Нашите орхидеи – тема 37

• 30 704
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
  • Мадрид / София
Skk007,
слушай Пенева какво ти казва. Аз същото бих повторила. Орхидеята прецъфтява. Корените са хубави. Сега я остави да се позасуши (корените стават сребристи) преди да я полееш. Цветоноса може да го резнеш, но може и да не. Това всеки сам решава.

# 661
  • Велико Търново
Много благодаря! Слушам ви!

# 662
ski007, всичко изглежда наред.

Raya.. а и други дами, от къде ги гледате тия имена на орхитата?
Аз например гледам ето тук https://orchids.am/find-your-orchid/ и тук https://www.vazonchik.com.ua/falenopsisy-sorta-opredelitel-d/ но не бих казала че особено успешно..

# 663
Някой търсеше ли пърпъл Мартин и някакви лилави доритиси... гледах че има някъде внос по Фб групите и се сетих че май тука някой го издирваше

# 664
Здравейте, момичета Blush
Идвам с много снимки и много въпроси. Получих първия си Цимбидиум и въпроса и от тук нататък какво следва? Полях я, защото знам, че обичат влага, но нямам представа дали изглежда здрава, да я пресаждам ли, защото доста корени се виждат в саксията и дали мястото на което я сложих е добро, но там ми се стори много удобно, ама дали е подходящо Thinking
На пода е между източен и западен прозорец, но единият стой на ножица почти цял ден (прилагам снимки)
Ще съм Благодарна на всеки съвет Hug

# 665
  • София
Преглеждам каталозите на основните доставчици/производители като Anthura например. Лесно е, ако се знае производителя. Също борсите /холандските/ ги пишат, когато не са микс, а се продават тарелки с един сорт. За азиатските, видовите и по-специалните хибриди гледам сайтовете на оранжериите-производители. Основно сравненията са по снимка и затова често има съмнения - понякога разликите са минимални. Последните години понякога намирам името на хибрида отпечатано върху саксията с черно мастило заедно с паспорта на растението.

Допълвам с линк към каталога на Anthura:
https://www.anthura.nl/products/orchid-pot/?lang=en

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 15:57 от Raya

# 666
Докато полея и наснимам, сме минали на други теми. Ама ще си кажа все пак Simple Smile
От червените много си обичам това:

Тази година разви някакъв странен двоен цветонос. Обаче много бързо прецъфтява, не разбирам защо...

Заедно с Kimono-то:

По-топъл и червен цвят е.
Ех, ако беше плътен червен цвят, без шарки и петна. Ще търся.

# 667
  • София
Impala, мисля че phal. Ola би се вписал в горната селекция

https://www.zazumi.cz/orchidej-murovec-phalaenopsis-ola-2-vyhony-vinova/

# 668
Каква красота Heart Eyes Умирам си за винени.

# 669
  • София
Някой търсеше ли пърпъл Мартин и някакви лилави доритиси... гледах че има някъде внос по Фб групите и се сетих че май тука някой го издирваше
Привет, аз бих искала.... в коя точно група го има??

# 670
Кет лейди, цимби изглежда в добро състояние Heart Eyes Най-важното е да го държиш на светло и студено, ама наистина студено. Зимата моите са стълбите до прозореца, на 10°С. Лятото може и навън, даже е по-добре, но да не го напича много. След като прецъфти му дай малко почивка, и после яко торене и поливане.

# 671
Привет, аз бих искала.... в коя точно група го има??

Видях сякаш и на други места, ще потърся и там и ще сложа линка

Това не е пърпъл Мартин ама е лилаво

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 20:42 от _re_ge

# 672
Phloxx, огромно Благодаря Hug
А да го пресаждам ли скоро и в какъв субстрат се гледат?

# 673
За субстрата съм чела всякакви безумия в интернет, включително да се сади в градинска пръст Rolling Eyes
Моите са в същия субстрат, в който садя фалчета. Едри кори, съвсем малко кокосови влакна или сфагнум, слагам и малко камъчета или керамичен гранулат.
Според мен не е за пресаждане твоят, и те обичат на тясно като фалчетата. Пресажда се едва когато запълни саксията на ширина, и започне да излиза от нея на височина Grinning Сега снимах, вижда се как корените отдолу са пораснали толкова много, че са избутали растението нагоре. Този не съм го пресаждала и е в някаква торфена смес, лятото ще сменя субстрата, ще изрежа сухите булби и част от корените. Вероятно ще го върна в същата саксия, ако на ширина все още му е по мярка, или ще го разделя на две.

# 674
  • Варна
Честита Баба Марта, орхидеени момичета Heart
Красотите нямат край Heart Eyes
Завиждам ви за новите придобивки - аз като минавам покрай тези щандове и магазини гледам на другата страна. Слаб ми е ангелът, а нямам вече място....
При мен тази година цъфтежният период е доста дълъг - явно нещо съм уцелила в условията, ама пусто като не знам какво... Flushed
Напредват ми двете катлеести и цимбЮ, само дето онзи ден пушачите на терасата ми счупиха връхчето на единия цветонос. Добре, че има доста и тази година, та ще успея да им се порадвам.
Лиодорото ми цъфна, за радост, че миналата година се престраших да го пресадя и имах едни опасения. Пусна само един цветонос, аз отрязах 2 или 3 стари, да може да насмогне с цъфтежа, та сега са само 5, ама единия съм му наранила пъпките, та не е цъфнал и готвя и за него ножицата. Другите фалчета си цъфтят сезонно. Дендитата чакам също - студенко е доста на терасата и се кумят.
И за да не е празен пост
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 15:57 от BЕЩИЦА

Общи условия

Активация на акаунт