Студенти в UK - 15

• 89 882
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
Привет!
Чета , чета и се обърках вече.
До колкото разбрах, все още може да ти се предостави заем за обучението, което впоследствие се връща, ако годишният ти доходът е над определена сума. Но за да те одобрят за такъв кредит, трябва да имаш статут на уседналост. Как се получава този статут? Като те приемат за студент получаваш ли статут? ... от друга страна преди да започне учебната година  трябва да се плати таксата...
Моля ,ако някой може да ми разясни?
Благодаря предварително!

# 121
Привет!
До колкото разбрах, все още може да ти се предостави заем за обучението, което впоследствие се връща, ако годишният ти доходът е над определена сума. Но за да те одобрят за такъв кредит, трябва да имаш статут на уседналост. Как се получава този статут? Като те приемат за студент получаваш ли статут? ... от друга страна преди да започне учебната година  трябва да се плати таксата...
Благодаря предварително!
Студенти започващи обучението си на и след 1 януари 2021:

- Ако си сред студентите, които ще пристигнат във Великобритания на и след 1 януари 2021, включително и тези, които са записани за академичната година 2020-2021, но не са присъствали физически на територията на Великобритания, ще трябва да кандидатстваш за студентска виза преди пристигането ти.

Студентски такси
- В случай, че си се записал през академичната 2020-2021 година, то ти получаваш правото да се възползваш от държавно-гарантираните студентски заеми до края на програмата ти.

- Ако започнеш обучението си през следващата академична година 2021-2022, няма да имаш правото да се възползваш от студентските заеми и ще трябва да плащаш пълния размер на таксата за обучение.

За подробности за статута: https://tuk-tam.bg/live/a/Brexit?gclid=Cj0KCQjwheyUBhD-ARIsAHJNM … tHpMaAsvUEALw_wcB

# 122
Привет!
Благодаря предварително!

Ако човек не е живял на територията на UK преди 30.12.2020 (или дори да е живял не може да го докаже с документ за влизане в страната и документ за направени разходи на територията на страната), той не може да кандидатства за статут (на предварителна уседналост).

Ако човек е живял на територията на UK преди 30.12.2020 и може да го докаже, той е трябвало да кандидатства за статут до 30.06.2021. Ако не е кандидатствал до тази дата, то трябва да посочи обстоятелствата, които са му попречили да кандидатства (например, медицински причини). Само при наличие на такива обстоятелства, може да кандидатства за статут и след 30.06.2021.

Ако човек няма статут (на предварителна уседналост), той не може да кандидаства за заем от UK Student Finance.

Получаването на статут няма нищо общо с това дали си приет за студент в UK, а зависи от това дали си бил на територията на страната преди 30.06.2020 и дали си кандидатствал за статут до 30.06.2021.

Ако си приет за студент, но нямаш статут, плащаш таксите за международни студенти, т.нар. international fees.

В обобщение, ако не си бил на територията на UK преди 30.06.2020, то не може да получиш статут и не може да кандидатстваш за заем, дори да си приет за студент в UK университет. 

За повече подробности,
https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

# 123
Зехира и Ant12 много Ви благодаря за разясненията. Жалко ,че
вече е няма тази опция за кредит, който се връща след обучението. И студентите ще трябва изцяло да си поемат всички такси,  а след Брекзит са направо непоносимо високи:(

# 124
  • софия
Момичета, можете ли да ми помогнете с информация за превоз на багаж от Англия към БГ?

Ако се прати по поща колет - то той ще бъде ли обмитяван на митница?
Има ли камиончета (независими от куриерски фирми), които пътуват редовно (всяка седмица) Англия-Бг? Знам за такива за Франция, все си мисля, че и с Ук трябва да има.

Ще се радвам ако споделите опит Simple Smile

# 125
  • София
Амели, преди 2 години ползвахме тази фирма - https://www.dostavka-anglia.com/ и бяхме много доволни.  Не мисля, че личен багаж подлежи на обмитяване, но по-добре е да ги питате.

# 126
  • В най - голямото село
Относно транспорта. Преди 2 години ползвахме https://gabieli.com/bg/prices/luggage. Взеха нещата от друг град и всичко беше точно. Обадете им се. Тази година пак ще ги ползваме за връщане на багаж от Лондон. Успех, която и фирма да изберете.

# 127
Sause baus!, колко горе долу излиза с българската фирма за 100 мили транспорта?

1,5паунда на килограм.
Проверете дали в Бат няма бг. фирма за превози.

# 128
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Амели, преди 2 години ползвахме тази фирма - https://www.dostavka-anglia.com/ и бяхме много доволни.  Не мисля, че личен багаж подлежи на обмитяване, но по-добре е да ги питате.
В най- лошия случай, ако го спре митницата, трябва да се подаде искане за безмитен внос до най- близката митница по постоянен адрес на студента. И условието е да е бил над 6 мес там, да се прибира за постоянно и вещите да са употребявани и описани в някакъв опис. При това положение, ще пуснат вещите без облагане с мито и ДДС.

# 129
  • Варна
Девойки, стискайте палци моята студентка да се прибере ...вече. Трябваше да лети снощи от Лутън до София, първо на 2 пъти сменяха часа и накрая го канселираха. Доста полети бяха така, хотелите пълни...както и да, прехвърлиха билета за тази вечер и засега сценария се повтаря. Втори път променят часа...
В неделя вечерта също не е излетял този полет се оказа.
Голяма тъпотия...

# 130
Flash, с коя компания лети?

# 131
  • софия
Девойки, стискайте палци моята студентка да се прибере ...вече. Трябваше да лети снощи от Лутън до София, първо на 2 пъти сменяха часа и накрая го канселираха. Доста полети бяха така, хотелите пълни...както и да, прехвърлиха билета за тази вечер и засега сценария се повтаря. Втори път променят часа...
В неделя вечерта също не е излетял този полет се оказа.
Голяма тъпотия...
Миналата седмица моята беше така. Все пак се качи на самолета... Прибра се в 5 сутринта с опънати нерви и изтощение...
Продават повече билети отколкото места и после някои ги настаняват в хотели. При нея беше Уиз...

# 132
  • Варна
а, с Уизеър. Но като гледам в момента има над 10 полета със закъснения и на другите две - Изиджет и Райъеър.
Снощи със сигурност имаше на Изиджет отменени полети, за 2 часа докато следях, отмениха 4 полета.
Не знам причината, не е заради времето със сигурност.
Варненския полет си излетя на време пак с Уиз... и за тази вечер засега е ок той.
Не знам защо обаче въпреки промяната на часа, няма опция за смяна на полета или връщане на пари, въобще в акаунта промените не ги отразяват.
Чак като го отмениха полета се появи, за съжаление за полета за Варна снощи нямаше места...
Както и да е, каквото - такова.
Ще плащат обезщетения....казала съм и да си събира всички касови бележки наред с фактурата от хотела.

# 133
И при моя син имаше голямо закъснение от Бирмингам за София преди 2 седмици, после и друго дете - пак от там. Според сина, нямат наземен персонал за обработка на полетите.

# 134
  • Варна
Да, и моята като си идва средата на май имаше голямо закъснение.
Стискам палци успешно да се прибере тази вечер!

Общи условия

Активация на акаунт