

Общи условия

Активация на акаунт