За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 202
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • In transit
  • Мнения: 14 444
Донесоха ми пълнозърнесто брашно от Лидъл.Смущава ме "Тип 1850".Как да го оползотворя?
Разчитам на вас..
В рецепти за хляб, заместаваш 100г от бялото брашно с него. Примерно ако правиш хляб с 500г бяло брашно може да замениш 100-150г с пълнозърнесто. Няма какво да те смущават тези цифри. Това е пепелното съдържание. Такъв тип брашно е богато на фибри, но с малко глутен. Затова ако искаш да се получи хубав хляб не трябва да прекаляваш с количеството. Иначе и самостоятелно може да го ползваш в солени теста за тарти, тип пясъчно и маслено тесто. За тези теста дори е по-добре да е слабо брашното, т.е с по-малко глутен.

# 556
# 557
  • Мнения: 10 777
Пони, извинявай, но питам ли откъде да поръчам?
Мики, аз това смятах, че идва горе-долу с 2 кг брашно. Това, че няма изисквания ме улеснява. Не познавам канона и не знам какво се прави.

За съжаление придобих голям опит по погребения и панихиди. Мислех, че мога да бъда полезна. Съжалявам!!

Ти извинявай, бях много груба! Страшно съм изнервена, което не е оправдание. За съжаление и аз имам голям опит в тази сфера, но случаят е много различен. Става дума за дете. Та поех ангажимент да помогна на майката, но съм малко в ступор и не мога да мисля нормално. Извинявай още веднъж.
Извинявам се за офф-а.

# 558
  • София
  • Мнения: 4 978
Пиле Жулиен..... Тази сметана дали е подходяща?

# 559
  • Мнения: 378
Flowers Four Leaf Clover:rose:Mikkey,благодаря!:four_leaf_clover:

# 560
  • Мнения: 1 050
Тази не е ли сладкарска сметана?
Едит: дават я за спагети, значи става и за пиле...
Пиле Жулиен..... Тази сметана дали е подходяща?

# 561
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Тази не е ли сладкарска сметана?
Едит: дават я за спагети, значи става и за пиле...
Поазано е, че става и за двете - и за готвене (на каквото и да е) и за сладкарство, като се подслади разбира се.

# 562
  • Мнения: 5 161
Ще правя пълнено пилешко филе на фурна. В рецептата пише да ги завържа с канап. Може ли да ме упътите от къде мога да купя такъв? Извинявам се ако въпросът ми е глупав.
Благодаря предварително!

# 563
  • In transit
  • Мнения: 14 444
В някоя кинкалерия например, търсиш памучен канап.

# 564
  • Мнения: 4 006
И с обикновен памучен конец става. Може и с клечки за зъби да се надупчи и затегне.

# 565
  • Мнения: 5 161
Благодаря за препоръките! 👍

# 566
  • София
  • Мнения: 4 978
Колко е срока на годност на тортите от сладкарници,, Марти "?

# 567
  • Мнения: 2 816
2 козуначени въпроса:
Сложих в машината да се меси козунака на Морена, този който е за начинаещи, че само той е с 500гр брашно. Да, но на мен ми пое около 620-630 (още  преди добавянето на мазнината стоеше твърде, твърде рядко, въобще не се беше образувала топка с 500 те гр брашно), добавих мазнината и все още ми се вижда много рядко тестото, но го оставих така, втасва в момента....защо ми пое толкова брашно?
Втори въпрос....забърках ѝ една доза от козунака на Мики, но се заприказвах с мъжлето и сложих солта в течната смес с яйцата, млякото, захарта и маята 😔 (..да започвам ли да го меся или няма смисъл?
Скрит текст:

# 568
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
2 козуначени въпроса: ...
Дали си мерила киселото мляко в грамове или си ползвала лъжица... яйцата L ли са... брашната на една марка и вид са до партида/различни...лични наблюдения нямам, но съм чувала/чела, че при ръчно и машинно месене поема различно брашно...
По втория въпрос... виж дали ще се  активира маята.

# 569
  • Мнения: 2 816
С кантар мерих всичко, брашното е София мел екстра. За яйцата не мога да преценя, че на нашия магазин и дребни и едри ги продават все като L, 3 яйца излязоха 180 гр - не ги теглих умишлено, просто всичко слагах върху кантара, та от там разбрах колко гр са.
Дано не се разлее много, като  сплета козунака ....можеше още малко брашно да добавя, но не посмях, че да не стане сладък хляб.
За активирането, се усетих чак като писах 😶, сложих брашно преди 5-6 мин и чакам да видим какво ще стане
Благодаря 🌸

П.п ахааа, не отделих част от яйцата за намазване 😊, ух, че съм....

Общи условия

Активация на акаунт