Професии които си струват

• 5 393
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Помни, че образованието не е определящо, но ако започнеш нещо, моят съвет е да го избуташ докрай.
Записах детската си мечта - журналистика, обаче университетът направо ме отказа от това. Много исках да се откажа и да започна друго, но тогава майка ме натисна и добре че!
Бях втора година, от нежелание с много невзети изпити, защото просто е така не се явявах - пуст инат от недоволен млад човек. В крайна сметка се напънах, взех си всички изпити, нащо се пречупи в мен дипломната дори си я защитих с пълна шестица и много добър успех на дипломата. Въпреки че до последно си казвах, че дори да завърша абсурд да работя нещо свързано с това - ето ме сега - автор и редактор в списание Simple Smile Никога не знаеш какво ще се случи, така че хванеш ли нещо не пускай - щом си взел решение да го направиш значи има смисъл дори и да не го виждаш сега!

# 16
  • на Мелмак
Ако наистина се замисляш, не трябва да си помощник Wink

# 17
Има много голяма разлика между професията магистър фармацевт и помощник фармацевт. Общо взето разликата е между това да си лекар и медицинска сестра. Не взимаш решения сам и не можеш да практикуваш без магистър до себе си.
Лично според мен няма смисъл да се учи 3 години в колеж за помощник, вместо 5 за магистър. Проучи каква е реализацията.

# 18
Има много голяма разлика между професията магистър фармацевт и помощник фармацевт. Общо взето разликата е между това да си лекар и медицинска сестра. Не взимаш решения сам и не можеш да практикуваш без магистър до себе си.
Лично според мен няма смисъл да се учи 3 години в колеж за помощник, вместо 5 за магистър. Проучи каква е реализацията.

Работих в аптека, собственост на голяма верига известно време. Истината е, че това е много натоварваща професия, предвид факта, че цял ден си на крак. От щанда се вижда само лицеприятната и лъскава страна, но има и друга. Помощник-фармацевтите обикновено работят и събота и неделя, когато няма проверяващи. Магистрите си почиват. А отношението е по-зле... Както лекар към санитар. Ако момичето работи в малко населено място, може и отношението да е различно. Като цяло работата не е лека, има таргети, направо си е търговия.

# 19
Не знам какво визирате под взаимоотношението между лекар и санитар, но професиите са различни и задълженията също.
Не е приятна работа да се измие пода или някоя друга телесна течност, но това влиза в длъжностната характеристика на лекаря. В повечето случаи човек прави това, за което е обучен и компетентен.

# 20
Покрай китайската настинка узнахме,че имаме 28 хиляди ресторанта. Това са 100 хиляди готвача. Готвач,(а сега шеф) е дългогодишна работа - може да се работи на 75 годишна възраст. Така или иначе годишно ни трябват хиляда готвача,но на пазара излизат само стотина. Гответе се да ставате готвачи.
И още - нашият туризъм е и развлекателен,трябват ни стотици музиканти и певци годишно,стотици управители на хотели,трябват ни десетки хиляди знаещи поне два езика,(трънски и македонски не се борят). С три езика можеш да работиш добре платена работа по целият свят.
Преди рисуването беше свободен час,днес се търсят художници,фитнес-инструктори и масажистки,(последните изкарват добри пари по морето).

# 21
Не знам какво визирате под взаимоотношението между лекар и санитар, но професиите са различни и задълженията също.
Не е приятна работа да се измие пода или някоя друга телесна течност, но това влиза в длъжностната характеристика на лекаря. В повечето случаи човек прави това, за което е обучен и компетентен.

Визирам чисто човешки отношения на колегиалност, сътрудничество, екипност. Не оспорвам качествата, знанията и усилията, компетенциите, които магистри те имат, но работната атмосфера не ок. Държат се пренебрежително (изключение са старите маг. фармацевти), а работните пчели са помощник фармацевтите. Това е само едно лично мнение, което може да е от полза за момичето. Разбира се, изборът е нейн.

