Професия учител - 13

• 65 878
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Предварително се извинявам ако темата не е за тук, но вчера станах свидетел на спор свързан с пенсионирането (ранното пенсиониране) и сега тази тема ми излезе, което може би не е случайно. Казусът е следният. На моята братовчедка родителите са учители. Леля има вече 32 години стаж като учител и е на 57 години.  Въпросът е има ли право да се възползва от ранното пенсиониране, или трябва да изчака до 62 години? Съответно, колко е разликата в пенсията при ранно и пълно пенсиониране, тъй като в НОИ пише 0.1%, което е нищо..
Темата е спорна, тъй като в НОИ пише, че жените имат право да се пенсионират при 25 години стаж и на възраст 58 години. Казано по-друг начин, догодина тя ще има право да се пенсионира. Да, обаче, когато е говорила с директора и счетоводителя в уч-ще са й казали, че има още 3 години до пенсия?
След това, питала не разбрахме кого отново от училище, който й обяснил, че наистина има право да се пенсионира сега, тъй като има стаж и години, но ще вземе много ниска пенсия. Например, ако след 3 години пенсията й ще е 1200 лева, ако се пенсионира догодина ще е 600 лева. В НОИ пише друго.
Може ли ако има сред вас по-възрастни учители, които са се интересували от темата и са в подобно положение да споделят как точно стои ситуацията? Ако някой желае, може да ми пише и на лично. Благодаря сърдечно и се извинявам, че така от никъде влязох в темата.

# 391
  • Добрич
Квалификация за учителя, нали и той участва/подготвя я.

Посещението на външен лектор в час на класа  не е квалификационна дейност за учителя.

Polinap,
според сайта на НОИ за жените тази година ( 2022)  пенсионната възраст е 61г. и 10 м. Значи по-рано могат да се пенсионират учители на възраст 58 г. и 10 месеца ( навършени през 2022) .

При ранното пенсиониране през първите години до навършване на пенсионна възраст пенсията се изплаща от учителския фонд. Ако не се пенсионираме по-рано, от този фонд после се добавя към пенсията. С конкретни суми не мога да се ангажирам, но си е ясно, че по-късното пенсиониране е с по-висока пенсия.

Тази информация четохте ли:
https://www.noi.bg/en/pensions/uchpf/1902-ordpensteachers

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 14:01 от Вела

# 392
Здравейте,  аз отново да попитам има ли някой с 1 ПКС за начална педагогика и ако има моля да ми пише съобщение?
Благодаря предварително!

# 393
  • Sofia
Имате ли увеличение на заплатите от април? Imp

# 394
Имате ли увеличение на заплатите от април? Imp
Да. Даже днес ни ги преведоха.

# 395
  • Някъде по Дунава
Нямаме увеличение.

# 396
  • Sofia

И ние. Уж се чакаше министърът да подпише заповедта и днес  - бам в картата постарому. ТРЗ-то потвърди, че няма увеличение.

# 397
Да, имаме. Миналата седмица подписахме допълнителните споразумения, днес ни раздадоха и фишовете.

# 398
При нас още не се знае. Заплатите ги получаваме до 10-то число на следващия месец, обикновено към 5-6-ти. Днес се спомена, че можело да вземем старите заплати, или изобщо да не вземем, но мисля, че това, последното, беше казано на шега. Все още не сме подписали договори за новите заплати. Уточнявам: малко, селско училище.

# 399
  • Балчик
Нямаме увеличение засега. На 3.05 ще вземем заплати.

# 400
Да, днес подписахме споразумението.Мисля, че вече са преведени парите.

# 401
  • Ямбол
И нашите са увеличени и преведени вече.

# 402
  • Добрич
Ние още преди Великден подписахме допълнителните споразумения и си взехме заплатите.

# 403
  • Майничка
Подписахме споразуменията преди Великден, но заплатите ще получим в началото на май.

# 404

И ние. Уж се чакаше министърът да подпише заповедта и днес  - бам в картата постарому. ТРЗ-то потвърди, че няма увеличение.

Има неразбории с това увеличение. В доста училища все още не е направено, а и на много места не стигат бюджетите...

Виж това https://www.segabg.com/node/213468

Общи условия

Активация на акаунт