Проблем с наемодателя

• 3 075
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам проблем с наемодателя на магазин. От 2018 година съм наемател на магазин. След пандемията работата ми започна да куца. И реших да затварям магазина преди 2 месеца. Имах да платя 2 наема. Бяхме с уговорката да му платя след около 2 месеца със запис на заповед. След което получих обаждане от негова страна да не освобождавам магазина тъй като ще е трудно да се намери нов наемател. И така му казах да помисля до нова година и да му се обадя. Той се съгласи и ми каза ,,за тези 2 месеца няма да искам наем”. След Коледа на 28 му звъннах да се видим да си прибера стоката а оборудването заедно с климатика ще си взема като му почвам да платя или ако намери друг наемател по това време. Но в същото време е сменил патронника. Влезнал в магазина и броил стоката ми заедно с адвоката му. Каза ми че има празници и остана за неделя след нова година. Неделя тръгнах звъннах му няколко пъти след това ми отвори и каза че е бил с температура. На следващия ден имахме пак уговорка но тоя път е тръгнал за Пловдив. И така ме разкарва от 2 седмици насам. Преди 2 дена имахме пак уговорка да си взема стоката при плащане от 1000 лв. и останалата част със запис на заповед. Звъннах му многократно но без отговор. Тръгнах към магазина да видя дали е около магазина. И видях заедно с две жени вътре в магазина да пробват боти и ботуши. Замълчах си и му звъннах пак. Но пак без отговор. Та въпросът ми е има ли право да задържи стоката ми въпреки че не получих предисвестие или подобно писмо. И да си влезне еййй така в магазина ? Не видях да си вземат от обувките но видях че пробват.

# 1
  • София
Ако имаш действаш договор към момента се обръщай към адвокат и полиция за влизане с взлом. Неплаюането на наем не е причина да самоуправства наемодателя.

# 2
Жалба в полицията веднага, защото после ще е късно. Няма да се изненадам, ако сам причини вреди на магазина си и те обвини. Консултирай се с адвокат защото явно ще станат лоши нещата.

# 3
Няма право да сменя патрона, но много наемодатели го правят, защото наемателите търговци, които дължат сравнително малки суми имат навика да си натоварват всичко посреднощ и да изчезват с идеята, че няма да ги съдят за 2, 3 хиляди. Притеснителното в твоя случай е, че той се крие от теб, а ти явно нямаш нищо черно на бяло за допълнителните ви уговорки и си важи написаното в договора ти. Да нямаш клауза при неплащане да може да задържи стока/оборудване на стойността на наема?
Интересно ми е и защо като си го видяла в магазина не отиде да се разчукаш на стъклото и да разбереш какво става, а му звъниш? Няма да се оправиш така, отивай при адвокат.

# 4
Проблема в това че аз му дължа и не го отричам а се крие той. Договорът ми е все още в течение уговорките ни бяха да се срещнем да се разберем. Предложението ми беше да се подпиша че имам задължение да го заверим пред нотариус. Да си взема стоката и да почна да я продавам. Имах даже такава стока със серии щях да ги продавам на едро. Вътре има стока за 50 хил. Лева и оборудване за 20 хил. Лева + климатик ползван 2 години. Трябва да съм луда да му ги оставя като залог за сума от 4 хил. Лева 😤😤😤 консултирах се с адвокат вече каза да чакам още един ден ако доброволно не се съгласи ще се обадим на 112

# 5
Защо не му предложиш да му оставиш оборудване за тези пари и/или климатика и малко стока? Изтъкни, че с оборудване по-лесно ще даде магазина на следващия. Като цяло при тези отношения е по-добре да се изчистите наведнъж, а ти няколко стелажа и климатик винаги може да си купиш. Предполагам някой го е посъветвал да не се занимава със запис на заповед, защото няма да може да си прибере парите после и сега те чака да се стреснеш и да намериш отнякъде парите да се разплатиш на куп.

# 6
Аз му предложих да оставя камерите и климатика покриват сумата която имам да платя,  или част от оборудването но ми отказа 🙄 та се бяхме разбрали уж, но незнан защо се крие защо не ми вдига а се мотае пред магазина даже влиза със дъщеря си и си харесва обувки. Не мисля че е нещо нормално. Камерите не бях ги изкарала от тока. Ще видя записките, и ако има липсваща стока тогава вече ще вземе да се оправи

# 7
Така описано определено не звучи нормално. Позвъни му няколко пъти днес и ако пак не вдигне си викай полиция утре.

# 8
И видях заедно с две жени вътре в магазина да пробват боти и ботуши.
ха ха, не стана ясно ти какво продаваш и какви са тия боти и ботуши, искаш да кажеш, че от стоката ти ли?
много объркан случай,  базиран на някакви устни договорки. А в договора какво пише? До коя дата имаш договор?  Дал ли си предизвестие, че прекратяваш? До коя дата си платил наема?
На твое място ще си подписвам анекс при всяка промяна, наример, криза, не върви, и трябва да решаваш, оставаш или си тръгваш, а ти- нито едното, нито другото. Оставил/а си стоката даже.

