Нашите цветя - обща тема 13

• 37 861
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Един адениум ми умря набързо. Днес тръгнах да го хвърлям, цялата пръст беше обхваната от паяжинки и бели топчета. Гадост. Толкова се отвратих, че забравих да снимам преди да го изхвърля.
Вероятно са памуклийки, нали? На едно друго сукулентче намерих 3-4 бели нещица по клонките, в пръстта му нищо не видях. Наред ли да пръскам саксиите, или само където заподозра нещо? Сукуленти през зимата, никак не ми се иска да ги мокря, освен ако не е наложително.

# 271
  • Варна
Флокс, покажи снимка. Simple Smile
Иначе ако е власеста въшка( памуклийка) се пръска всичко наред, защото са хвъркати и някоя е възможно да е прелетяла на друго растение. Оглеждай и пръскай. Изтръпвам при мисълта за памуклиики като ги зная каква упорита гад са.

# 272

И клипче с бодливковците,за тези,които ползват ИГ:
https://www.instagram.com/reel/CZolgv0I0XG/?utm_medium=copy_link

# 273
  • София
evencee, да не би да имаш памуклийка.Това което описваш не е щитоносна въшка която показа на снимката.Щитоносната въшка твърда,бежево -кафява на цвят и не е като паяжина.

Seti Beti ,и аз не бих рязала звездата,чудесно храстче.Освен ако не ви пречи да минавате.Четох,че за да и станат червени листата от есента  трябва да и се слага нещо отгоре да е на тъмно.Някои слагат  хартиена торба.Твоята е голяма и освен да и слагаш голям кашон отгоре, за друго не се сещам.

# 274
В такъв случай не знам как огромните храстовидни коледни звезди стават червени в Малта. С това ежедневно слънце Simple Smile
Малко фотки от днес

Това ли е Калина? 🙄

Не са мои петуниите, но в почти всеки двор са нацъфтяли и разсад има от седмици. Аз ще чакам до април.

# 275
Не е и памуклийка, мисля. Чисто е, няма никакви буби. Не е излизало пак от 2 дни, преди това почти седмица.

А да не би да е нещо гъбично, че беше задушена в найлон без дупки и имаше малко плесен в почвата? Топнах я като я взех в бледорозов разтвор за дезинфекция. Ще снимам пак като се появи. Дано да не, де.

# 276
Флоренче, изобщо не се сетих да снимам. Вчера и днес мих, пръсках, пресаждах, само на две сукулентчета намерих по няколко въшки и паяжинка. Обрах гадовете с клечка за зъби, минах със спирт. В корените им нищо не видях, но ги измих и пресадих за всеки случай.
Саксийките бяха близо до орхидеите и сега съм в ужасено очакване, обикалям и надничам с фенерчето. Обмислям план, къде да събера всички саксии и да ги пръскам, в хола не е оферта.
Аз все не мога да запомня кое как се казва, но май имам от тези. Те не летят, но все пак успяват да се разпространят някак.
https://img.gartenjournal.net/wp-content/uploads/schmierlaeuse.jpg

Магни, за тези лантани ти завидях искрено Grinning Любимо цвете ми е, миризмата на листата им е вълшебна.
Аз успях окончателно да убия портулакарията, не е за моя климат тя. Засуших я и я изнесох на хладно, както ми каза, но явно е било късно. Еониумите са живи, но изобщо не изглеждат цветущо като твоите. Явно и на тях северния климат не им допада особено. След всяко поливане долните листа изсъхват и падат.

# 277
Флокс, дано не си я изхвърлила. Напролет я изкарай навън и капвай малко вода. Може да те изненада приятно. Аз днес оскубах всички аптении и бучнах 3-4 клончета в една по-голяма саксия да ги обновя. А еониумите тотално неглижирах - бяха ми интересни първата зима. Сега си растат и зеленеят на воля - все пак са си у дома. И на моите им падат долните листа, но правят нови. Поливам като се сетя.

Лантаните не са мои - разбираемо, но им се радвам всеки път като мина покрай такива. Както и на този розмарин

# 278
В такъв случай не знам как огромните храстовидни коледни звезди стават червени в Малта. С това ежедневно слънце Simple Smile
Стана ми любопитно как изглеждат, сега ще потърся снимки.
Благодаря на всички, които писаха за моята коледна звезда. Значи я оставям да си се разлиства на воля, все още има място 😆

# 279
  • Варна
Флокс, това на снимката е именно памуклийка.
Дано са били само на двата сукулента, че борбата с тях е трудна. Напръскай превантивно с някакъв препарат, че са упорити гадове. Със спирт можеш да почистиш подложките на саксиите, первазите. Мисля, че само възрастните индивиди летят.
Дано си ги хванала отрано и дано си успяла да тушираш проблема. Simple Smile

# 280
Бети, това намерих в телефона си.

Твоята за саксийна си е чудесна дори без червени листа.

# 281
Даммм, след като си мислех, че днес съм изчистила единия голям сукулент от въшки, преди малко събрах още десетина, които се разхождаха по него. Съвсем мънички и розовеещи, явно още не им е пораснал памука. Май трябва да се образовам малко за жизнения им цикъл.
Утре ще е ден за табула раза. Не ми се брои колко саксии са там, на пръв поглед са над 60, като половината са орхидеи Disappointed

# 282
  • Варна
...
Утре ще е ден за табула раза. Не ми се брои колко саксии са там, на пръв поглед са над 60, като половината са орхидеи Disappointed

Разбирам те. Заради моите трипси 3-та седмица подред кисна и пръскам с различен препарат. Падат пъпки, цветове. Ужас. Приключих с препаратите остава да наблюдавам дали пак ще се появят. Hug
Трудоемко е при по- голям брой растения. Успех ти желая във борбата с гадовете ! Simple Smile

# 283
Четох за трипсите тогава Disappointed следя твоя случай с интерес и стискам палци. Пък дано следващия път се срещнем по хубав повод из темите Flowers Hibiscus

# 284
Добре де, от къде се появяват тези буби посред зима?

Общи условия

Активация на акаунт