# 22
Добре си се насочила за фармацията. Горещо обаче ти препоръчвам да преосмислиш частта с помощник, а ако имаш възможност направо се насочи към магистър фармацевт- да учи се 5 години, като 5тата година е включен- 1 семестър в университета, а останалия семестър е под формата на 6 месечен държавен стаж в аптека. Споделям от мой личен опит - тази година съм пети курс фармация и по живо, по здраво догодина са ми държавните изпити. Приятелка моя, която записа помощник- фармацевт учи 3 години, като през цялото време беше двойно натоварена, именно защото се учат еднакви неща, но за различен период от време.
Фармацията е хубаво направление, защото не си ограничен да си в аптеката. Имаш възможност да си в производствения процес, в лекарствения мониторинг, клинични изпитвания, медицински представител, в маркетинга, в законодателството- въобще възможности много. Сега и с home office- големите фармацевтични фирми дават възможност за работа и от вкъщи.
Пък химията, поне при нас беше до 3ти курс- след това започват реално предметите, които са на държавните и ще имат значение за завършването Grinning
О
Тоест докато уча няма да мога да работя, защото ще имам доста за учене?
Единственият проблем да не уча за магистър е 5-те години. Понеже сама се издържам и ми е трудничко. Но както разбрах има студенски кредити така че ще обмисля добре нещата. Благодаря за коментара

# 23
Това за готвачите, не съм съгласна. Работата ,освен че е на крак, е и доволно физическа. Работи се на жега и едновременно на климатик. Само едно предаване на Манчев стига, за да се види каква е ситуацията в една кухня- ниско заплащане, само стари хора, недостатъчен персонал за поръчките, иска се и бързина.
В туризма, тази година обмислят внос на кадри от Турция, защото работодателите не можели да си позволят по-висока заплата от 500 евро.

# 24
  • София
За каквото плащат - това и получават.  Нещата се правят с пари.

# 25
За мен да си струва една професия, то
-или много, много, много ми харесва
-или средното възнаграждение за човек с 2-3 години стаж по нея е не по-малко от 1,5 пъти на средната заплата за страната и позицията му е различна от най-ниското ниво

ситуацията в една кухня- ниско заплащане, само стари хора, недостатъчен персонал за поръчките, иска се и бързина.
В туризма, тази година обмислят внос на кадри от Турция, защото работодателите не можели да си позволят по-висока заплата от 500 евро.
С другото съм съгласна,но с това не. Работодателят може да си позволи по-висока заплата, просто има по-приоритетни разходи. Точно този израз - четох преди години в мейл - понеже трябва да се плати доставка Х и е по-приоритетен разход, вашите заплати ще се забавят с две седмици. Шефът семейно ходеше в чужбина всеки месец иначе.
Точно кухните при Манчев не бих давала за пример - признавам, че не го следя, но от видяното няколко пъти съм останала с впечатление, че посещава квартални семейни бистра, а не ресторанти с мишленски ранг.

# 26
Аз имам поглед върху морския ни туризъм. Между 3 и 5 звезди няма разлика-взимат душите и здравето.

# 27
И аз имам върху същия, но върху 'лицето' - екскурзоводи, рецепционисти... Едно време се носеха легенди какви заплати и бакшиши се изкарват. Последният ми сезон беше 2014 и заплатите едва стигаха нивото на малък областен град, гърчът беше ежедневен и от октомври до април задължително си безработен. Дори студенти и ученици не се навиваха.
Вноса на работна ръка вече го пробваха, не става.

# 28
Много хубава специалност си избрала. За мен има много предимства. Ако досега си изпитвала трудност с химията с уроци нещата могат да се научат, да си ги изясниш, а когато имаш и желание, мисля че всичко ще е наред. Това е най-важното желанието и да направиш крачките към това да го реализираш.

# 29
  • София

Визирам чисто човешки отношения на колегиалност, сътрудничество, екипност. Не оспорвам качествата, знанията и усилията, компетенциите, които магистри те имат, но работната атмосфера не ок. Държат се пренебрежително (изключение са старите маг. фармацевти), а работните пчели са помощник фармацевтите. Това е само едно лично мнение, което може да е от полза за момичето. Разбира се, изборът е нейн.

Хм, много ми е интересна тази модерна думичка "екипност" какво значи... Какъв екип правят хирургът и санитарят? Заедно ще мият подлогите и ще сменят чаршафите, после заедно ще въртят скалпела и ще настане една такава красива екипност и разкошотия...

Всъщност лекарите нямат практически никакви допирни точки със санитарите. Освен с онези, които подработват, докато следват медицина. Медицинските сестри имат в някаква степен допирни точки със санитарите, лекарите... обитават друг свят. И не говоря тук за липса на чисто човешки отношения - такива е напълно възможно да има... но екипност категорично няма. Така, както няма екипност м/у министъра и чистачката на кабинета. Може и да я поздравява сутрин, ако я срещне, но екип категорично не са.

Общи условия

Активация на акаунт