Професия учител - 13

• 65 836
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, свекърва ми е за първа учебна година начална учителка. На 31ви и е последния работен ден за годината, защото директорката и е казала, че ще я праща на борсата и пак ще я наеме за учебна 2022/2023г. С договор по заместване е, но няма копие в нея, защото от канцеларията и казали, че нямат практика да км дават копия. Та всъщност и тя не знае с какъв договор е. Има ли право да я прати на борсата и ще взема ли обезщетение от там? Какъв трябва да е стажа и за да взема обезщетение?

# 436
  • Майничка
Ако е с договор за заместване, тогава би следвало да е до завръщане на титуляра.

# 437
По такава обява се яви по принцио, но не е виждала фоговора реално. Имат ли право да я пратят на борса и пак да я наемат след това?

# 438
Не е регламентирано, но не е повече от 8 часа. Няма как някой да предвиди колко време би отнело предаването на протоколите - зависи от броя на стаите, дали младежите свършат по-рано или стоят до дупка и т.н. Иначе началото е ок.час преди началото на изпита.
А след като са предадени изпитите, колко време след това? Това е въпросът ми. Защото 8 часовият работен ден няма характер на изпит. В смисъл, при работен ден 8 часа са предвидени почивки, а 5 часа по време на изпит няма нито една почивка. И в този смисъл с края на изпита изчерпва ли се работното време или не? И до предаване на протоколите на директора или докато той ги предаде в РУО и се върне е длъжен да остане квестора?

# 439
  • Бургас
Докато си предаде протоколите. Единствено, ако е дежурен по коридор, докато всички останали квестори си предадат протоколите.

# 440
  • Sofia
ЗЛОДЕИДА, в училището на дъщеря ми директорката назначава всички пенсионерки или нередовни учители по този начин - само за учебната година. Свекърва ти явно не е пенсионерка и за борсата би трябвало да има значение колко месеца е работила без прекъсване.

# 441
  • Майничка
При нас квесторите по коридорите приключват с приключването на изпитното време, т.е., след като излязат последните ученици.
Времето на квесторите реално е по-малко от 8 часа. Стандартният работен ден е 8 часа + 30 мин. или един час почивка.
Няма нарушение на КТ.

# 442
  • Добрич
В края на декември се подава заявление/молба до директора за прехвърляне на неползвания отпуск  за следващата година. И после няма проблем да се ползва. В училището, където работя, в момента почти всички колеги сме с по 15-20, че и повече дни от миналата година и през лятото ще си ги ползваме.
И без заявление, при добра воля на директора, могат да се ползват.

По въпроса за борсата, зная за доста такива случаи. След изтичане на учебните занятия учителят отива на борсата. Есента го назначават отново. Така икономисват от бюджета. Договорите са до 31.05, до 15.06 или до 30.06.

# 443
Как е възможно да подпишеш договор и да не получиш екземпляр?! Не е ли право на работника да получи копие от трудовия си договор?

# 444
  • Добрич
Да, задължително е да се даде екземпляр на служителя/работника.

Когато съм била квестор, в коридира и входа се приключва с последния ученик, а в стая с предаването на протоколите. Това никога не е било 8 часа, нито на НВО, нито на ДЗИ.

Последна редакция: нд, 22 май 2022, 01:52 от Вела

# 445
  • Някъде по Дунава
В петък бях квестор в друго населено място. Тръгнахме в 6.30, пристигнахме в 7.10. Инструктираха ни и заехме местата си. Бях в зала. Последното дете приключи в 12.30, а имаше право да стои до 13.00. Предадохме протокола и тръгнахме. В 13.30 се прибрах. От тръгването до прибирането общо 7 ч.

# 446
Задължение на работодателя е да даде екземпляр от трудовия договор на служителя. Какво значи нямали такава практика?! Лъжат, тя има пълното право да си получи копие. Друг е въпросът, че ако много започне да рови, просто няма да я вземат следващата учебна година и ще си потърсят друг човек. Ще има право на пълна борса, ако е работила 12 месеца от последните 18, независимо дали има прекъсване и ако не е ползвала пълна борса през последните три години. И ако я освободят по този член за изтичане на уговорения срок. Иначе ще взима минималното за четири месеца.
Аз съм назначена на срочен трудов договор до завръщането на титуляра. Титулярката е в болнични, скоро ще излиза в отпуск по майчинство. Преди няколко дни директорката ме повика и каза, че съм назначена до 30-ти юни, но понеже са доволни от работата ми и не иска пак да си причинява търсенето на нов човек, а и са сметнали, че училището може да си позволи да ми плаща и през лятото, оставам до завръщането на титуляра. От което аз разбрах, че са имали намерение да ме освободят в края на учебната година, но са се отказали. Само иска да присъства на два мои урока, по двата предмета, които преподавам, когато аз реша. Но тя посещава часовете на всички колеги периодично. Това не ме притеснява. Освен това ме пита дали искам да отида на едно обучение.

# 447
  • Sofia
Дама от морето, радвам се, че така се случват нещата при теб! Миналата година (първа за мен като учител) в ДО директорката се беше включила в мой урок, но аз изобщо не бях забелязала. Един от учениците в някакъв момент попита "а какво прави... в часа ни", без да се усети, че това е името на директорката Laughing

# 448
При мен в ДО в предните две училища два пъти влизаха зам.-директорките. Първият път се усетих, после питах за някакви отзиви, ако нещо трябва да променя, бях още незавършила тогава. Но зам. - директорката каза, че е влязла за няколко минути, видяла, че всичко е наред и веднага е напуснала часа. Втория път въобще не съм усетила кога е било, но след часа двете зам.-директорки ме повикаха, за да ми кажат, че уж погрешка едната е влязла в часа ми, но останала много впечатлена от това как си водя урока и как обяснявам. А тя също беше историчка, на другата зам. - директорка пък дъщерята беше в мой клас.

# 449
  • София
Здравейте, някой дали е наясно, защо при трудов договор като външен лектор, в трудовата книжка, работодателя не се вписва?
В момента кандидатстваме за детска градина с малкото ми дете и в набора от изискуеми документи задължително искат представяне на трудовата книжка. В моя случай обаче там не е вписано училището, където съм на договор. Още в началото на учебната година ми беше обяснено от директорката, че те няма да попълват нищо в нея.
Как да постъпя, ако детето ми бъде прието в градина, а не мога да докажа настоящата си работа?

Общи условия

Активация на акаунт