Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 4

• 35 262
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
Аналогията на водещия ,че комита = войвода, според мен не е правилно. При нас съм чувала израза,"къде ходиш партизанин",същото като комита, поради това ,че младежите много обикалят и никой не ги знае къде са ,точно като партизаните. И това с тръшването  върху стола , и обучението за ресьор, при положение ,че не са маркирали отговор, разрешено ли е ?

# 241
  • Велико Търново
От българската Уикипедия:

"Евразия е материк,(тоест,не е континент)..."
А според българския тълковен речник "материк" е "континент". И според синонимния двете думи са синоними.

Все още не е блеснал с някакви знания. Машинен инженер и да не знаеш частите от автомобила и то от тези, които са по известни, не е много ок. Може да не го е учил, но нали учиш устройството на автомобила, все пак, трябва да имаш някакъв интерес. Все едно да си авиопилот и да не знаеш елерон, какво е.
На 21 момчето е в началото на трети курс, т.е. все още не е машинен инженер. Да не говорим, че съвсем не е задължително да е учил или да учи занапред устройство на автомобила. Докато за един пилот да знае какво е елерон, е задължително.

Скрит текст:
Не бях гледала "Стани богат" от времето с Ники Кънчев. Сега, може би защото времето на излъчване ми е удобно, а и обичам да научавам нови неща или да проверявам знанията си /и паметта си/, го следя почти редовно. Ами, много ниска обща култура от млади хора - с образование, някаква кариера, но наистина без четене на книги и то от ранна възраст не става. Не че и моят син не е в същото положение, но навремето когато му казвах как може при 500 налични книги за всяка възраст и от жанр, да не четеш. Той ми отговори, че ако имал поне един приятел който да го прави, да му препоръча нещо, да го коментират.... Питала съм го за какво си говорят - ами музика, спорт, игри..... Естествено, че не само децата са виновни, ние, родителите, също, защото не сме им създали навици. Липсва им любопитство или любознание. Аз съм толкова далеч от техниката и колите, но превъртайки сайтове в Интернет, знаех за името на детето на Мъск, защото той ми е интересен като личност и бизнесмен, може да съм прескочила нещо за модел на последната му кола, но това прочетох от любопитство.

Хайде, за индукционните котлони например трябва да имаш някаква идея как работят или пък да ползваш такъв, но хусар или драгун? Или пък /от вчера май беше/ да не си гледал "Кръстникът", а и тази фраза е станала "класика" в съвременния ни живот....
За ресорите да не говорим - и без да съм шофьор го знам.
Използвам цитат от поста само за "кукичка". Защото се замислих дали обаче сме знаели всичко, за което пишем, че знаем, когато сме били на 21. Да, има неща, които се учат в училище, но пък много от знанията се трупат с годините, с опита. Иначе и на мен ми прилича това момче на расло в саксия. Както и не одобрявам подсказванията от страна на водещия. Ама пък може и да сме мааалко по-благосклонни...

# 242
Още в първи курс машинно инженерство ги водят на практика,(в завод,фирма...),където е невероятно там сред машините да не научи (ако е любознателен) какво и диференциал...

# 243
За мен комита е равнозначно на хайдутин, не на войвода.

# 244
  • Велико Търново
Още в първи курс машинно инженерство ги водят на практика,(в завод,фирма...),където е невероятно там сред машините да не научи (ако е любознателен) какво и диференциал...
Значи на нас тази практика са ни я пропуснали. Grinning Пък и в първи курс се набляга на общообразователните.
Отделно, като се замисля - едва ли във всяка една машина може да се види точно диференциал, дори и при наличие на супер любознателност. Да не говорим, че последните две години студентите бяха повече на дистанционно обучение, едва ли са ги водили където и да било.
А и в крайна сметка то момчето си знаеше какво е диференциал, де...

# 245
Всички знаем какво е диференциал, всички си го имаме и носим гордо 😜

Стига сме се завзирали чак толкова и търсели под вола теле 🙂 Въпросите все пак не са за присъждане на Нобелова награда! Да, искат знания, внимание и мислене. Има и подвеждащ елемент, но пък пари раздават за правилен отговор, така че без това не може.

За последното момче може и да не сме прави и прекалено критични, както каза някой по-напред. Все пак е само на 20 години! Кой знае и ние самите какви смешни и надути петлета сме били на тези години.

# 246
Скрит текст:
И в английската Уикипедия пак е пълна каша на тема история.
Например казва се че хазарския е доказано тюркски, както измисления прабългарски, но пишещия статията остава в недоумения, ако това е така, защо летописците от периода твърдят че хазарския и българския са свързани, но нямат общо с тюркски? (Това дори първокласник може да разбере, защо)
По тема история има само една истина, а не 500 различни версии. Няма начин Александър Македонец хем да е грък, хем да е англичанин.
Това не е наука, а псевдо-наука, така че такава псевдонаука няма място в една енциклопедия, ако Уикипедия се смята за такава де...
Друг пример за противоречия са за т.нар. Тюркски държави и династии, които половината не са изобщо тюркски, а са я скитски, я ирански, я монголски и т.н.
Като аварите, как ще са тюрки? Като нали те самите бягат от гьоктюрките(предци на тюрките)

