За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 210
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Имам телешко нарязано на пържоли около 1.5 см дебели.
Не знам на фурна в тавата ли да го сготвя или пък в гърнето, за да не стане сухо?
Да го мариновам ли с нещо преди това?
Приемам съвети Hug
Важно е какво е месото - мускул ли е или не... Първото се готви бавно и  затворено, останалото - бързо и кратко.

# 526
  • София
  • Мнения: 4 978
В за стойката на плешка супа съм сложила повече кисело мляко и е станала леко по кисела, как мога да махна киселия вкус?

# 527
  • Мнения: 11 784
Дами, някоя от вас правила ли е успешни френски макарони?
 Защото ще имам повод и ще правя голямо количество, но ще ги правя ден/два предварително. Въпросът ми е как сте съхранявали черупките/макароните/бисквитката без крем или с крем ?
В кутия или на открито, не изсъхват ли ако са на открито ?
Бихте ли споделили и какви кремчета или пълнежите сте използвали за тях. ❤
Не съм твърде опитна с френски макарони, но да, правила съм. След приготвяне на следващия ден, ако не са поне в кутия затворени, почват да съхнат. И ги слепвам с крема същият ден, в който ги приготвям. Дали да се съхраняват в хладилник е относително- какъв е хладилникът (в no frost също съхнат непокрити, предпочитам на стайна температура в пластмасова кутия да ги държа). Ето в този сайт има добри съвети и рецепта :
https://veroniquevecco.com/рецепти/класическа-рецепта-френски-макарони/
 Ако не излиза активен линка от тук - просто го копирайте в браузър.

Добре е да е по-ситно бадемовото брашно, в статията съветват и белтъците да са престояли 3 дни.
За крем - правя ги с шоколадов ганаш, става лесно- залива се със затоплена сметана натрошен шоколадов кювертюр, 1:2 е съотношението, което съм избрала.
Пожелавам успех!

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 14:55 от fenyx

# 528
  • Мнения: X
Здравейте! Цедено кисело мляко подходящо ли е за торта Медовик / Френска селска/? Ще стане ли толкова вкусно, колкото със заквасена сметана, засега съм правила само с нея. Благодаря!

# 529
  • София-Младост
  • Мнения: 24 101
Здравейте! Цедено кисело мляко подходящо ли е за торта Медовик / Френска селска/? Ще стане ли толкова вкусно, колкото със заквасена сметана, засега съм правила само с нея. Благодаря!
Само с цедено-не съм сигурна, по-скоро не. Аз ползвам и двете заедно, защото само със сметана, ще стане доста тежко. (лично мнение)

# 530
  • Мнения: X
Благодаря много! Правила съм я само със сметана, харесва се, просто ми стана интересна алтернативата. Simple Smile

# 531
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Благодаря много! Правила съм я само със сметана, харесва се, просто ми стана интересна алтернативата. Simple Smile

Вижте крема в тази рецепта като алтернатива.

# 532
  • Мнения: 17 116
Имам телешко нарязано на пържоли около 1.5 см дебели.
Зависи от коя част е месото. Аз предпочитам телешкото или на тиган или на фурна с похлупак, в тава не правя телешки пържоли. Може да ги направиш в гърнето за да се сготвят добре и накрая само да се прехвърлят в тавичка да се запекат и хванат коричка ако така харесвате у вас. Марината ще помогне за готвенето, примерно смес от оцет или лимонов сок с черен пипер и малко горчица и соев сос.

В за стойката на плешка супа съм сложила повече кисело мляко и е станала леко по кисела, как мога да махна киселия вкус?
Добавяш две щипки захар и разбъркваш добре. Ако не е много мазна супата може да добавиш и половин лъжичка масло. Пробваш пак на вкус и ако трябва добавяш още щипка захар. Ако имаш магданоз добави също малко, ще освежи вкуса.

# 533
  • Мнения: 12 400
Дами, някоя от вас правила ли е успешни френски макарони?
 Защото ще имам повод и ще правя голямо количество, но ще ги правя ден/два предварително. Въпросът ми е как сте съхранявали черупките/макароните/бисквитката без крем или с крем ?
В кутия или на открито, не изсъхват ли ако са на открито ?
Бихте ли споделили и какви кремчета или пълнежите сте използвали за тях. ❤
Не съм твърде опитна с френски макарони, но да, правила съм. След приготвяне на следващия ден, ако не са поне в кутия затворени, почват да съхнат. И ги слепвам с крема същият ден, в който ги приготвям. Дали да се съхраняват в хладилник е относително- какъв е хладилникът (в no frost също съхнат непокрити, предпочитам на стайна температура в пластмасова кутия да ги държа). Ето в този сайт има добри съвети и рецепта :
https://veroniquevecco.com/рецепти/класическа-рецепта-френски-макарони/
 Ако не излиза активен линка от тук - просто го копирайте в браузър.

Добре е да е по-ситно бадемовото брашно, в статията съветват и белтъците да са престояли 3 дни.
За крем - правя ги с шоколадов ганаш, става лесно- залива се със затоплена сметана натрошен шоколадов кювертюр, 1:2 е съотношението, което съм избрала.
Пожелавам успех!

И аз съм правила макарони по указанията от този сайт, много са полезни. И в сайта на Ирина Купенска също много добре е описано как да се направят. Аз съм правила един път и вероятно скоро няма да си го причина пак, голяма играчка е, а къщата ми беше като бойно поле, когато ги довърших.

# 534
  • Мнения: 5 198
Какво мога да приготвя с телешко месо от буркан?
Ползвала съм за грах и манджа с картофи, но за момента това отпада.
С ориз на тавичка не ми харесва.

# 535
  • Мнения: 9 495
Зелен фасул, със задушени броколи, със спанак и пресен лук на яхния, или с малко ориз в тавата.
Задушено накъсано месото с лук и малко дом сос, отгоре картофено пюре и кашкавал,  тип овчарски пай. Или в блога ми има Пиле по белгийски,  виж него

# 536
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Какво мога да приготвя с телешко месо от буркан?
Ползвала съм за грах и манджа с картофи, но за момента това отпада.
С ориз на тавичка не ми харесва.
Ами на мен ми хрумва отново азиатска (арабска) рецепта, ако ти допада идеята, да пиша...

# 537
  • Мнения: 10 777
Хора, дайте идея - трябва да направя питки за погребение. Не знам, има ли някакви изисквания за хляба или може да направи обикновена погача? Едната трябва да е на топки около 50. Някой има ли идея в каква тава трябва да се изпече и колко да е тестото? Мисля с 2 кг брашно, трябва да стигне

# 538
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Обичайна питка според мен. Но с 2кг брашно, ще трява да са няколко питки - 2-3, за да ги събереш в домашна тава.

# 539
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Какво мога да приготвя с телешко месо от буркан?
Ползвала съм за грах и манджа с картофи, но за момента това отпада.
С ориз на тавичка не ми харесва.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_15.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2015/05/blog-post_25.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_218.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_24.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_26.html

Общи условия

Активация на акаунт