Нашите цветя - обща тема 13

• 37 865
  • 750
  •   1
Отговори
# 285
Миоки, те се внасят отвън с пръст, растения, даже с плодове от пазара. Според мен съм си ги внесла с адениума, били са си в саксията. И вкъщи са се размножавали на воля. Не съм забелязала отгоре да има въшки, а много често го оглеждах. Но не ми хрумна да го извадя от саксията Rolling Eyes защото мислех, че умира от грешка в отглеждането.

# 286
Мда, не ми беше хрумнало, че може и със зарзавата да се донесе някоя зараза.

# 287
Аз имах заразена с трипси орхидея по- миналото лято и от нея прихванаха и другите.Првз лятото само орхидеи държа вътре, та другите цветя нямаха.  Не съм ползвала препарати, но всеки ден под чешмата и махах ръчно  изпълзелите гадини.
Отидоха всички цветове, даже бяха прояли новите листа и до ден днешен си им личи.
Голяма напаст са, но бях упорита и ги изтребих до крак.😂 Нооо, все пак бяха само осем саксийки с по 4-5 листа.

# 288
Матеа, благодаря за споделения опит. Малко оптимизъм не е излишен Blush

# 289
Минавам да покажа миналогодишната ми коледна звезда, виждам че ги обсъждате. Беше съвсем оголена, но постепенно излезнаха листенца, а вече и червен цвят. Нищо специално не й правя, поливам заедно с другите цветя, живее в източна, малко по-хладна стая. Не знаех, че стават толкова големи 😍

А пък бугито, откакто прочетох тук от някоя от вас, че го държи на южен прозорец, го преместих и то започна да се развива, а ето че и цвят изкара Simple Smile

И последно още един цъфтящ странник. Откъм прозореца няма нито една пъпка, но другата половина ще се скъса от цвят

# 290
Бугито няма как да не обича топло, даже жега и влажно. Но в саксия няма как да се развие добре.

# 291
  • оттам, откъдето започва България
Lollo , този цъфтящ странник много ми харесва. Relaxed

# 292
Бугито няма как да не обича топло, даже жега и влажно. Но в саксия няма как да се развие добре.
Моя близка ги гледа в огромни саксии. Зимата опадат листата, пробира ги и пролет пак ги вади и разлистват

# 293
D&A аз не съм му голям фен, но той явно се опитва да ме впечатли Grinning

За бугито сигурно и аз ще процедирам със саксии, понеже в софийското пОле няма да оцелее зимата в градината

# 294
Софт говори за буги в естествената му среда. Като тези, които ви показах вчера. Но дори и аз гледам три в саксия. Нямам градина просто. Виждала съм прекрасни големи храсти в саксия. Но, саксията е в двора и растението е пуснало корени през нея в пръстта. Лоло, не само в софийско поле няма да оцелее. Аз гледах снимков репортаж от собственика на Палм Център - Пловдив, който има прекрасни екземпляри, но зимата са със специална защита. С две думи ние искаме ли бугенвилия, ще си я гледаме в саксия на балкона. Добрата новина е, че са много държеливи. А лятото на подходящо място и много слънце растат като луди.

# 295
Здравейте,
начинаеща съм и тази година реших да си сложа цъфтящи цветя различни от петунии на терасата, с източно изложение съм(пък петуниите по нататък) и имам няколко въпроса:

- Миналата година си посях божур от корен в голяма саксия на балкона. Преди ден реших малко да разроша горния слой на земята отгоре и ми се струва, че се е скрил надолу корена, възможно ли е? Мислех по към март да почна да го торя с течен тор за цъфтящи.

- купих си и хортензии, едната ми се струва супер мъничка а другата е миналогодишна май. Колко бързо растът по принцип? Четох в нета, че уж бързо , но в едно видео казаха, че бавно. Кога да ги изнеса на терасата?

- към хортензиите взех разсад 5 вида карамфилчета и една африканска маргаритка. За сега ще ги държа вътре, но кога мога да ги изкарам на терасата? Мога ли да засадя 3 вида карамфилчета в една ваничка?

- Към тези цветя преди коледа си взех от лидл 3х конифера , тях лятото ще трябва да ги свалям на земята на сянка нали? Колко често трябва да се пресаждат? За сега са в средна саксийка всяко

- И последен въпрос: имам доста старо поне на 10 години коледниче преди година и половина се преместихме и го сложих в по-голяма саксия кашпа с керамзит на дъното. виждам,че има нови листенца но не е цъфтял вобще, а беще прекрасен преди. Възможно ли е да е престарял? Имам едно от него изкарано по-новичко стои на прозореца пред терасата и е сочно зелен, но и той не е цъфтял още. Някой идеи?

Благодаря предварително

# 296
Ариадна, аз нямам никакъв опит с изброените от теб цветя. Имам коледниче, но от няколко месеца и тепърва ше го мъча да цъфти. Дано другите момичета помогнат.
Мацки, откраднах си клонче сингониум и го сложих направо в саксия да се вкоренява. Дали не трябваше първо във вода? Потопих крайчето във вкоренител на прах преди да го бучна.

# 297
Вероятно ще се хване. Наблюдавай дали листата ще започнат да се отпускат и ако забележиш такава тенденция, извади го и го сложи във вода. Забележи, че може все пак малко да се отпуснат, ако няма никакви активни корени.
Следи почвата да е влажна, но не мокра. Можеш да пръскаш повърхността, ако засъхва прекалено бързо отгоре, но не поливай цялата саксия, защото ако няма корени, няма какво да дърпа влагата и може да стои прекалено мокро.

Моят филодендрон верикосъм най-после отвори първото си листо откакто е при мен. Дойде с активен нов разтеж, който изсъхна. 3 месеца отне цялото упражнение, но листото е просто красота. Другите налични две, с които дойде, жълтеят и не са за фотка Trollface

# 298
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като кадифе.... Simple Smile

# 299
И на пипане е такова, ръцете ми са все там като мина покрай цветния шкаф Laughing дано не го съсипя.

Общи условия

Активация на акаунт