Нашите орхидеи – тема 37

• 30 749
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • Мадрид / София
А някой от вас купувал ли е такава орхидея - струва ли си да се поръча без цвят, добри растения ли изпраща този продавач? И специално тази трудно ли се гледа, или е като обикновените фаленопсиси?
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=22448390280485 … d=113408837245695

На мен ми се освободи малко пространство и мога да си избера още две-три... Не бързам, де Simple Smile

Малко по-различна е за гледане. Phloxx ти обясни как се гледа. Мойта дойде с един цвят, който след време увяхна. После зимата (декември и януари) спря дейност и сега пак  живна. Цветоноса не се реже ако е зелен, че продължава да расте и да дава цветчета.
Но първо тренирай с хибридните фалчета и като понатрупаш опит си вземи и Белина.

# 616
  • Бургас
Jujasol от къде си взе минитата? В Кауфланд гледах за 10лв.с кашпа. Имах такава жълтеникава с лунички, като седефена стои на слънце, но за съжаление я уморих отдавна 😢.

# 617
За моя нос Blush лиодорото е по-ароматно от белина и виолацея при директно сравнение.

# 618
Жълтото има ли си име:-) да науча и неговото:-))

# 619
  • Мадрид / София
Уморих много минита, дори тук споделих, че не им харесва при мен, обаче последните 4-5 вървят добре. На хибридните практикувам вадене веднага от субстрата и киснене на корените във разреден фунгицид 1-2 ч и после да изсъхнат голи на въздух. Чак тогава ги пресаждам в нови кори или сфагнум и ги гледам като останалите (големите) хибриди, с разликата, че ги поддържам малко по-влажни. Така ми оцеляха. Нищо, че са цъфнали. И при мен са с допълнителното осветление (поради северното изложение).
Имам същото такова жълтавко на точици и цикламено в средата. Сега пуска листенце. То е второто такова. Първото замина отдавна.

# 620
Пак гледах в Инстаграм - това не е ли тази ароматната, която коментирахме? Огромни листа, а мислех, че е нещо като мини Flushed

И пак една голяма и лилава - надявам се да не е изкуствена; ще ми се да видя някъде да се продава, макар че ако я взема, близките ми сигурно ще я мислят за по-особен вид ирис:

# 621
  • Пловдив
Maya, взех ги от Homemax, точно ги получаваха, без кашпа са. Имаше и едно много хубаво лилаво, ама не го взех. Иначе ги видях в Кауфланд, но вече бях взела моите, и все пак взех две за приятелка, ето тези жълтото е страхотно. Снимани са в магазина
Скрит текст:

Second не знам дали е име, но пише едно и също и на двете
Скрит текст:

# 622
Днес счупих една орхидея. Дали би могла да пусне корени по някакъв начин?

# 623
Подариха ми орхидея по повод. Цъфнала е и все още е със свежи цветове от месец. Но корените които са видими, а и тези вътре в прозрачната саксийка са сбръчкани, сухи, сбабушени. Така ми я дадоха. Как вирее това чудо не знам. Имаше  и един жълт лист, който падна самичък. Чудя се тези корени дали ще се оправят някога. Гледам на едно етикетче са писали полива се с 3 кубчета лед. Но аз направо под струята на чешмата я слагам и отцеждам максимално. Така си стоят като стафиди корените. Всяко едно възможно коренче.

# 624
Вероятно е с гъбично заболяване, ако е така наличните корени няма да се възстановят. Лечението е дълго и не винаги успешно, прецени си дали ти се занимава или просто ще и се радваш докато цъфти.

# 625
  • Мадрид / София
Май Импала беше дето питаше как се дели Катасетум. Ще пробвам да кача видеото, което направиха за случая:
https://share.icloud.com/photos/00fqTrFK0LnKTsHhxZyYdkn3A
Може да се раздели, рязвайки ризомата между булбите (морковчетата), оставяйки 2 хубави булби и 3 от по-старите. Отрязаното място се дезинфекцира (ако няма друго с кислородна вода 3%).
 Или да не се делят изобщо, само се слагат в по-голяма саксия/ кошничка или каквото ползваш.

Днес счупих една орхидея. Дали би могла да пусне корени по някакъв начин?

Сложи я над вода, в затворен съд, но да влиза въздух за проветрение и за да не мухляса.

Пак гледах в Инстаграм - това не е ли тази ароматната, която коментирахме? Огромни листа, а мислех, че е нещо като мини Flushed

И пак една голяма и лилава - надявам се да не е изкуствена; ще ми се да видя някъде да се продава, макар че ако я взема, близките ми сигурно ще я мислят за по-особен вид ирис:

Белината не е толкова голяма. Предполагам, че е ефект от камерата и ракурса при снимането.
Катлеята този път е истинска. 😃

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 22:47 от Angela61

# 626
  • София
pppqqq, точно коментираната Белина е това на снимката от Инстаграм и показаната е с огромни листа.

# 627
Здравейте! Имам орхидея, която пусна разклонение, което и цъфна. Сега виждам, че никне и корен. Дали мога да го отделя и посея или да го оставя така?

# 628
  • София
Оставете го така. За да го отделите трябва да има поне 3 корена, да са поне по 5 см дълги. При вас току що е избило. Не го пипайте още няколко месеца.

Допълвам - кейкото ви (бебето) е с централен цветонос. Това означава, че няма от къде да пусне нови листа. В този случай, просто го оставете както си е.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 08:54 от a.n.d.r.e

# 629
Две ароматки, които мислех че са еднакви, въпреки имената под които съм ги купувала. Досега не са цъфтяли заедно и вече се уверих че не са еднакви 😍
Горе Yaphon Rich woman x tetraspis C1
Долу phal. Love potion.

Общи условия

Активация на акаунт