Професия учител - 13

• 66 300
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, някой може ли да ми каже в какво се състои професията учител ГЦОУД 1? Изисква ли се педагогическо образование за нея?
Изисква се образование "Начална педагогика". ГЦОУД 1 клас - група за целодневна организация на учебния ден в първи клас, това  е т.нар. занималня (подготвят домашните и уроците за следващия ден, имат и 2 часа занимания по интереси и 2 часа организиран отдих и спорт).

# 166
Разбирам. В обявата, която гледах беше написано, че искат висше образование, но не беше уточнено дали трябва да е педагогика.
Благодаря!

# 167
  • Пловдив
ГЦОУД има и в прогимназиален етап - най-често са предпочитани колеги с БЕЛ или математика, защото най-много внимание се обръща на тези предмети. Но ако не е упоменато изрично, може да е и всяка друга специалност в прогимназиалния етап.

Вела, доколкото чух от моята шефка през септември - тази година за последно трябва да има хартиени дневници.

# 168
  • СВИЩОВ
Здравейте, от известно време обмислям варианта да сменя работата си. Преди 15 години съм завършила  и никога не съм преподавала. Предполагам, че има заповеди, наредби,правилници и други документи, които искам да прочета . Може ли да ме насочите. Знам че търсят учители август месец, но до тогава искам да съм запозната с нещата.  Благодаря Ви предварително.

# 169
Като начало - първият пост на темата. Simple Smile

# 170
Търсят учители в края на лятната ваканция, за да започват през НУГ, но по мое мнение, за да натрупа минимален опит човек, не е зле, когато се търси някой за заместване, неработил до момента учител да се пробва, по има шанс да го вземат за някой ден-два. Тук идва момент, че човек трябва да е свободен и да не е към Бюрото на труда, защото не си струва прекъсването за няколко дни (това от колеги съм го чувала като причина, че не искат да идват да заместват за малък период от време).
Всекии час/ден в училище е някакъв опит, особено за човек излезнал сега от университета или пък такъв, който е завършил преди сума време и оттогава има промени.

# 171
В сайта на МОН са публикувани всички актуални наредби, учебни програми, държавни образователни изисквания и т.н.

# 172
  • Ямбол
В момента има голям недостиг на учители да заместват. Свържете се с регионалното РУО и им кажете, че можете да поемете заместване, ако някъде се налага. С трупането на опит и в реална среда, постепенно ще разберете какво и къде да четете.

# 173
  • Бургас
В момента има голям недостиг на учители да заместват. Свържете се с регионалното РУО и им кажете, че можете да поемете заместване, ако някъде се налага. С трупането на опит и в реална среда, постепенно ще разберете какво и къде да четете.
А базата данни, която има всяко РУО за учителите, с желание и готовност за заместване, достатъчно сигурна възможност ли е. Защото напоследък, при целия недостиг на учители, и тук чета, и с лични разговори, разбирам, че често директорите се опитват да разколебаят кандидата като го убедят как няма да се справи, защото .....

# 174
  • Ямбол
Не, не е сигурна, но може да се опита. Много зависи първо РУО-то как си върши работата, т.е. дали контролира и проследява при отсъстващ учител какво се прави, особено в момента има доста отсъстващи и за по-дълго. След това зависи и от директора, дали изобщо ще потърси заместник или ще пусне свободни часове, или ще даде вътрешно заместване. В момента ние едва дишаме, все някой от катедрата ни отсъства и ние поемаме часовете, защото няма външни заместници и понеже като цяло няма и желаещи да започнат работа, то нормативите ни са огромни до краен предел сме с лекторски и като ни дадат и да се заместваме, става ужас.

# 175
armeria, това не съм го чула или разбрала, но си мисля, че предпочиитат вътрешни замествания да има.
В крайна сметка точно от тях (директорите) зависи дали ще вземат някого или не Wink , но все пак, ако някой е идвал да замества при необходимост за малко или повече, после, като се появи място  за по-дълъг период, определено е предпочитан, стига да си е вършил и работата преди това Wink

# 176
Защото напоследък, при целия недостиг на учители, и тук чета, и с лични разговори, разбирам, че често директорите се опитват да разколебаят кандидата като го убедят как няма да се справи, защото .....

При нас колежка се разболя от Ковид и отсъства близо 3 месеца. Два месеца я заместваха колеги от катедрата, но и те грохнаха. Директорът ни не потърси външен заместник, просто защото през цялото време се надяваше, че колежката ще се върне след поредния болничен. Чак когато стана ясно, че са удължили още веднъж болничния й с цял месец, тогава с голям труд намери заместник. Знам, защото ни беше поръчал да търсим и ние. Не е никак лесно да се намери заместник, особено ако трябва да преподава в гимназиален курс по новите профили.

Впрочем и аз започнах работа по заместване, в края на една учебна година. Уж щях само да довърша годината (май и юни), а вече 4 години съм в това училище. Така че не е никак за пренебрегване възможността да заместваш, защото това е добър начин да покажеш какво можеш - нещо, което няма как да стане ясно само от едно CV.

# 177
Аз в момента замествам и моето впечатление е, че рядко се търсят външни заместници, предпочитат да товарят останалите колеги. Не знам дали старата система за заместващи учители още работи, бях регистрирана в нея, сега съм регистрирана и в новата база данни. За две години ми се обадиха общо три пъти. Сегашното ми заместване приключва в петък и пак на борсата... докато все още имам. Прекъсвам си борсата и изобщо не ми дреме. Започнах трети месец в това училище, плащат ми на лекторски. За Коледа бяха само три дни, но сега, през последната ваканция, помолих да ме освободят и после пак да ме назначат. Колежката, която замествам, смята, че е некоректно да ми плащат на лекторски, при положение, че е предупредила, че ще отсъства по-дълго. Тя беше в болнични, сега я накараха да си пусне неплатена, въпреки че има да взема платен отпуск от миналата, че и от по-миналата година. Но аз съм доволна, че трупам опит, а и училището ми харесва, колективът също.

# 178
При нас в момента се правят само вътрешни замествания и вече всички сме на предела на силите си. Не търсят външни заместници или може би не могат да намерят ( за математика със сигирност няма свободни колеги). Имат ли директорите някакъв интерес от това да не назначават външни заместници?

# 179
  • Пловдив
Когато е вътрешно заместване, се плаща на база лекторски час. При външен човек ще е заплата с все осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт