Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 46

• 30 952
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
Аз навъртам с кучето, но не правя скорост. Та ми става двойна работа, първо врътката с кучето с неговото темпо, после втори път сама - с бързо темпо. То така часове ми минават, колко да издържа, седмица, две.. все пак има и други неща за правене...

Странно е това с кучешкия диабет, да, не знаех, че не се лекува. Знам, че не могат да ядат сладко, не го преработват, но с подробности не съм запозната.

Нали чета сега темите назад, сега видях, че Миоки е непушачка.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 14:48 от Минерва

# 691
Сетихте ме че в аптеката редовно идваше клиент и купуваше флакон инсулин... за кучето си. Куриозно беше, защото все пак рецепта трябва. Не знам подробности но явно не е чак толкова рядко срещано.

# 692
Сега чета и назад, Долче, как ядеш едно и също дни наред .. ? Не ти ли омръзва. Аз много страдам, ако по някаква причина се наложи да повторя хранене.
Когато нещо ми е вкусно и ми харесва, не ми е проблем да го ям и няколко последователни дни. 🙂 Но все пак, яла съм и други неща през тези дни...Няма значение откога съм на режим, на мен също ми е било трудно, а дори и сега понякога е. Дори и само месо, риба, яйца и зеленчуци да ядеш, пак има много варианти за разнообразие- има най-различни комбинации и рецепти.
Не ми се вярва само от хлебчето да си имала КЗ над 6, по-скоро от сиренето, а и феномена на зазоряване също го има...
Иначе и аз съм непушачка, никога не съм пушила /ако не броим едно дръпване на невръстна възраст, когато установих, че не е моето нещо/. Надушвам цигарен дим отдалече...В интерес на истината, почти не познавам жена, която да не пуши...🤔
За движението- недей да го мислиш толкова, просто прави, каквото можеш. Първо се съсредоточи върху храненето, и това не е малка крачка в правилната посока.
Азара, стана ми мъчно за кучето с диабет...Знам, че не трябва да им се дава сладко, защото "могат да ослепеят", но че може да е заради диабет, не съм и помисляла...
А замразените зеленчуци са с чудесно качество- примерно, в Кауфланд има замразено брюкселско зеле от тяхната марка- много по-хубаво е от това, което продават при свежите зеленчуци! И си е почистено, готово за готвене. Е, купувам от марките на Лидъл и Кауфланд, предубедена съм към някои бг замразени зеленчуци- защото съм попадала на ужасен люспест грах и др. подобни...
Тайс, аз често съм измервала малко по-висока КЗ след спорт, вдигане на тежко или дори, ако не съм яла скоро (даже по време на фаст). Не е чак толкова странно и не е винаги свързано с отклонения в кортизола /освен, ако не прекаляваш със спорта и натоварванията/. 🙂

# 693
И аз си мисля за сиренето, напоследък го увеличих, в опит да разнообразя менюто, а и си ми е слабост, вече трети месец съм на без сирене и започва да ми дотежава.

Абе на съда е ясно, убитият да влезе Wink Месо, риба, зеленчуци, яйца, маслини, авокадо, малко мазнини и тук там по някоя ядка.

Ох, каква беше връзката между движението, КЗ и кортизола? При мен няма понижаване на КЗ след движение. Ще взема да се запъна да проследя. Май точно във връзка с кортизола ми каза ендото да правя 2 пъти по 15 минути бързо ходене за момента, спомена кортизола, но вече ми се губи спомена какво точно беше, ако изобщо съм го разбрала.

Хм, чета сега, че повишен кортизол води до повишена КЗ. Моят кортизол е висок сутрин и по обед, натам спада. КЗ май ми е по същия начин, със сигурност напоследък наблюдавам сутрин по-високи стойности от през останалата част от деня.

