Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 11 391
  • 328
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8 212
Заповядайте в първата тема за тази година Simple Smile Празниците са на привършване, утре е Ивановден (сигурно 1/5 от българите имаме именик) и почивкаааа...
Старата тема, ако някой е забравил нещо в нея https://www.bg-mamma.com/?topic=1391027.735

# 1
  • София
  • Мнения: 10 730
аааа, дрехите стават тесни след Коледа, това вече е изпробвано, да се знае, нали така се пита  в  картинката на Маша
Пепи, благодаря!

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 17 724
Благодаря, Пепчо! Simple Smile

Скрит текст:
Благодаря ви! Морена, най вероятно ще заложа на твоята версия на питката, тъй като мазнината на пейч ми идва много за моите разбирания Simple Smile нищо лично, просто ще ни стане тежко ако хапнем толкова "плътно" печиво.
Аз запрятам ръкави още от сега (или пое е ми идва да го сторя) , защото нямам търпение Simple Smile

Изчислено като грамаж растителната мазнина на двете питки е еднаква. 500 г брашно- 80 мл, 850 г брашно -125 мл .
Скрит текст:
Но, всичко е въпрос на вкус. Simple Smile Искаш рецепта- получаваш. Коя ще си харесаш, вече е твой избор. Това е питката вътре- пухкава и мека.
Тц, в моята питка се започва с 500г брашно, но стават поне 700г с добавянето при замесването.
И да сложим в сметката и течностите (откъдето се вижда, че не може да са само 500г брашно) и тогава става ясно колко по-малко е мазнината при мен. Simple Smile



А ето  и баш "памук" погача -  https://www.cooks-and-bakes.com/vid-yastie/testeni-izdeliya/banici-tutmanici/pamuk-pogacha  
където на 840 г брашно са 240мл олио

Мисля си, че с толкова много мазнина не може да е по-"памук" отколкото с по-малко. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 8 033
И на мен оригиналната памук погача не ми харесва, хем мазна, хем сладка. Вместо 5 лъжици захар слагах и 3, но то ни козунах, ни питка. Иначе мекчика става, но не се хареса от никой в нас. Карам по традиционните рецепти, които на мен ми приличат на една и съща в някакъв момент.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 17 724
Карам по традиционните рецепти, които на мен ми приличат на една и съща в някакъв момент.
Точно така е, няма как да е иначе. Simple Smile Тук яйцата повече, там млякото или някой друг мл мазнина пипнат и  - нова рецепта за питка.

А моята е от една бг мама потребителка,  ама преди  доста години беше и не мисля, че е потребител още тя.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 13:45 от Morena

# 5
  • Мнения: 5 532
Имаше една много вкусна погача - мисля, че беше с масло и яйца и се удряше 100 пъти в масата. Един път сме я правили преди години за едно бебе и помня, че много ми хареса. Предполагам, че рецептата е популярна.

# 6
  • Русе
  • Мнения: 3 854
Скрит текст:
Имаше една много вкусна погача - мисля, че беше с масло и яйца и се удряше 100 пъти в масата. Един път сме я правили преди години за едно бебе и помня, че много ми хареса. Предполагам, че рецептата е популярна.

Това е питката която правих преди много време за 1-та годишнина на дъщерята на племенницата ми. С масло и яйца и по рецепта се удря 100 пъти в масата, но аз си я замесих.

# 7
  • Мнения: 5 532
Предполагам, че е същата, сигурно стоте удара са заменени с втасването във фурната. Как бих си я направила, ако не бях на диета ...

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 17 724
О не, втасването е да бъде оставено на спокойствие тестото, за да работят дрождите на маята. Simple Smile
Удрянето не е специален/основен етап и за конкретна рецепата, то е част от измесването на тестото, вид месене така да го кажа...  и се прилага по лично предпочитание.
Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile

# 9
  • Мнения: 6 464

Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile

мда....по-скоро добър фитнес, особено, ако е повечко дозата Joy
питките се въртят около една и съща рецепта, нормално. всички показао са супер.
памук питката има една версия с по-малко олио и захар и става доста добре. харесвам също и сиромашката на тонева - тя е със зехтин и шарена сол, мммммм

# 10
  • Мнения: 285
Здравейте, може ли малко помощ за готвене на кафяв ориз? Помня, че преди няколко години бях пробвала, но беше пълен провал (то като цяло с ориза не ми върви) и беше много твърд. Какви правила има при готвенето му?

# 11
  • Мнения: 2 629
За много години на всички ни!
И дано единственият проблем да е изобилието у дома, което да ни чуди какво да сготвим от всичко възможно 🥰😍😘
Аз в момента се чудя какво да сготвя. Като продукти имам буркани с печен пипер, миш-маш, замразено свински джолан и гърди...
Естествено има и други, но боб, грах и патешко вече е сготвено последните седмици....

# 12
  • Габрово
  • Мнения: 5 667
О не, втасването е да бъде оставено на спокойствие тестото, за да работят дрождите на маята. Simple Smile
Удрянето не е специален/основен етап и за конкретна рецепата, то е част от измесването на тестото, вид месене така да го кажа...  и се прилага по лично предпочитание.
Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile
Отначало като се учех да меся (то беше и в много ранна възраст при мен де, та разбираемо), удрянето в масата ми беше по-лесно от продължително месене. Иначе при месенето все ми се струваше че ми лепне и слагах ли слагах брашно, повече от нужното беше накрая. С удрянето в плота успявах да избегна това - тестото си ставаше гладко и с мехури без да му добавям.
За човек който вече има опит или който ще меси в машина/миксер и ще сложи колкото трябва брашно и го остави да си се измеси добре, няма смисъл от такова упражнение наистина.

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 17 724
Удрянето на тестото в плота е просто по-лесно от месенето, нито е излишно, нито пък задължително... та за отпускане да го подхвърли човек няма лошо, ама чак да брои няма нужда. Simple Smile

# 14
  • Мнения: 386
Момичета, мога ли да замразя прясно зеле, нарязано във фризера. Много рядко ползвам, а ми остана и не искам да хвърлям храна.И ако мога , за какво да използвам-само сготвено или става пак за салата?

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 14:16 от brillante

Общи условия

Активация на акаунт