НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

• 46 815
  • 762
  •   1
Отговори
# 690
Natka, аз си правя единична доза мен с 3 яйца. Ако искам пак от супата- трябват ми 5-6 минути, за да си направя нова доза, вместо да си стопля чиния. Може да комбинирате и със задушен лапад, спанак, манголд, но тогава трябва още малко допълнителна обработка.

# 691
3 яйца за какво количество супа е това? Една купичка ли? Наистина ми е трудно да преценя, то вярно че още си пия кафето ама и хич ме няма с тия неща.
Иначе съм наумила винен кебап да си направя. Много отдавна ми се яде, само трябва да пробвам дали и подправките от сорта на дафинов лист и прочие ще ги помириша де, за виното вече проверих Grinning
Естествено, няма да е с ориз или от сорта, но много обичам и изобщо не ме бърка да си го ям с лъжица направо.

# 692
А, не, за по- голяма купа е. Аз буквално преяждам с нея, но ми е много вкусна. Вода слагам около 1/2 ч.ч.

# 693
А пък аз тука си представях тенджера... Grinning Значи ако измисля в какъв достатъчно малък съд мога да го наготвя това, ще се пробва, то наистина за нула време работа.

# 694
  • В полите на Пирин планина
Вчера взех 2 свински джоланчета и ги сготвих в калената тенджера - само с вода, сол, черен пипер и връзка зелен лук. 4 часа във фурната на бавен огън и станаха сууупер вкусни. Simple Smile

# 695
А пък аз тука си представях тенджера...
Малка тенджерка, касерола или обикновен тиган (но при него много пръска) са идеални.

# 696
А пък аз тука си представях тенджера...
Малка тенджерка, касерола или обикновен тиган (но при него много пръска) са идеални.
Да, сега ми е ясно, просто за супа първосигнално си представих готвене на цяла тенджера, не на единична порция. Макар че то това си е аламинут и защо пък не... омлет да си направя няма да стане по-бързо. Най-малката ми тенджерка и касерола са 2 литра като обем, опитвах се да си представя количество колкото една купичка в тях но то явно повече става така че ще свършат работа. Ще се пробва със сигурност, пак благодаря за рецептата.
Не че и сега не ям яйца по 39474624 начина, но да науча още един винаги е добре дошло Grinning

За работа си правя чат-пат яйчено руло или не знам как би се нарекъл на български този омлет. По идея от японските омлети Тамагояки. За който не е пробвал може да е интересно също, а и поне на мен ми е вкусен и изстинал, за разлика от повечето други омлети. И вариациите там са много - "дюс" или всякакъв вид зеленчук или зелении, слагала съм даже смляна изсушена коприва. Зеленчуците обикновено ги настъргвам на едро ренде за по-бързо, хич не си играя даги кълцам ситно. Моркови, тиквички, абе кой каквото обича. Бързо става, само звучи сложно. А пък си е разнообразие пак.

# 697
Май ще избутам яйчния фаст,но не съм точно по грамове.Изядох 7 доста големи настъргани яйца с бая масло и към 200 гр пармезан на люспи,че бях много гладна .Сложих и чили,риган ,чесън на прах и червен пипер.Изпих близо 5 литра вода,не знам къде ги събрах.Това беше около 19 часа,утре следобед ще ям пак,не ми се струва трудно,но аз обичам яйца и масло.

# 698
  • София
Този яйчен фаст не вдига ли адски много холестерола? 7 яйца и много масло за едно ядене ми звучи много удърно.

# 699
  • В полите на Пирин планина
Яйцата и полезните мазнини не вдигат холестерола. 👍😉👍

# 700
  • Стара Загора
Квасът от цвекло по рецепта на Маги Пашова се получи супер от събота до понеделник беше готов, но вече е много топло и бързо се получи. С 2 с.л. едра морска сол не ми беше изобщо солено и в процеса добавих още 2 с.л. сол.
Вече е в хладилника в стъклени бутилки.

# 701
Как сте момичета?
Увеличили цената на свински врат и докато го преживея "открих " свински бут. Сигурно и неговата цена е скочила, но никога не съм му обръщала внимание. Така, де. Изглежда много съмнително: чисто месо със сланинка и кожичка по края. Все ми се виждаше малко сланинка за много месо. Оказа се нещо изключително вкусно ( загънат стегнато в плик за печене , в който направих дупки с клечка за зъби, след това загънат в 2 пласта алуминиево фолио и печено на слаба фурна дълго време). След добро охлаждане и престой в хладилник се реже на тънки филийки. Чудесно е.
Сега съжалявам за всичките свински бутове, които съм пропуснала да изям.
Сега сварих една тенжера яйца за да ударя по-стабилно холестерола тези дни.
Зелено ям само пресен лук, чушлета, магданоз и други подправки, но ви се радвам на идеите. Май нещо имаше за спанак да не се прекалява заради бъбреците, но не помня  точно защо.
Проблемът с напитка от смлени лимони и джинджифил го реших: смлях ги като пюре и в хладилник. Сетих се, че това се правеше едно време за подсилване/здраве и т.н. И мед слагаха, но при мен е без. Стана нещо кисело-люто-горчиво и по мой вкус.
Ще пробвам и аз ферментация на червено цвекло със сол. Аз не слагам и не ми е достатъчно кисело и добавям ябълков оцет.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 19:34 от tania6

# 702
Не е лошо със сол, напомня ми на зелев сок... обаче тая рецепта дето се полъгах по нея е много, ама много солена. Беше с 45 грама сол на литър и половина вода, вдигнах вежди ама път нали така е рецептата. Втората партида направих с около 30 грама - също прекалено солена и разреждам. Няма лошо но вкусът на самата напитка е по-слаб така. Като поизпия нея, ще пробвам нещо от тия с две лъжички сол на трилитров буркан ли да беше, ще го търся като стане време. Но пък добавих джинджифил на тънки резенчета втория път, комбинацията ми допадна, поне за мен е много приятна. Сега се чудя с какво друго бих могла да пробвам, то сърце не трае Grinning

# 703
  • Стара Загора
Аз добавих джинджифил, карамфил и звездовиден анасон. Имах портокали но не са био и не посмях да добавя.

# 704
Закуска: яйца и масленка на nosugar

Обяд: яйца, няколко гъбки на тиган с патешка, магданозено песто с многозехтин, козе меко сирене и масленка. В чашата джинджифиловата напитка.

Особеното в случая е, че гъбите са някакви кафяви и винаги са ми били подозрителни и меко козе сирене, също за пръв път опитам.
Харесах и двете. Единственото нещо, което не исках да махна е млечни продукти (сирене и сметана) от краве мляко.  В палеото е допустимо такива от дребни животни, кози и овце. Сега, след като опитах козе сирене ( и ми хареса) ще се опитам да избягвам сирене от краве мляко. Смята се, че млечни продукти от краве мляко са провъзпалителни.
Не зная как ще реша въпроса със сметаната в кафето, кокосова сметана не ми харесва и от кафе със сметана няма да се откажа.

Общи условия

Активация на акаунт