# 9
Значи така да обясня преди коледа се разбрахме да се видим и да уточним нещата. Договорът ми от септември месец има анекс за още 2 години в края на октомври му казах че искам да освобождавам магазина. Но ми каза да си помисля до нова година и до нова година няма да вземе наем защото е било трудно да се намери друг наемател. До сега не сме имали никакви проблеми много беше любезен даже ме почака и за наема 2 месеца. За септември и октомври не съм платила щях да ги платя като освобождавам магазина но сега ми казва друго че и за тези 2 месеца също трябвало да платя. Никъде не съм се подписала даже от 3 години не е дал квитанция. Нито той може да докаже че имам да платя нито аз че съм платила до август. Чакам до утре и действам

# 10
Значи така да обясня преди коледа се разбрахме да се видим и да уточним нещата. Договорът ми от септември месец има анекс за още 2 години в края на октомври му казах че искам да освобождавам магазина. Но ми каза да си помисля до нова година и до нова година няма да вземе наем защото е било трудно да се намери друг наемател. До сега не сме имали никакви проблеми много беше любезен даже ме почака и за наема 2 месеца. За септември и октомври не съм платила щях да ги платя като освобождавам магазина но сега ми казва друго че и за тези 2 месеца също трябвало да платя. Никъде не съм се подписала даже от 3 години не е дал квитанция. Нито той може да докаже че имам да платя нито аз че съм платила до август. Чакам до утре и действам
За съжаление от така написаното излиза, че по-скоро Вие не можете да докажете, че сте плащала, а той има като даказателство за дължимия наем договора.

# 11
Ти си некоректна с плащането, а хазяинът се крие и те мотае, за да влезеш съвсем в просрочие.
Досега как си плащала наем? Кеш или по банков път?
На какво основание са броили стока с неговия адвокат? Твоят адвокат какво казва по въпроса?

Та въпросът ми е има ли право да задържи стоката ми въпреки че не получих предисвестие или подобно писмо. И да си влезне еййй така в магазина ? Не видях да си вземат от обувките но видях че пробват.
Виж си в договора за наем какво пише, но ако не ти е правило впечатление да е записано нещо за някакви компенсации със стока и оборудване - най-вероятно няма.
Намери си нормален адвокат и го питай
1. При какви условия наемодателят има право да влиза без твое присъствие и съгласие
2. При какви условия има право да влиза и да описва твоята стока без твое знание и съгласие
3. Ако е сменен патронът и имаш записи за това, както и че след смяната са влезли хора, какво можеш да направиш срещу това
4. Какво може да направи срещу теб наемодателят заради неплащане поне 4 месеца и никакви писмени доказателства, че нещо сте се разбирали и че си плащала някога
5. Дали може ей сега, веднага, да отидеш както е сменен патронът, и да си вземеш цялата стока и оборудване, и какво е необходимо - свидетели - кой и колко, документи - какви
6. Ако твоя стока или оборудване са повредени, какво можеш да предприемеш срещу наемодателя и жените, които си видяла в магазина
7. Как наемодателят ти може да си потърси парите от теб

Имаш ли документи за всичко твое в това помещение - климатици, машини, мебели, стока - че действително са твои, а не ти ги е оставил наемодателят?
Като цяло, голяма простотия си направила още с това, че не си освободила веднага помещението. Докато го освободиш, тече наем, който ти не плащаш. Сега, в тая секунда задължението ти продължава да расте.

# 12
Все по-рядко се срещат вече некоректни хазяи, но този очевидно е мръсник. Според мен целия този театър е, за да остане стоката максимално и да платите за съхранението и (а вие се съгласявате да подписвате записи на заповеди). Изнесете я максимално бързо, дали чрез полиция, тайно  или театър от ваша страна с ключар (загубила или счупила  сте си ключа, смси, записани разговори и тн за да се докаже вашата добронамереност и крайна необходимост да викнете ключар).

Всичко зависи какъв е човека, колко далече живее и до къде е готов да стигне. Съдейки по описанието е човек, който е лабилен и пада от високо, защото преди години от хубав магазин се получаваше добъър доход и който в нормални условия щеше да иска да го освободите моментално.

В момента е много трудно да се продаде  магазин, за наемане с добър наем е почти невъзможно. Струва ми се,  че или иска да ви изгърби максимално за да му топли душата докато стои празен, или да останете по някакъв извратен начин с намален наем и тн. Струва ми се леко объркан.

Ако сте фирма, докато ви осъди може да сте я продали и тн, не вярвам да иска съд.

# 13
тайно  или театър от ваша страна с ключар (загубила или счупила  сте си ключа, смси, записани разговори и тн за да се докаже вашата добронамереност и крайна необходимост да викнете ключар).
Всичко ок, но това със загубения ключ - не съм много съгласна. По-добре театрото да е, че нейният ключ не пасва и ама как така не пасва. Предполага се, че ако е въртяла магазина месеци и години, знае отлично кой ключ е за вратата и за да не пасва този ключ, то патронът е сменен и тя не е получила ключ от новия патрон. Което ще е от полза за нея срещу наемодателя, ако тръгнат да се съдят.

# 14
  • Sofia
Open MouthOpen MouthКак така имате фирма, а плащате наем без да искате фактура? Open Mouth

Общи условия

Активация на акаунт