Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 17

• 61 514
  • 805
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте в новата тема, за която благодаря.
Пропуснала съм началото й, но тогава съм била в кризисен период, след ваксина. Достигнах рекордни показатели на кръвно и пулс 199-100-99.  Задминах всякакви мои `рекорди` след ваксината.  И Арета, преписана ми от ЛЛ не помогна, отидох най-сетне на кардиолог, и сега съм на по-силни лекарства. Най-вероятно е смесица от хормонална причина и стр. реакция от ваксина, пише го в прегледа. Кардиоложката каза, че не е очаквала такава висока ст-ст -при нея бе 178-90 . Предстои уточнение още на терапията. След лекарствата съм по-добре.
----------------

Хормонално главоболие или менструална мигрена

https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c-68/khormonalno-glavobolie-i … GFUm1Y_j2UW3aF5Dc

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 17:15 от Sanea

# 106
Момичета, какви кръвни показатели ще ми препоръчате да искам да ми се изследват?

- холестерол
- хормон прогестерон и въобще полови хормони ФСХ, да се види накъде съм?
.........
Допускам, че една от причините за високото ми кръвно е и хормона от хорм.спирала, ама засега не ми `стиска` да я махам. Пише го и в упътването й.

Това с кръвното е доста сериозно, от цял живот ниско, се превърнах в хипертоник.

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 08:47 от Sanea

# 107
  • В градината...
Дано да го норнализираш бързо. Моята кардиоложка се чуди от какво е кръвното ми и също разсъждаваме на тема хормони като вероятна причина. Но каквато и да е тя, кръвното трябва да се проведе в норма според нея.

# 108
Тези вашите кардилози от луната ли падат. Хипертонията е наследствено заболяване, доминантен профил. Ако имате майка, баща, баба, дядо вероятността да сте в наследили е много голяма. При младите като комбинирате с тегло, начин на живот -( хранене, стрс) с лоша наследственост може да ви споходи още на 30+. При жените в красивата възраст се "отключва" с два фактора - промяна на хормони с възрастта и загуба на еластичност на кръвоносните съдове.
Дайте на кардиолозите си поне да прочетат уики
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D … D0%BD%D0%B8%D1%8F

За 2020 над 40% от женското население е с хипертония.

Ето направо снимка

https://drkehayov.com/hipertoniya/simptomi-prichini-riskovi-visoko-kravno

Подчертавам - при 97% причината за появата на хипертонията е неизвестна. Аз съм останалите 3% щото знам че моята е от егн-то. Simple Smile Направени са ми всякакви изследвания и прегледи и няма видима припина.

От Мирена високо кръвно може да е проблем ако си на 30-40. При 45+ вече мирена не е виновника.

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 10:36 от _re_ge

# 109
Аз наскоро открих и още една причина - проблеми с шийните прешлени.

# 110
Аз наскоро открих и още една причина - проблеми с шийните прешлени.
И аз може да имам такъв проблем, но да не знам.
При жените в красивата възраст се "отключва" с два фактора - промяна на хормони с възрастта и загуба на еластичност на кръвоносните съдове.
Подчертавам - при 97% причината за появата на хипертонията е неизвестна. Аз съм останалите 3% щото знам че моята е от егн-то. Simple Smile Направени са ми всякакви изследвания и прегледи и няма видима припина. ...
От Мирена високо кръвно може да е проблем ако си на 30-40. При 45+ вече мирена не е виновника.

re_ge, благодаря ти !  
Скрит текст:
/В Санита бях , при Гинкова/
При мен явно е комбинация от причини, от изброените. В т.ч. една от основните стрес в раб.среда.
 Но понеже на младини не съм била с Мирена,  и никога не бях вдигала кръвно/обратно бях с ниско/ може би се заблуждавам, че е от нея. Отделно преди ваксината да съм стигала максимум горна до 159 без лекарства, долна в норма.   А след нея още нагоре и двете граници, и ми преписа доста силни лекарства изведнъж,  без да съм пробвала по-слаби, сега съм в норма, но иска да продължавам с тях,. Ще ги взимам, няма как.
----------------------
Цитат
Има ли изход от тази плачевна ситуация? Има! Не трябва да се занимаваме с понижаване на кръвното налягане, а да отстраняваме причината за повишаването му.
https://www.gnezdoto.net/kolekcia-zdrave/3202-kak-sami-da-izleku … DVa3nmDYEzpHFPwWM

