Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 822
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 15
70 лв за препарати? Добре, че не чистя...

# 16
Аз харча за вкъщи все... Не знам защо, ето сега чакам пратка от еконт на спално бельо и хавлии за банатя,имах нужда от нови хавлии че нашите са като парцали вече ама спалното бельо имам чисто ново в гардероба а тези които си ползвам редовно са 3 чифта и са си нови.... Обичам да купувам за дома неща... Ето пак искам да сменя мушамата на масата (имам 4 покривки които ползвам само като имаме гости). Искам да си сменя и саксиите на цветята, но като се замисля и си викам че съм луда. Една пряятелка си поръча от някъде за дивана като постелка станало ѝ е супер и мн искам и аз да си взема за да не се хаби самият той а и като стане нещо да се изцапа покривалото мога да го изпера в пералнята а дивана ни трудно се почиства... Но гледам да се възпирам някак,опитвам се да заделяме пари, че никога не се знае знае ли се...

# 17
  • София
Интересно ми е какво толкова като препарати купувате, за да спестите 70 лева? В нашето семейство перилни, почистващи и хигиенни препарати едва ли достигат тази сума, а Вие от колко сте ги спестили, в смисъл сега колко давате за препарати и какво включва това?
Извинявам се, ако съм прекалила с въпросите.
По една торба за бяло и цветно / капсули, препарат за деликатни тъкани или вълна в зимните месеци, омекотител.
Циф, Доместос - поне 3 бутилки, препарат за под, за кухненски повърхности, почистващи Wc блокчета, гъбички, веро - това ежемесечно.
Специализирани препарати когато свършат, подмяна на оръдията на труда - често.
Тоалетна хартия, кухненски рула, салфетки, тампони за грим, хартии за печене, фолиа - ежемесечно.

Към препарати слагам - сапуни, душ -гелове, олиа, шампоани, маски, пасти за зъби, вода, конци, клечки и прочие хигиенни материали. Три бани имам Wink И това са базовите неща, глезотиите отделно.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 12:52 от Ms.Gorgeous

# 18
Не. Практичен човек съм. Но се случва да направя покупка, която не ми оправдава очакванията. Връщам или продавам.

# 19
  • София
Гледам да има баланс, нито съвсем да залитам в харчене, нито да съм като "едно време бабите на село".
Няма да тръгна да си правя сама препарати, но гледам да не прекалявам все пак, и с козметиката е същото. Аз повече обичам да купувам и козметика, и препарати. Ползването после е мъка понякога.
Но не са ми виновни рекламите, аз съм си.

# 20
Откакто съм по майчинство и доходите ми са ниски, умишлено си наложих да не купувам излишни неща. Е, установих, че и така се живее и то добре. Започнах и да продавам разни неща-облекло на детето или мое, което не носим и си дадох сметка, че последните години съм пазарувала ей така, за да си създам кеф. Но то е моментно удовлетворение.
Сега купувам малко и не толкова скъпи неща и си свикнах. Например, преди си купувах паста за зъби от 20 лв или такъв сапун, сега карам на продукти от кварталните магазини-разлика няма, освен в портфейла. Единствено, си запазих да си купувам качествена козметика за лице, но дотам, без да се презапасявам. Дрехи не си купувам, защото основно съм си вкъщи или в квартала и залягам на спортно облекло.
С годините, приоритетите се променят и харчовете, също.

# 21
Не гледам ТВ, нито слушам радио - така че не достигат до мен рекламите. Като цяло живея доста минималистично, което редувам с периодични избухвания, когато си позволявам почти всичко, което ми се прииска.

# 22
Излишни харчове - да, но зависи от това какво се смята за излишно.
И от нивото на доходи.
Аз си купувам неща, които ме радват. Ето вчера си купих нова кашпа. Мога ли да мина без нея? Определено. Но щом ме радва, защо не.
Авторката ако дава пари за перилни препарати и после трябва да ги "отгладуват", е едно. А ако наистина те й оставят усещането за чисто жилище, без да затрудняват семейството финансово - не виждам проблем.
Все пак парите са, за да се харчат, нали така.

# 23
Преди харчех ужасно много за глупости, но не защото нещо е рекламирано, а защото се радвах да си купувам неща.
Това беше преди години, разбира се, основно отиваха за дрехи и козметика.

С времето осъзнах, че нямам нужда от 5 палитри по 150 лв, макар да се гримирам всеки божи ден.
Успях да си създам гардероб, близък до капсулен и живея в мир, защото е подредено и чисто, нося всичките си дрехи и не ми омръзват.

Не правя излишни разходи от рода на нов телефон, само защото моят вече е на година... Ако работи, няма да го сменя.
Основно пазарувам качествени стоки, макар да са малко по-скъпи, с времето се изплащат. Преди да си купя нещо се замислям дали имам нужда от него. Например ерфраиър или мултикукър... знам, че няма да го ползвам и ще виси в шкафа. Не ми трябват прахосъбирачки.
Не се влияя от промоции тип "черен петък" и тн. Ако реша, че ми трбява нещо, следя цената в дългосрочен план и обмислям от къде да го купя.

Козметика тип - кремове, душ-гелове, всички козметични продукти, които се изчерпват и ги има в големите вериги аптеки плюс витамини и някои лекарства - ходя веднъж месечно, взимам всичко необходимо, повечето неща са на промоция и съм готова за целия месец.

# 24
Харча, а се имам за човек, който умее да си прави сметката. Така се успокоявам Simple Smile
Знам 2 и 200, но знам също, че един живот живея т.е. не трупам за следващия

# 25
Чак да се замислям, не знам.. Моята сметка е лесна: имам - харча, нямам - не харча. Някой трябва да я върти тази икономика Nerd Не страдам заради покупки, които съм осъществила, другите са ми проблемът Grinning

# 26
  • София
Не, много съм спестовна. Даже твърде, но и мен животът в чужбина ме научи да живея с малко вещи и се задушавам от много неща и натурии. Единственото за детето ми е трудно да не харча. Мисля, че му купувам 1/5 от нещата, които искам да му взема, а вкъщи вече имаме 4 коша с играчки. Детски книги има цял шкаф, но за мен там е колкото повече, толкова по-добре. За себе си книги рядко купувам, чета всичко в ел.вариант. Като бебе съм го отгледала с един бебешки шезлонг и стол за хранене. Но като почна да разбира и да се радва на нещата ми е все по-трудно да не му купувам играчки и занимавки.

# 27
  • Mediterraneo
Като всеки, и аз си имам моменти на лудост. Но никога не надвишавам възможностите си. Последното, което ми влияе, са реклами, медии и инфлуенсъри.

# 28
  • тук-там
Толкова излишни неща купувам, че ми идва да се шамаросам понякога. При мен удоволствието е от избора, чакането, отварянето, първото ползване... После - в девета глуха. Тъпо, но факт.
За да се ограничавам трябва да имам цел, да спестявам за нещо, иначе  -трудна работа.

# 29
Ковид пандемията много добре се отразява върху излишните харчове.
Преди няколко дни си вървя и зяпам в един магазин, от който обикновено не си тръгвам с празни ръце. Не че не си харесах пак разни дрешки, ама в един момент се замислих: „А защо са ми, когато няма къде да ги обличам?“. Секна ми меракът и си тръгнах.
Днес същото в магазин за козметика. Имам нужда да подменя някои неща от декоративната козметика, но при положение че няма закъде да ги ползвам... Да бе, имаше години, когато и вкъщи се гримирах от-до, ама на възраст 50+ отдавна не ме влече... Не толкова гримирането ме мори, колкото разгримирането после.

Общи условия

Активация на акаунт