Нашите орхидеи – тема 37

• 30 783
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
  • на Мелмак
Четох, четох ви за тези буболечки. Уж всичко изпълних. Сега да видим дали съм се справила.

# 511
  • София
При пресаждането кисна корените около 15-20 минути във фунгицид. Голямо значение има дали са сухи при потяпянето. Ако са мокри /зелени/, то усвояват много по малко от препарата. Садя или зелени корени в сухи кори, или сухи корени в кори, които поливам веднага с фунгицид. Последното го правя при пресаждане в по-голям съд.

За белите буболечки - зависи какви са. Може да са вилоскачки и да не са страшни.

# 512
  • оттам, откъдето започва България
Доста търсих, но не намерих емотикон: човече, което се покланя с респект към това, което сте показали - невероятни красоти. Astonished

Благодаря ви за това, че го споделихте! Simple Smile

# 513
  • Бургас
Флоксче, красота след красота 😍, последните две- Биг лип са прекрасни, много нежни. За Цимбидиум - отрупана красота. Да са ти цъфтеливи много 🤗

# 514
Майче, за цимбю тук от темата се уча, много сте ми полезни с всичко, което споделяте. Заканила съм се, че ще ги изнасям навън, но като дойде време за това, все не ми дава сърце. Знам, че ще им е по-добре навън, но някак ми е жал да ги оставя....

Все пишете за тези вилоскачки и всеки път отварям в нета да видя снимки, и всеки път ми призлява като ги видя в едър план Grinning Те не са ли едни лъскави, сиви, продълговати и много мънички, бързоподвижни? Може ли някой да ги опише?

# 515
  • Бургас
Флокс ако имаш условия да изкараш на вън, не се тревожи ще му хареса. Аз нали съм показвала, че в него жабче(дървесна жаба) живееше и нищо му няма. Тази година мисля и Пафчетата да ходят на вън и Милтония може да я пробвам.

# 516
  • София
Здравейте, тази вечер като си поливах орхидейте забелязах, че в корите на едната има някакви супер дребни буболечки

Опитах се да го снимам, но е супер дребно. Да не ми налази всичките. Тъкмо са цъфнали.

# 517
Аз четох по диагонал последните страници, защото предимно снимки гледах😍
..Ама какви са тия тапи👀

Сбития торфен субстрат в центъра на орхидеята, които обикновено е и в пластмасова мрежичка. Simple Smile

sparkling eyes, по време на активен растеж орхидеята по- лесно понася пресаждането. Аз махам тапата на нова орхидея , при мен до този момент винаги се е случвало корените в тапата да са повечето изгнили. Случва се заради задържането на влага и по- трудното изсъхване на този участък.Simple Smile

Когато си купувах кашпи и саксии, служителката пък категорично ми заяви, че докато са в цъфтеж да не ги пресаждам.
Добре, обаче ви се доверявам и ще го направя.
Освен борови кори (спрях се на 2л смес с размери 9-15) от орхидея.Бг .
Но не мога да разбера освен кори какво да сложа още?

# 518
Здравейте, тази вечер като си поливах орхидейте забелязах, че в корите на едната има някакви супер дребни буболечки

Опитах се да го снимам, но е супер дребно. Да не ми налази всичките. Тъкмо са цъфнали.
Не ми изглежда на някой от типичните вредители. Има и насекоми, които си живеят в почвата и не нанасят щети. В саксията на моя зайго съм виждала една малка черна пълзяща из корите, но самото растение е "чисто". Все пак наблюдавай как са листа, стъбла и ако видиш нещо съмнително, третирай.

# 519
  • София
Проверете да не е Орибатида.

# 520
  • Варна
Лелеееее, Флоксче, какво е това чудо бе, слънце Hug Страхотен цимбю Heart Eyes И е толкова гъсто раззеленен… малееее, супер ! Да ти цъфти дълги години поне по толкова!

# 521
  • Варна
Скрит текст:
Аз четох по диагонал последните страници, защото предимно снимки гледах😍
..Ама какви са тия тапи👀

Сбития торфен субстрат в центъра на орхидеята, които обикновено е и в пластмасова мрежичка. Simple Smile

sparkling eyes, по време на активен растеж орхидеята по- лесно понася пресаждането. Аз махам тапата на нова орхидея , при мен до този момент винаги се е случвало корените в тапата да са повечето изгнили. Случва се заради задържането на влага и по- трудното изсъхване на този участък.Simple Smile

Когато си купувах кашпи и саксии, служителката пък категорично ми заяви, че докато са в цъфтеж да не ги пресаждам.
Добре, обаче ви се доверявам и ще го направя.
Освен борови кори (спрях се на 2л смес с размери 9-15) от орхидея.Бг .
Но не мога да разбера освен кори какво да сложа още?

Може да пресадите орхидеята след като прецъфти. Не е задължително веднага да действате. Просто внимавате с поливането. Изчаквате да посивеят корените и тогава накисвате растението.

Само в кори ще се чувства добре орхидеята. Предполагам за фаленопсис става въпрос. Използвайте същата транспортна саксия. Като извадите растението може да направите допълнителни отвори отстрани на транспортната саксия за по- добра вентилация на корените. А за по- добър естетически вид може да си изберете кашпа според собствения вкус. Не вкопавате прекалено орхидеята като я пресаждате. Оставете дъното на розетката отгоре на субстрата. Ще се клати орхидеята, но може да използвате пръчките които държат цветоносите за да я закрепите. Като пораснат достатъчно корени на орхидеята сама ще се закрепи и ще можете да махнете пръчките- подпори.

След като пресадите полейте след 3-4 дни. За това време ще позарастнат нараняванията по корените вследствие от пресаждането. Simple Smile

Успех ! Simple Smile

Флокс, чисто бялата орхидея ме очарова. Невероятна. Blush

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 00:50 от floren

# 522
Вещи, листата са на три цимбита, но само единия цъфти, и е полегнал върху братчето си. Някои ги взех прецъфтели, даже не знаех какъв цвят са. Не успявам да ги цъфна всички едновременно, миналата година друг се отчете. Затова са предупредени, че този път вече ще спят навън Grinning

Флоренче, с бялата си беше късмет, бях в магазина като изкараха стелажа, една единствена такава беше. Не бях тръгнала за орхидеи, а се прибрах с две Blush

# 523
  • Мадрид / София
Phlox, бялата е като моята, дето купих миналата година. Бяха само 2 новопристигнали на стилажа. Обаче май още се адаптира, че расте бавно и предимно на листа. За цвят ще почакам.
Снимката е миналогодишна, сега е марулка.

# 524
Дами, много искам да имам tzu chiang sapphire, следя в швертера, но там не се появява отдавна. Да сте мяркали някъде в други сайтове?

Общи условия

Активация на акаунт