Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 4

• 35 198
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Достатъчно често се пита за думи и термини, произлизащи от латински или древногръцки. В други случаи, макар и непряко, без изрично да е във въпроса, знанието на немски, френски, испански или друг чужд много помага на участника. Така че не смятам, че е някаква протурска кампания, просто разнообразие в темите.

# 421
Те са част от езика и няма нещо лошо в това да се знаят. Бедният речник не е повод за гордост.
В българския език и диалекти има и много думи с латински и индийски корен, трябва да дават и такива въпроси.
Понеже наскоро питаха за дамаджана се сетих, че една моя баба употребяваше думата "скали" с ударение на "а", а не на "и". Да питат какво означава (в северозападния диалект). Подсказвам - коренът на думата е латински и не са природни образувания от камък.

# 422
  • In The Middle Of Nowhere
СкАлите май бяха стълбите от моето детство.

# 423
# 424
В Скопие в един ресторант питам къде е тоалетната, ми отговориха
'' на десно и по скАла''

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 08:52 от T.Valcheva

# 425
Думата кмет, за която писахте, че произлиза от комита (което е така) също е с латински корен. Има още много такива, както популярни, така и архаични/диалектни.

# 426
Скрит текст:
Та това ли са въпросите,които Българинът трябва Непременно да знае,за да спечели в Стани богат?Това за мен си е чиста провокация от ефира на тази медия към българите.Сутрин обед и вечер -турски филми.В стани богат-турцизми през въпрос.Вредно за нацията ни мисля е да имаме такова волско търпение.Не помага.
В Бг език има много турцизми и не само. Исторически обосновано е и както се спомена по-горе, поне Под игото сигурно се чели, надявам се поне.
Има турцизми в миналото.Няма нужда да ни ги набутват днес да ги ползваме и помним по всякакъв възможен начин.Че даже и за да спечелим в стани богат.Не вървим към Турция и няма да се връщаме в епохата на мрака,в който някои мечтаят да се върнем.Който иска нека учи и знае турски.Но това Пресиране в тази посока от всички страни е Неприемливо.Особено като имаме предвид ситуацията в България.Това не е български диалект,а са чуждици в българския език от турски.Имаме си български думи,които можем да употребим .И не чуждиците дават богатство на езика ни и изразяването.Особено пък турцизмите.Поне аз предпочитам,ако са чуждици,то да са европейски.

# 427
  • Русе

п.п. Браво на тази дама! Отдавна не бях толкова ерудирана, знаеща и смела жена.

Ерудирана? Завършила е културология. Не знам каква културология са учили в СССР, но да не знае тези най-известни латински изрази, които се научават и просто от четене на книги, ме изуми. Да не говорим, че "Урби ет орби" (Към града и света), рождественското послание на папата, се излъчва и по БНТ всяка година.
Също и значението на "синоптичен". Всеки хуманитар задължително трябва да има познания и за термини с древногръцки произход.
Не съм сигурна дали в СССР са изучавали история на религиите, но някакви познания за християнството също са задължителни за културолозите.

Учудих се и на инженера, който не знаеше какво е "мадан". Далеч съм от мисълта, че човек може да знае всичко, но поне в областта, в която се изявява, трябва да има основни познания.

# 428
Аз донякъде съм съгласна относно турцизмите по отношение на младите хора, но от друга страна в някои от тези въпроси, съдържащи подобни думи може да се достигне до верния отговор с малко знаене на турски думи от книгите и логика. Мангал би трябвало да се знае и от литературата, и от историята. Мадан - дори и по името на града - там има много залежи на различни неща, името е турско, значи е нещо свързано с добиването или преработването на тези залежи. Пищов си е пищов, значи, дори и без да знаеш значението на "меджидия" може да го посочиш като верен отговор. А "алъш-вериш" и до днес си се употребява или поне е много популярна дума.

И аз се побърквам като чета, че най-популярната дума за 2021 г. ще бъде "прецЕня", ама младите и не толкова млади като я използват.....

# 429
  • Пловдив
За синоптичните евангелия - аз горе-долу имам представа какво значи "синопсис", но това не ми помогна да отгатна отговора за евангелията. Е, не съм учила културология.
Трябва или да знаеш направо отговора, или да знаеш и значението на думата, и съдържанието на всяко евангелие, и пак не е сигурно.
Жената все пак се справи, макар и с жокер. Wink

# 430
Турцизми има днес, а не в миналото. Това, че някой не ги знае, си е негов проблем. Дори обикновена ежедневна дума като чекмедже е турцизъм. И това е само един пример, има стотици такива думи.
Като си говорим за обща култура, начетеност и тв предавания, на мен ми беше направило впечатление колко неграмотни са голяма част от участниците в последните Игри на волята. И то точно тези с най-големите претенции - учили незнам си къде на запад, но не могат да подредят едно обикновено изречение в пъзел, защото не знаят български език (и те самите си го казваха, все едно е нещо нормално). Ами незнанието на езика е неграмотност, няма друга дума. Къде са отишли, като не могат да пишат?..

# 431
Точно Игри на волята да спечелиш няма нужда да знаеш български, не го казвам като плюс, а в отговор на това ''къде са отишли.'' Ами не е луд, този който яде баницата. За жалост.

Първият господин сякаш изобщо не мислеше, вижда въпроса и веднага дава някакъв отговор, дои за 50/50 не пожела да каже какви са му предположенията преди да използва жокера.
Учудих се, че му дават въпрос в негова сфера за 2 000, а не за по-ниска сума. 

Жената след него беше приятна, със сигурност е ерудирана сравнение с последните образи, които представиха - мидата и 'слънчевата' соната на Бетовен. Апропо точно тогава погледнах темата във фейсбук, която обикновено не чета, но ми направи впечатление, че точно нея са я оправдавали, защото имала две деца и по-важно било да си ги гледа отколкото да знае сонатата или думите на Дон Корлеоне. Rolling Eyes

Много ми хареса въпроса за ''свещеното биле'' в древен Рим.

# 432
Според мен онзи съвсем умишлено не каза между кои отговори се колебае за 50/50, защото ще му оставят точно тях, а и като цяло не беше особено разговорлив.

# 433
Ами дънеха се на пъзелите, така че има значение. Всъщност точно тези юпита бяха едни от първите, които си отидоха.
Тези дето останаха на финала не са от хората, които подреждат пъзели с думи, а и като изключим един питекантроп, бяха чужденци, за тях е все едно дали знаят български.

# 434
Според мен онзи съвсем умишлено не каза между кои отговори се колебае за 50/50, защото ще му оставят точно тях.
Да, умишлено беше, но досега винаги са им помагали с жокерите, дори на тези, които не е трябвало да ги допускат в игра. Ако беше казал, че се колебае между А и Б, примерно щяха да махнат Б, за да го улеснят. Биха прецаквали вече на по-висока сума, ако е решил много да си пази жокерите.

Жената можеше да заключи на 2 хиляди примерно, но не.... Билалов искаше да й помогне, поне да се откаже, но отново не. Ами... жалко

pppqqq - тези, които са от смесен брак не ги броя за чужденци, а за българи. А и мисля, че чужденците дошли в България е редно да учат езика, така както ние учим чужди езици, когато искаме да се интегрираме в дадена среда и култура.

Общи условия

Активация на акаунт