Професия учител - 13

• 66 402
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Дама от морето, къде преподаваш?

# 181
При нас в момента се правят само вътрешни замествания и вече всички сме на предела на силите си. Не търсят външни заместници или може би не могат да намерят ( за математика със сигирност няма свободни колеги). Имат ли директорите някакъв интерес от това да не назначават външни заместници?

Директорите предпочитат вътрешно заместване, просто защото плащат на колегите часовете като лекторски. Така им излиза много по-евтино, отколкото ако наемат външен човек. По принцип външен човек се назначава на трудов договор, до завръщане на титуляра и му се полагат всички права, осигуровки, отпуск и пр. като на останалите колеги. Ясно е, че така директорът плаща доста повече (почти двойно) отколкото ако даде часовете като лекторски.

# 182
  • Някъде по Дунава
За заместване може да се вика и пенсиониран учител. Поне при нас в начален курс така се случват нещата.

# 183
Най-после ми се изясни картинката Защо се предпочита вътрешно заместване Wink

За заместване може да се вика и пенсиониран учител. Поне при нас в начален курс така се случват нещата.
Guinness, това е варииант, особено при по-дълъг перииод от 2-3-5 дни, но пак трябва да плащат горното + по-висока заплата, заради стажа в сравнение с начинаещ.

# 184
Дама от морето, къде преподаваш?
В голямо основно училище в Бургас. Аз винаги съм мислела, че ако имаш платен отпуск, няма защо да си пускаш неплатен. Ето, че се случва и то не в частния сектор. А колежката наистина е със здравословен проблем и за капак междувременно изкара ковид за втори път. Казаха ѝ, че допълнителните десет дни за възстановяване след ковид не ѝ се полагат, защото веднъж вече ги е ползвала. Някой по-нагоре писа, че е имало случай да се ползват втори път, та ако може да ме насочите къде да прочета за това.

# 185
  • България, София
Когато е вътрешно заместване, се плаща на база лекторски час. При външен човек ще е заплата с все осигуровките.
На лекторските не се ли дължат осигуровки?

# 186
  • Някъде по Дунава
annysy, лекторски се плаща и се сключва граждански договор.

# 187
  • Пловдив
При нас се пуска заповед за заместване. Часовете после си ги отчитаме в бланката за лекторските часове за месеца. В тази ковид ситуация шефовете се стараят да не натоварват само един човек със заместването - особено по предмети, по които има и повече учители.

# 188
Това с отпуските се случва, и още как! Още никой не беше чувал за Ковид и определено имаше кой да ме замества. Но...беше декември. Не успях да взема болничен, за да гледам детето си. От училището ми отказаха платен отпуск, можело само неплатен. А бях след майчинство с мнооого натрупани дни.

# 189
  • Бургас
Това с отпуските се случва, и още как! Още никой не беше чувал за Ковид и определено имаше кой да ме замества. Но...беше декември. Не успях да взема болничен, за да гледам детето си. От училището ми отказаха платен отпуск, можело само неплатен. А бях след майчинство с мнооого натрупани дни.
Момичета, когато имате много платен отпуск и искате да го ползвате, а ви отказват, представяйте това "искане" писмено, от което следва, че трябва да получите писмен отказ, с нужната обосновка. Защото трябва да е документирано, че директорът ви е отказал отпуск, а не, че вие не сте си го пожелали. Така няма да се притеснявате, че натрупаната платена отпуска в един момент ще изгори.

# 190
От училището ми отказаха платен отпуск, можело само неплатен. А бях след майчинство с мнооого натрупани дни.
Момичета, когато имате много платен отпуск и искате да го ползвате, а ви отказват, представяйте това "искане" писмено, от което следва, че трябва да получите писмен отказ, с нужната обосновка. Защото трябва да е документирано, че директорът ви е отказал отпуск, а не, че вие не сте си го пожелали. Така няма да се притеснявате, че натрупаната платена отпуска в един момент ще изгори.

Директорите отказват платен отпуск през учебно време, защото някой трябва да ви замества докато отсъствате. Става така, че веднъж училището плаща на вас, докато сте в отпуск и втори път трябва да плаща възнаграждение (обикновено лекторски) и на тоя, който ви замества. Така се натоварва училищният бюджет, особено в малките и бедни училища. Когато няма учебен процес няма нужда от заместване и тогава наистина директорите трябва да пускат колегите в отпуск. Има обаче такива директори, които цяло лято им намират работа. В този случай наистина си струва човек да си поиска писмено полягащата му се отпуска.

# 191
Да, такава е причината както описа Самт. Знам защо отказват през учебно време. И съм от тези, които им налагат да работят лятото, а после се чудят как да ми дадат полагащия се отпуск. Две години бях писана в отпуск до 14.09., а реално ходех всеки ден да си свърша работата.

В онзи конкретен момент ми издадоха неправилен болничен, няколко дни търсих ЛКК с конкретен специалист, който да ми издаде нов болничен, и на практика бях в  самоотлъчка за една седмица. Исках отпуска за минал и текущ период устно, защото писмено вече беше минала началната дата. Но можеха да направят компромис, защото за други можеше.

# 192
annysy, лекторски се плаща и се сключва граждански договор.
Обаче аз съм на трудов договор по чл. 68 ал. 1 т. 3, до завръщане на титуляра, но пак ми плащат на лекторски. А мислех, че назначаването на лекторски е по чл. 114, но може би това важи за непълно работно време. Аз се водя на пълно работно време, 8 часа, но осигуровки ми се внасят на база взетите часове. По въпроса за неплатените отпуски разбирам, че го правят с цел да не се натоварва бюджета, но в случая не става въпрос за малко селско училище, а за голямо училище с над 1000 ученика и с по 6-7 паралелки във випуск. А титулярката наистина има здравословен проблем и няма голямо подобрение, но вече не ѝ се полагат болнични. Днес каза, че ще се върне следващата седмица да пробва дали ще издържи, но ако види, че не може, пак ще си пусне болнични, вече ще има право на още 14 дни. На последния педагогически съвет са казали, че някои колеги злоупотребяват с болничните и тя го е приела лично. Затова пък един колега решил и си пуснал дълъг неплатен отпуск, май до края на учебната година и остави ръководството да се чуди откъде да му намерят заместник, че и в база данни нямало регистрирани с тази специалност. Намериха в крайна сметка, но поне две седмици кой ли не го замества.

# 193
  • София
Колеги, можете ли да ми кажете колко плащат по заместване по програма"Без свободен час" ? Благодаря!

# 194
  • Ямбол
Колкото е записано във втрешните правила за работна заплата. При нас е 8лв. и нещо.

Общи условия

Активация на акаунт