За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 218
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 4 400
Няма да е толкова хубав за съжаление.

# 511
  • In transit
  • Мнения: 14 444
Да се отчета, панатонето ми стана като хляб със сушени плодове... На вкус изобщо го няма, на текстура е супер, но не се яде Sad дори любител на тестото, като мен не го иска.
Ще залагам на купуване и няма да опитвам отново.
Сетих се, че тази рецепта е с тесто, което се доближава като вкус на Панетоне, ако решиш да пробваш втори път. Само добави захаросани портокалови корички, но не повече от 50-60г за тази доза, като ги добавяш накрая към вече измесеното тесто. Месиш още 1-2 минути и продължаваш по рецептата.
Най-важното условия за едно Панетоне е брашното. Задължително трябва да е много силно брашно(с много глутен, тип Манитоба, в краен случай нашето "за баница"), ако го приготвяш с нашето тип 500, няма да се получи.
Другото е дългото втасване и вида мая, която се слага. Традиционно се прави с квас мадре, но става компромисно с мая, ако си направиш предварително закваска.
И накрая месенето. Трябва да се меси добре и достатъчно дълго, за да се образува хубава глутенова мрежа.

# 512
  • here and now
  • Мнения: 6 020
Половин буркан бамбук ми остана. Дайте, моля, идея какво да го правя?
Другата половина я вложих в пиле с хрупкави зеленчуци.
Нещо без гъби да е.

# 513
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Аз пак в азиатско бих го ползвала, в къри например...   и може да го ползваш след някакво време.

# 514
  • Русе
  • Мнения: 6 363
Скрит текст:
Половин буркан бамбук ми остана. Дайте, моля, идея какво да го правя?
Другата половина я вложих в пиле с хрупкави зеленчуци.
Нещо без гъби да е.

Може да разнообразиш пилешкото
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_29.html

# 515
  • Мнения: 17 116
Половин буркан бамбук ми остана. Дайте, моля, идея какво да го правя?
Със свинско и някой и друг зеленчук, може и само зеленчук
Скрит текст:
Нарязваш няколко свински вратни пържолки на ивици или късчета, и ги задушаваш в тенджерка с малко олио. Като стане готово месото му добавяш сол и малко черен пипер на вкус. Добавяш към него 1 нарязан на ивици праз и след няколко минути като омекне праза добавяш и отцедения бамбук. Добавяш 1сл соев сос, 1сл оцет, 1/2чл захар, джинджифил на вкус (пресен или на прах), чесън на вкус. Разбъркваш и готвиш още няколко минути. Може да се сервира с отделно сготвени нудли или бял ориз, или самостоятелно. По желание месото може да се пропусне, а да сложиш повече праз. Празът може да се замести с нарязани на ивици зелени чушки. Ако имаш смес петте китайски подправки, може да сложиш и от тях.

# 516
  • София
  • Мнения: 4 978
Да сложа ли малко мазнина преди сос Бешамел за Лазаня?

# 517
  • In transit
  • Мнения: 14 444
Да сложа ли малко мазнина преди сос Бешамел за Лазаня?
На дъното на тавата може съвсем леко...за да се извади после по-лесно. Иначе между блатовете - не.

# 518
  • София
  • Мнения: 4 978
А от соса между редовете?

# 519
  • Sofia
  • Мнения: 29 359
Аз слагам.

# 520
  • Пловдив
  • Мнения: 44 838
Да дадете акъл...как да оползотворя св.филе, сухо вече, което е прекалено солено?

# 521
  • София
  • Мнения: 12 259
Да сложа ли малко мазнина преди сос Бешамел за Лазаня?
Не, не се слага нищо повече, освен няколко лъжици бешамел, също и върху корите  след плънката обилно бишамел.

# 522
  • Мнения: 9 495
Да дадете акъл...как да оползотворя св.филе, сухо вече, което е прекалено солено?
в бобец Simple Smile

# 523
  • София
  • Мнения: 12 387
Имам телешко нарязано на пържоли около 1.5 см дебели.
Не знам на фурна в тавата ли да го сготвя или пък в гърнето, за да не стане сухо?
Да го мариновам ли с нещо преди това?
Приемам съвети Hug

# 524
  • Мнения: 371
Дами, някоя от вас правила ли е успешни френски макарони?
 Защото ще имам повод и ще правя голямо количество, но ще ги правя ден/два предварително. Въпросът ми е как сте съхранявали черупките/макароните/бисквитката без крем или с крем ?
В кутия или на открито, не изсъхват ли ако са на открито ?
Бихте ли споделили и какви кремчета или пълнежите сте използвали за тях. ❤️

Общи условия

Активация на акаунт