Професия учител - 13

• 65 787
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Зависи от директора, вече имат право да пенсионират при достигане на възраст, дори учителят да не иска.

# 676
Зависи от директора, вече имат право да пенсионират при достигане на възраст, дори учителят да не иска.
Да разбирам, че няма закон, който задължава лицето достигнало пенсионна възраст да бъде пенсионирано?
Може да остане да си работи?

# 677
Законът казва, че лицето, което е изпълнило условията за пенсиониране, трябва да бъде пенсионирано в установените срокове. Препоръките на началника на РУО са ни да се пенсионират и колеги, и дирекори. Ние имахме тази година подобен случай. Колега  навърши години и стаж през ноември месец, но на ПС беше решено( още преди началото на уч.г.) да си изкара учебното време и да се пенсионира, когато учениците завършат. Заинати се, инициира проверки, родители на бунт -щели да местят децата си. Само, дето законът ясно казва, че щом е навършил години и стаж, трябва да се пенсионира. Не се намери пропуск в работата на директора и колегата напусна сърдит. По същото време още двама колеги се пенсионираха без да роптаят, тях ги изпратихме с благодарност и признателност. В съседното училище , на деня, в който се изпълнят условията, ги пенсионират - без да имат възможност да си завършат седмицата, месеца или годината.

# 678
  • Бургас
Явно пак има вратички, при благоразположението на директора - всичко може. Всички примери край мен го потвърждават. Питах нашата счетоводителка информативно, за една позната от друго място, която искаше за втора година след навършване на години, но вече й отказват. Обадили са се от РУО или общината на нейния директор, че на някой много му "трябва" мястото , "да се прави път на младите" и пр. Ако не беше това, пак щели да я оставят.

# 679
Ами според мен, който навърши годините за пенсиониране трябва да се пенсионира. Вижте колко колеги търсят работа и са отчаяни?!
Смятам, че е оправдано пенсионер да работи, само ако след обявявне на мястото няма правоспособни кандидати.

# 680
  • Ямбол
Практиката при нас е - пенсионират се и после остават, просто няма кой друг. Само счетоводителката ни ме дразни и едва ли няма кой да дойде, но вече трета година се натиска и не напуска. За пенсионерите така е по-добре, взимат пенсия плюс заплата.

Като цяло в нашия град имаме недостиг на учители за гимназиална и прогимназиална степен. Математика, физика, биология, химия, ИТ, езици, БЕЛ също вече се нарежда до тях.

# 681
Много зависи и кой на кого е човек. В училището на дъщеря ми едната начална учителка трябваше да се пенсионира още преди 2 години, но ще си изкара випуска до 4. клас. Другата трябва да се пенсионира тази година, но и нея няма да я пенсионират и ще си изкара и следващите 2 години.

# 682
И аз смятам, че е редно колегите да се пенсионират, когато са изпълнили всички условия за целта. Обаче пък е неприятно, когато това се случва по време на учебната година - и за учителите, и за децата, така че не виждам нищо лошо да се изкара учебната година и тогава да се мине към пенсиониране.
В една от ДГ в нашия град работят ДВЕ пенсионерки и то не от 1-2 години... вече са близо 70-годишни. Да са живи и здрави колежките, даже им завиждам за работоспособността на тази възраст, но никой не може да ме убеди, че те, независимо от богатия опит, си вършат по-добре работата от някой млад учител. Аз просто не се виждам на 70 години да се занимавам с 15-20 пищящи 3-4-годишни деца, колкото и да си обичам работата. И ако някой се чуди, не е като да няма млади кандидати за местата им. Явно просто директорката им е с много дебели връзки...
За колегите пенсионери ми се струва добра възможност воденето на лекторски часове, много често се търсят такива в училищата и все по-трудно се намират желаещи.

В нашата област тази година се търсят също математици, по БЕЛ, както и много начални и ЦДО, даже те преобладават. За мен лично е грешно това, което се случва - куцо, кьораво и сакато да става начален учител. Макар и материалът по основните предмети до 4 клас да не е нищо кой знае какво като трудност, също си има специфики в работата и далеч не е толкова лесно да успееш да го предадеш на децата по разбираем за тях начин, още повече пък като самия ти не си го усвоил добре. Учебници и програми няма да коментирам, те са си зле във всеки етап. Въобще... при началните учители се изисква много голяма комплексност, за да преподават всички предмети. За мен лично е по-затормозяващо, отколкото да водиш само един предмет, макар и в различни класове (понеже и това съм правила).

# 683
  • Добрич
В училището, където учи дъщеря ми имат поне 5-6 учители пенсионери от по няколко години. Никой не обявява местата и те си продължават.

Като се замисля, май всички случаи, за които знам, а те не са малко, са за места, които не се обявяввт.

В същото време, в нашия район има доста учители, които си търсят работа и дефицит на квалифицирани специалисти не се забелязва...

# 684
  • Вече в моята си приказка...
Масово се работи в училищата след пенсия. В едно от специалните училища в София, пенсионерите са на почит и си стоят, не може ги бутна. Масово оправданието е - пускаме обяви, но няма подходящи кандидати. И пенсионерите си стоят така година след година...

# 685
И въобще възрастта за пенсиониране е твърде висока и голяма част от учителите губят мотивация в края на стажа си. Получава се така, че възрастни учители работят без желание, а млади учители, които имат желание,  не работят.

Вчера срещам една госпожа, която на мен ми е преподавала в пети клас. Заговорихме се и жената се оплака, че има още пет години до пенсия, а вече толкова много й е омръзнало да преподава и ходи на работа с мъка и нежелание...

Свкърва ми - също. Историк е и цяла година се оплакваше как повече не й се работи и няма търпение да се пенсионира, но и на нея още пет години й остават.

# 686
  • Ямбол
Директорът решава. В много случаи за предпочитане е пенсионерът.
Имаме и млади колеги, но са изключителна рядкост да могат да се справят и на вече да разбират това, което преподават. Особено по математика съ се нагледала на уникални грешки и продължават да ми споделят учениците как един си къде някоя госпожа обяснявала с грешки или направо решавала грешно.

# 687
Математиката не е за всеки. Мен сега ми дават акъл мои познати учителки да записвам Сдк, но не за мен. Ще го завърша, но на какво ще науча децата. Знам си силата и съм уверена в английския език, дори съм на курс за придобиване на сертификат с ниво, но места работни няма в нашата община, която по брой населени места е най-голямата в България и училища има.

# 688
Янка Такева и Ваня Кастрева отдавна трябва да са пенсионирани, ама нали са незаменими, ще бутат образованието до памперс.

# 689
  • София
Като ви чета - още повече губя надежда. И за моя предмет изобразително изкуство излизат обяви много рядко, миналата уч.г. изкарах някак си на лекторски, но за следващата се надявах да ме вземат някъде на щат, защото действително, както ми каза една учителка- лекторските са си загуба на време. Миналата година толкова много дни изпуснах заради празници, ваканции, матури и т. н., да не говорим, че и стаж не се натрупва почти никакъв.
Мислех си за запиша СДК, но не знам по какво. Изобщо, какво представлява СДК, много ли се учи, трудно ли се изкарва?
Предполагам, че учители с допълнителна квалификация остават някъде в последните редици при кандидатстване за работа.

Общи условия

Активация на акаунт