# 694
Минерва, на мен примерно и много маслини не ми се отразяват добре. А онези зелените и много кисело-солени даже ги избягвам, а ако хапна- то ще е по няколко броя максимум. Голямо количество сирене също избягвам. Или го "разреждам" с извара, крема сирене или друго. 😅
Мисля, че беше нормално точно сутрин кортизолът да е най-висок. Да ме опровергае някой, ако бъркам. 🙂 От спорт също може да се вдига, от стрес, безсъние и др. Въпросът е да не се вдига прекалено по време, по което не трябва, че оттам се задействат механизмите на по-висок инсулин и по-висока КЗ. Ако ще те "утеша", моят черен дроб си работеше с месеци в режим "бълване на глюкоза нощем"...даже и след като вече бях на режим. 😃 Започна да ми се замъглява зрението и др. неприятни симптоми имах. Затова тогава започнах с неприязън Глкофаж (който ми помогна, обаче, ако тогава бях "узряла" за идеята с фастовете, мисля, че щях да мога да мина и без него). Но на всяко нещо трябва да му дойде времето и човек да е готов за него. После започнах лека полека с фастовете, първо по-кратки, после започна да ми харесва и пробвах и по-дългите. Голямата ми драма всъщност е с желязото и феритина, сигурно ще съм най-щастливият човек в деня в който видя оптимално ниво на феритина. 😆
Спокойно, мерила съм КЗ преди и след движение и при мен също няма някакви значителни разлики, доста добре поддържам дадено ниво на КЗ. Всъщност, КЗ сама (имам предвид след няколко часа без храна) често ми спада повече, отколкото след движение. Не е драма и, ако сутрешната ти КЗ е най-високата за деня (е, стига да не е наистина много висока за на гладно и да се дължи на нормалния феномен на зазоряване)- щом спазваш режим. И щом има тенденция на подобряване на показателите.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 16:01 от dolce miele

# 695
Брррх, набутах се в някакви теми във фейса, то не са овесени ядки, кисело и прясно мляко, купешка шунка, банани и ... шоколадови мусове.

Ох, гледам и диета 9: 1 хляб 2 картофена супа .... 5.обезмаслено мляко /ежедневно/ 6. зърнени храни ... 7. Мед /малко Wink/.  Забранени са само сладките храни и 5 плода на кръст...

Не знам вече дали има тенденция. ... Като ям НВ, КЗ ми е около 5 и нещо, измервала съм и под 5, в началото, като бях по-стриктна. Включа ли нещо мляко, сирене, нещо такова, веднага следва скок. Това подобрение ли е? За мен не е. Няколко см. от талия и 6 кг. за 2 м. и 1/2... Като чета какви резултати сте имали някои тук и се отчайвам. Да, да, знам, че всичко е индивидуално Wink

Desi_123, какво стана с холестерола на мъжа ти? И моят беше висок ..., затуй питам.

Днес съм крива!

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 17:40 от Минерва

# 696
"Важното" е КЗ да се държи ниска...😅 Или поне е така в темите, на които съм попадала...🙄

# 697
Тая прословута диета номер 9... Малко ли пъти разбуни духовете и в нашата тема.
Това е за диабет тип 1, с пресметнати хлебни единици че да знаят как да си дозират инсулина, но те не са резистентни като някой с ИР/диабет тип 2. То не е само хляб и прочие, ами и междинни хранения, абе като за в детската градина. Всички сме видели до кащво води ядене по цял ден.

# 698
Минерва, не се отчайвай, има и с по-лоши резултати от твоите - аз 😂. Рано ти е още. Аз съм тук от година и половина почти, ама ако искаш, може да си мрънкаме заедно. Свалях  по кило и половина на месец, за 6-7 месеца и после застой. Свалени 10 кг, остават още толкова, а сутрешната кз стана 6, че и отгоре.Не ям плодове, не пия мляко, киселото и то е рядкост, макар че не ми прави бели, дори режимни хлебчета не ям, сиренето и то е рядкост и по малко. Обяснението на лекарката ми е, че не можем да променим гените си. Толкоз. 🤔

# 699
Това с промяната на гените ми звучи също толкова абсурдно, както и диета 9 при хора с ИР...
Аlivi, трябва да има някаква причина при теб и нещо, което да води до КЗ 6. Не казвам, че не спазваш режим, но може би трябва да промениш нещо- часове на хранене, фаст, повече сън или друг тип движение...някакви дефицити за наваксване, виж железните показатели, ЩЗ...При теб май имаше и недоспиване, а то също е фактор. 🤔
На мен лично ми се стопира отслабването, когато КЗ сутрин редовно беше към 6. Не напълнявах, но и не свалях тогава.
И аз да помрънкам😃 Аз пък след ковид ноември 2020 г си влачих симптоми цяла година- сърцебиене, вариации в КЗ, безсъние, качени кг и др.

# 700
То и при мен спря отслабването, заковала съм на 62- 63 от есента. Поне не качвам. Шкембо е мазен, затова ще се набирам за още, макар да се харесвам в момента. Но зимата си е тегаво, не мога да се разхождам, храната е по- мазничка, та не страдам особено.
От юни съм на режима, свалих 7 кила и край 😅
То и спортът ми е насила ,  мързи си ме мене този сезон за всичко.

# 701
Desii_123, пак на теб ще пиша. Холестеролите ми се смъкнаха /двата, които трябваше да се смъкнат, другите два, които трябваше да се вдигнат - се вдигнаха от режима - т.е. всички се преместиха в нужната посока/ с близо по една единица на холестерол само за 1 месец стриктно НВ-ВМХ, без намаляване на мазнини, и без добавяне де, добавих само омега 3 от въпросния дроб от треска, за който и Невена говори. Просто изчислих колко омега 3 ми трябва на месец, изчислих колко има в една консерва, сметнах, че ми трябва по консерва на седмица, за да си задоволя месечните нужди, установих, че ще ми е по-тънко от добавки и реших да пробвам. То пък се оказа доста вкусно нещо, та 2 в 1. От време на време хапвам по някой резен сланина, но това не беше през въпросния първи месец. Тахани не съм яла.
Доколкото разбрах от голямото четене, което му ударих по въпроса за холестеролите, изчистват се с фибри. Да не са му малко салатите на твоя мъж? Зелени листни яде ли?
Значително намалих със стриктно спазване на режима /т.е. без повече от 4-5 ядки дневно, без млечни, без тахани - тях ги смятам за десерт по изключение, грах и зелен фасул не, кето хлебчета не, без плодове.. абе стриктно беше/.По-късно ще ти постна стойностите 1 м. по-рано и 1 м. по-късно.

Аливи, хайде да си мрънкаме дружно и да споделяме, кой какво прави точно, да търсим грешки, че не е добре тая работа.

Оплаквам се от ММ, с 16 инсулин беше преди 1-2 месеца, яде вафли на поразия. Вчера извадих опаковка от сникърс от кошчето на мивката в кухнята. Не знам какво ще го правя този човек. Заблазях на Азара, че мъжът й я подкрепя. Wink Къде благородно, къде не толкова.

# 702
Деси писала ли е скоро?! Защото аз не виждам нейно мнение на последните страници...🤔
Скрит текст:
Питам, защото с това неработещо редактиране във форума от известно време може и цели постове вече да не се виждат, знам ли...

# 703
Скоро не, но влиза в темата. Ама си права, ще й пиша на лични, че
Деси писала ли е скоро?! Защото аз не виждам нейно мнение на последните страници...🤔
Скрит текст:
Питам, защото с това неработещо редактиране във форума от известно време може и цели постове вече да не се виждат, знам ли...
я види, я не.
"Важното" е КЗ да се държи ниска...😅 Или поне е така в темите, на които съм попадала...🙄
Не съм сигурна, че те разбрах. Защо "важното" е в кавички?
Брррх, и КЗ, и инсулинът са важни, а и другите хормони и недостици/излишъци от витамини и минерали, или не? Май трябва пак да се връщам на първи пост.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 18:54 от Минерва

# 704
Долче, да, при мен е недоспиването. От години имам накъсан сън, а децата направо ме довършиха последните 7 години. Вече 3 нощи спя поне по 5 часа непробудно и после още малко, до края на седмицата ми е почивката без деца, но това няма да е достатъчно. С желязото винаги съм била желязна, там проблеми нямам. Някаква друга идиотщина ще да е, скоро не съм си правила изследвания на витамини и минерали.
Минерва, като грешка отчитам липсата на силови при мен. Ходя по 3-4 километра на ден, понякога към 7 км, ходя и на водна гимнастика 2 пъти в седмицата. Трябва да постигна и някакви упражнения вкъщи, но нямам такива желания, а и организационно ми е зор. На всичко отгоре всички ми казват, че съм слаба, освен мъжа ми 😂, а талията ми е над 75 см 😢.
Да добавя, че фастове не правя, понякога пропускам закуската, но това ме изнервя крайно много и почвам да вдигам скандали на хората около мен, а кз в повечето случаи стои около 5.
Това, което Невена казва, да не се яде при кз над 5, при мен също не става, ставам, кз - 5.3, отивам да се разхождам и се връщам с 5.8 😂. Е, колко пък да се разхождам... 5 часа ...

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 19:36 от alivi

Общи условия

Активация на акаунт