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 19:07 от Sanea

# 111
Да, след 3 месеца постоянни болки в гърба и врата, а от месец и постоянно главоболие, ходих на невролог. Иначе винаги съм имала проблеми, но такова чудо не е било. Не съм сигурна на 100% за кръвното, но откакто ме боли главата, като меря е все високо, въпреки хапчетата, които пия от години. А и няма никаква друга причина за кръвно според изследванията.

# 112
Мен като ме боли глава не е от кръвно. Като ми е високо кръвното имам изпотяване, шум в ушите, участен пулс. Главата ме боли като имам мигрена. Правили са ми няколко пъти доплер ехо, ямр, нямам проблеми с кръвоснабдяването на главата. Не е и от хормони. мигрената е наследствена.

# 113
Здравейте , момичета!

Според мен всичко е наред, изследванията са съвсем в норма. Това, че е дошло на 16 ден не е голямо отклонение предвид възраст, стрес и ползване на лекарствени продукти. Ако свърши до 7 дни и следващия месец е ок, значи всичко е в норма. Аз когато бях преди нова година с изследвания от лятото и казах, че са отдавна, лекарката каза, че не е така.

# 114
Мен като ме боли глава не е от кръвно. Като ми е високо кръвното имам изпотяване, шум в ушите, участен пулс. Главата ме боли като имам мигрена. Правили са ми няколко пъти доплер ехо, ямр, нямам проблеми с кръвоснабдяването на главата. Не е и от хормони. мигрената е наследствена.

Нямам мигрена, но си имам характерни главоболия от синузит и астигматизъм. Високото кръвно не го усещам по никакъв начин. А това последното е на тила и се оказа, че е точно от снижаване между прешлени. Съответно се притискат и разни кръвоносни съдове, та може и оттам да е кръвното. Но вече си пия хапчета и на момента е добре. Ще ходя и на физиотерапия някога.

# 115
  • В полите на Пирин планина
Аз пробвах упражненията за понижаване на кръвно налягане, защото бях с Ковид в средата на януари и по време на боледуването ( а и след това ) вдигах кръвно - не особено високо 135/90, но обикновено ми е 110/70 и ми беше доста лошо (имах главоболие и световъртеж). С упражненията за врата наистина се намаляват стойностите. Може би е било и моментно състояние, докато организмът се справи с вируса.

Иначе предишният ми цикъл дойде на 45 ден, а следващият ме навести 20-тина дена след него. Simple Smile Но мина за 3 дни.

# 116
Сподели, моля, за тези упражнения за кръвно.

# 117
Намирам за полезна тази статия и я споделям:

Менопауза- всичко, което трябва да знаете

https://botanic.cc/menopauza/?utm_source=facebook&utm_medium … tFAW9mDctYJogjHA#

# 118
  • В полите на Пирин планина
Сподели, моля, за тези упражнения за кръвно.

Има ги на първа страница на темата.

# 119
  • 1st floor
Аз да докладвама, че след намиране на старта рецепта за Дуфастон, пих пет дни 2х1 таблетка и нищо. Вече четири дни чакам цикъл, никакъв го няма. За сметка на това, вчера през нощта преживях жестоки болки в рамките на може би половин час, подобни на овулация. Това ли е било или друго, не знам. Сутринта имах и леки дърпащи надолу болки, все едно ще ми идва, но още няма и помен от цикъл...Знам, че трябва да отида на лекар, но мисля да поотложа още  седмица. Много ми е сложно и с взимането на талон от личната, и с намирането на читав гинеколог, който работи след 18ч. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт