Седми клас 2021-2022 Тема 5

• 32 095
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Reny, аз не мисля, че има толкова умно дете, 🤨 което да знае и анализира такива архаизми и детайли от произведението. Въпросите целят, според мен,  да покажат на ученика, че “не е учил и вникнал в творбата достатъчно”, а не да изкарат наяве знанията му. Жалко, защото действа демотивиращо.
Иначе много тъжно за 11-годишното детенце Disappointed. Но това, което пише в медиите е, че причината за смъртта му не е коронавирус, а тежко придружаващо заболяване, и също, че е било вписано в системата заради (+) тест.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 11:36 от Skiorche

# 121
Хапнахме българската граматика за вечеря, преглътнахме я някак и сега да видим какво ще сътвори на контролното утре. Когато съм до него и го карам да си чете бавно въпросите, да обмисля всеки отговор, се справя. Не е да не ги знае принципно нещата и да има кой знае какви пропуски. Като е сам обаче хич и не се замисля много-много какво беше това. Действа първосигнално каквото му хрумне и после има: "А, ама те това ли питат!"
Светна 3 на контролното по история от миналата седмица, но той беше предупредил, че не се е справил и няма да има добра оценка. Карай да върви. Като годишни оценки ни интересуват само 4 предмета - математика, физика, английски и български. По последния, 6 просто няма никакъв, ама никакъв начин, да изкара. По другите три не би трябвало да има проблеми за шестица.

# 122
  • в страната на чудесата
Оценките От дипломата в седми клас имат ли някакво значение?

# 123
  • Майничка
Оценките От дипломата в седми клас имат ли някакво значение?
Да. Балообразуването става на база оценките от НВО и годишните за 7 клас по определени предмети, според паралелката.

# 124
  • в страната на чудесата
Аз мислех, че няма никаква тежест. Наравно с Нво ли участва?

# 125
С различна тежест са. Зависи от балообразуването за конкретната паралелка. Иначе максимумът от НВО по един предмет е 100 точки, а шестица от свидетелството - 50.

# 126
  • Майничка
Обикновено резултатите от НВО се вземат 2:2 или 3:1, т.е., максимумът за бал е 400 точки от НВО + 2 оценки по макс.50т.

# 127
  • София
Тази версия на Опълченците в градския транспорт за първи път я виждам, но ме върна в едни времена...когато се возех точно в такъв автобус. Нищо не е преувеличено.
Скрит текст:
Живеех в Дианабад, за да се прибера от центъра хващах автобус 94, НО, това е автобусът за Студентски град, Дианабад е по маршрута просто. Винаги беше пълен, с хора, висящи по вратите. По едно време смениха старите Икаруси с някакви, с фотоклетка, които не можеха да се затворят, ако има стъпил на първото стъпало човек. Ей, хората като грозд на врата, шофьорът я затваря, ама тя се отваря отново (нали е много умна фотоклетката). И почваха едни скандали - "ами слезте, така няма да тръгнем" - "ама вие минете по-навътре, ей там, виждам, има място".  Понякога е тръвал с отворени врати от хотел Хемус, нагоре по баира по св.Наум към Семинарията - ужас. Всеки се държи за каквото може и гледа а не изпадне в движение.
Сега за да иде на училище, моята хваща автобус с wifi, USB порт за зареждане на телефон, парно/климатик и накрая - във времето, в което пътува, е прилично празен. Но текат всекидневни пазарлъци някой да я закара.
Днес си остана в къщи. Не знам дали има температура, но окапа. Брат ѝ се движи с 2 дни напред, вече се съвзе и се включва в оналайн часовете си (в тяхното училище 11 и 12 клас минаха всички онлайн, заради много карантинирани класове, а при профилите е трудно, нали са сборни паралелки). Тестовете им са отрицателни и на двамата (бързи, в лаборатория), но си имат грипоподоните симптоми, синът с много силни болки в главата и очите, боли го и гърло. Тя просто спи.
Vita, бързо оздравяване на вас Kissing Heart

# 128
  • София
Гери, Дидева, ще ми докарате някой инфаркт с тези изявления 😃
Значи, според мен не е ли по-коректно да се каже, че в зависимост от паралелката, освен резултатите от НВО, участват и оценки от дипломата, които не е задължително да са само БЕЛ и МАТ. За някои специалности се иска ИИ и физика, например или ИИ и ИТ. И ако си спомням, при 2-ма кандидата с равен брой точки по обявените критерии, които се борят за последното свободно място, се взема общия резултат от дипломата.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 16:50 от Ариана

# 129
  • Майничка
Ариана, какво по-различно казахме? Освен последния критерий, за средния успех от 7 клас, който не е балообразуващ, а отсяващ.

# 130
Обсъждахме общия случай, но щом трябва да сме пунктуални, така да бъде.
Броят точки от националното външно оценяване по български език и литература и по математика и оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците невинаги са единствените балообразуващи елементи. Като такъв може да бъде включен  и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година.
Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

А сега, краткият вариант на написаното в цитираните текстове.
 Освен това, което вече сме споменали, балообразуващ може да бъде и резултат от олимпиада. Средноаритметичната оценка от свидетелството ( подчертавам, че при нейното формиране се включват определени предмети, изброени в цитирания текст) е последният критерий при който се прибягва, когато има равенство в баловете на учениците, борещи се за последното място в паралелката. Преди него има други - сбор от резултатите от НВО, сбор оценките от балообразуващите учебни предмети.

# 131
Много болни! Пожелавам на всички бързо и леко боледуване.
За градския транспорт едно време- возя се на 280 от студ. град към центъра, натъпкани като сардели, едва дишаме. Един се провиква: "има само още една степен на близост след тая!"
Г-нът по география е написал оценки на презентациите само на присъствените ученици. На другите- нищо.
Хубаво министърът гледа за равнопоставеност, но някак доста едностранчиво му се получава. От собствени наблюдения и от други писали оставам с впечатлението, че доста хора се оплакват от неадекватно и абсолютно формално ДО. Не ги включват в часове, има проблеми с начина на показване на учебните действия. Камерата сочи навсякъде другаде, освен към дъската, чува се лошо поради поставяне на лаптопите на явно неподходящи места. Не е проблем с имането/нямането на връзка, не е проблем с наличието на устройства, проблемът е в отявлено институционализираното нежелание. "Щом сте на ДО, мамка ви! ще намерим начин да дойдете ПО от-до!" "Ще видите вие кон боб яде ли!". Някои преподаватели са по-толерантни, други не. Мътно написаната наредба си има ясно изразено отношение и след като е спусната така, то изпълнителите й я разбират съвършено правилно и я прилагат така, както им е казано. Та съобразяват се. ДО са втора категория /разбрахме го/ и като такива, не им се полага да чуват и виждат адекватно учебния процес в клас.
При липса на желание за адекватно ДО "равнопоставеността" е в стил "равни, ама някои са по-равни от другите".
Не че страдам за материала, то е ясно, че без домашни занимания е невъзможно, ползвам връзката с училище за задаване на ритъм и стъпки за домашното обуечение. Страдам за демонстрирания двоен аршин. С височайша препоръка да играе по задниците на ДО обучаващите се.

Та, питане: може ли г-нът по география да я остави без оценка без да я изпита? Без значение къде - ПО или ДО, защото доколкото го познавам, въобще няма да потърси начин за оценяване и ако има възможност, ще я остави без оценка.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 10:25 от ra2

# 132
Голям студ е днес..
При нас започна геометрията и е леко шашкане....нещо изглеждат трудни тези
задачи
По БЕЛ сме една идея по-добре

# 133
  • София
Добро утро и от мен,
От сутринта ме вълнува един математически въпрос, в който не съм задълбавала с големия ми син.
Необходимо ли е да се доказват в задачите от II модул свойствата на ъглополовящите или височините в триъгълник или могат да се ползват наготово. Давам пример:
“Тъпият ъгъл между две ъглополовящи на вътрешни ъгли на триъгълник е равен на сбора от 90 градуса и 1/2 от ъгъла при върха, от който не е спусната ъглополовяща”!
Или
“Сборът на два вътрешни ъгъла в триъгълник е равен на мярката на външния за третия връх ъгъл” (то това е елементарно и ясно, но ме интересува къде е “границата” на свободното ползване без доказателство на подобни правила)
Мерси!

# 134
Теоремите се прилагат без доказателство, основните задачи трябва да се докажат.
В случая първото се доказва, а второто - не. В учебниците теоремите са обозначени като такива.

Общи условия

Активация на акаунт