Поредния его философ, трудно го издържам.
Може да знае много неща, но да не може да асоциира комитите с партизаните си е срамно. Това беше трети въпрос ако не се лъжа.
И като почне да парадира със знанията си. Знаеш отговора, казваш го, какво филосостваш излишно, само може да се изложиш... Ей го разбира от автомобили, а не е чувал за ресьори.
Все едно аз да кажа, че се интересувам от футбол, но да не знам какво е тъч...
Аз, вече си знам, че ако някой в Стани богат се представя за интелигентен и тем подобни, значи задължително ще дрънка куп бисери.
Най-забавен ми беше случая с момата, която изкара няколко бисера в рамките на два въпроса:
* "Слънцето изгрява от запад" (Да, ама на Венера, не на Земята)
* "Западно сияние" (За такова незнам въобще дали някоя планета има)
* "Анкара е столицата на Гърция"
* "В България си имаме проблем с изкуствения интелект"
* Студентите са част от ИЕ
*  "ИЕ е човек, който парадара с интелект, а всъщност не е чак толкова..."
Иначе щях да се гръмна, когато момчето, каза комити=европейски депутати. Rolling Eyes

# 247
Прави ми впечатление, че при някои участници въпросите за 1000-1500 лв. са по-леки, при други по-трудни. Мисля, че този за хусарите беше за 1500 лв., а за мен беше елементарен. От друга страна, когато имаше въпрос с функция от 2, изобщо не помнех, че х на 0 степен е едно. Така и не разбрах дали това се отнася за всяко число или конкретно
при 2. Май Билалов каза, че винаги е 1, а защо не съм сигурна, все пак 6-7 клас беше много отдавна.

Съгласна, че организаторите могат да манипулират, не в най-лошия случай на думата, играта, по-точно въпросите. Всъщност не знам каква е организацията на процеса, но при всички случаи имат контрол.

И да, съгласна съм, че много от нас на възраст между 20 и 30 г. не сме имали много познания в много области, изключвам по-популярните като география, история, литература или просто неща, които през годините просто сме прочели. Със синът ми /30 г./ коментирахме въпроса със жабата, той не знаеше, че навремето с жива жаба са се правели тестове за бременност /е, с определен вид жаби, сега прочетох/, но знания се натрупват с желанието да ги имаш или просто да си любопитен. Тази вечер случайно гледах филм за завладяването на Йерусалим /любима дестинация за мен/ от Саладин. Ами нищо не знаех за този период, по принцип кръстоносните походи са ми голяма каша - колко на брой са били, кой кой командва или организира, изключвам единия от многото Болдуиновци, но след филма отворих нета и попрочетох някои неща за 15-ина минути, ей така за обща култура. Винаги съм казвала на сина ми, когато нещо види, чуе, интересно му е, от всякакво естество, дори и за ежедневния живот - имаш Интернет, сърфирай там, прочети, и така се трупат познания, все някога нещо от това може да ти е полезно,  ама думите ми май нямат голям ефект.

# 248
  • София
И на мен кръстоносните походи са ми слабост, както и някои части от историята, а за жабата и бременност научих случайно преди две години и бях много учудена. Никой не му го беше казваш преди и не съм и попадала да се коментира по телевизията.

За степента, субективно е дали е сложен или не, за мен е елементарен, въпрос за максимум 1000 лв, все пак това не се учи само в един клас, а се повтаря години наред. Който, пък се занимава с технически неща, продължава и след училище и знае степените на двойката наизуст. Затова и жокерът му веднага го сметна. Разбирам обаче, че много хора не ги помнят, ММ също не се сещаше. То това му е хубавото на предаването, че ни припомня знания, които сме имали, но сме позабравили и отделно да научим нещо ново.

# 249
  • Пловдив
Jfjallen, всяко число на нулева степен е едно. На отрицателна е по-малко от едно. Така е прието, а как се обяснява конкретно за нулевата степен - или не знам изобщо, или не помня, или няма друго обяснение освен "така е прието". Wink

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 11:06 от Магдена

# 250
Относно комитите: има термин комит, в смисъл управител на област в миналото. Например баща на Самуил е комит Никола. Така че в този смисъл комит е нещо като войвода, но пък тогава не се връзва с партизанин.Пак каша-съставителите са имали предвид едно, но Билалов май друго.

# 251
Относно комитите: има термин комит, в смисъл управител на област в миналото. Например баща на Самуил е комит Никола. Така че в този смисъл комит е нещо като войвода, но пък тогава не се връзва с партизанин.Пак каша-съставителите са имали предвид едно, но Билалов май друго.
В този смисъл думата все още съществува, но съкратена като кмет. Но и това значение няма общо с "депутат", което той предполагаше.

# 252
  • Пловдив
Не помня как беше формулиран въпросът и дали насочваше изрично към "комита", но според мен е почти невероятно да си чувал за комит, а за комита - не. Комитата е хайдутин, не е непременно войвода, да.

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 11:14 от Магдена

# 253
Аз коментирам само обяснението на Билалов-войвода,не коментирам знанието или незнанието на момчето.

# 254
  • Пловдив
Ясно. Ами не знам и него дали го заблуждава неволно думата "комит", съзвучието с "войводА", или просто погрешен спомен от училище. Wink

-----
Странно, не се бях сещала да потърся - не намирам с Гугъл етимология на "комита". Върти ми се смътно из ума, че е от "комитет" (революционен), но може и да не е вярно.

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 11:22 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт