Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 504
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 885
И накрая какво? С яхтата, ферарито или хеликоптера да не би да отиват на опера , на някакво друго културно мероприятие или се мъкнат от парти с вякакви боклуци на парти с други такива . Аз друго в пресата не виждам. И как може да се сведат парите до инструмент вместо за наука и култура за оскотяване в културен и душевен смисъл.

# 886
Скъпа кола не мога да дефинирам, защото хич ме няма, но да кажем нещо над 50-60-70 хиляди лева. По принцип не пречи панелен апартамент да е уютен и добре направен, но мен лично ме подтискат този вид квартали и предпочитам да ходя пеш и да ползвам градския, но да живея в по-градска среда.

Е, нещо около 60 хиляди не е скъпа кола, а добра среден клас кола за средната класа. Това е разумното качество, защото дава достатъчно предимства, без да става залудо пари за тенекии.

# 887
  • Great Britain
Скъпа кола не мога да дефинирам, защото хич ме няма, но да кажем нещо над 50-60-70 хиляди лева. По принцип не пречи панелен апартамент да е уютен и добре направен, но мен лично ме подтискат този вид квартали и предпочитам да ходя пеш и да ползвам градския, но да живея в по-градска среда.
Това не е скъпа кола.Средна категория е.

# 888
Преди няколко дена в Слатина имаше паркирано едно Ламборгини. Което може предполагам да се движи с точно 5 км/ч по тея улици. Та не мога да не си задам въпроса: колко ли трябва да е откраднал човек, че грам да не му пука как ще разбие такава скъпа кола по българските улици? 🤔
И мен винаги ме е озадачавало, ако си купиш скъпа спортна кола, колко км асфалт ще трябва да си насипеш, че да се изкефиш на возията?
 За пътуването, ММ е в чужбина тук, неговите възрастни роднини са си в Италия, между 70-90год. са. Аз възрастни роднини нямам, докато бях в чужбина, децата идваха по два пъти годишно, ние пък идвахме на море с тях, защото там където бяхме ние, климата не става. И пак не беше залудо, не може да не се виждаме с години, все пак. Simple Smile

# 889
  • Sunshine state
Като си представя, че масово се карат и купуват коли за по 3-4-5 хиляди лева, а 60-70хил. лева не била скъпа кола, и направо.. 😳🤣 Скъпа си е за стандарта и още как!

# 890
Зависи кой колко изкарва. Ако някой си е изкарал парите и си ги похарчи за Мазерати или Ламборгини, коя съм аз да му казвам, че това са похарчени залудо пари! Ами той си ги е изработил.

Да, някои хора си живеят духовно и минималистично, но всяко нещо, което някой може да си позволи и го радва, не са похарчени залудо пари - за него.

# 891
Когато средната заплата в България стане 60хил лв годишно, тогава ще го призная, че 60хил е средна ръка кола за средната класа Wink 

Аз всъщност се улових, че харча залудо и тази година няма да съм с нов автомобил Triumph

# 892
Аз също установих, че мога и да си набера люляка Simple Smile Как ще печели цветарницата , като не ми продава вече лалета ... не е моя работа ?
Според мен трябва да се установи отново равновесието всеки да си печели с професията си и останалите да ползват услугите ... за да има кръговрат и спокойствие.
За лудо не значи изобщо. Значи нормално. Коато ми потрябват цветя да ида и да си купя и това да не е за лудо. Това със всичко.
За лудо е прекаленото , а не нормалното. Но гледам темата се изчанчи доста и то напоследъка. Преди си беше ок. Преди Карибите, колите , яхтите и пр.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 10:35 от bella-ciao

# 893
  • пустинята Гоби
Парите за колата си ги измислих приблизително и смисъла тук не беше да се оценят колите, скъпи ли са, евтини ли са. Откъде да знам колко струва една кола като я видя, далечни са ми подобни неща. Предпочитам да дам 100 хиляди отгоре за удобна локация в града, отколкото за скъпа кола да се придвижвам из него, това исках да кажа.

# 894
Когато средната заплата в България стане 60хил лв годишно, тогава ще го призная, че 60хил е средна ръка кола за средната класа Wink  

Не са ли на лизинг голяма част от новите коли? В Германия са. Германците постоянно плащат вноски за да карат нови коли. Като мине срокът на лизинга обикновено ги връщат и пак наново. Горе долу между 300 и 500 на месец, но в тези суми влизат и застраховките и ремонтите, които по принцип са много скъпи, а и караш нова кола. Така че е оправдано. Има и дългосрочен наем. Имам приятели българи, които постоянно вземат от Волво. На шест месеца нова кола. Чисто нова.

Да, в Германия доходите не са като българските, но и разноските не са. А стара кола ти излиза през носа. За ръжда дори само не минава преглед. За еко стикери и забрани да влизаш в градове да не говорим.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 12:40 от Анонимен

# 895
  • Sunshine state
Лизинга е голяма прецаквация - вечната кола под наем. И тук в САЩ е разпространена практика, но имаш ограничения на годишен пробег и разни други неща, които при предаванвто на колата се оглеждат и ако не са наред, ти удържат немалка сума. Не е като да си е твоя колата. Лийзва се за 3 години, не съм чувала при нас да сменят на 6 месеца колата.
Какво общо имаше това със средната заплата и средната цена на колите в България, не ми стана ясно.

# 896
Лизинга е голяма прецаквация - вечната кола под наем. И тук в САЩ е разпространена практика, но имаш ограничения на годишен пробег и разни други неща, които при предаванвто на колата се оглеждат и ако не са наред, ти удържат немалка сума. Не е като да си е твоя колата. Лийзва се за 3 години, не съм чувала при нас да сменят на 6 месеца колата.

Шест месеца е наем. Чист наем. Лизинг в Германия е до 4 години. Имаш ограничение на километри е и ако ги минеш доплащаш. Като свърши периодът на лизинга можеш да я вземеш срещу доплащане на много сериозна сума. Все едно си купуваш 4-годишна кола. Можеш и да дадеш или дори продадеш лизинга на някого, но трябва да го одобрят.
Не е набутвация. Същото е като да си купиш нова кола, само не се занимаваш с ремонти и застраховки. Ако е набутвация, германците няма никога да го правят.

# 897
  • Sunshine state
Е, ние тук говорим за покупка на кола. Какво общо има наем на кола? Това не е разпространена практика в България пък още повече.
Знам какво е лизинг, но ти казвам, че е набутвация откъдето и да го погледнеш.

# 898
Като си представя, че масово се карат и купуват коли за по 3-4-5 хиляди лева, а 60-70хил. лева не била скъпа кола, и направо.. 😳🤣 Скъпа си е за стандарта и още как!

Без съмнение за много хора е скъпа, но просто не е в класацията на скъпите коли. Ако на такива казваме скъпи тогава какво ще казваме за грамадните лимузини и джипове?

# 899
  • София
Лизингът е най-скъпият начин да си купиш автомобил, поне ако си ФЛ в България. Много изгодни условия ни предлагаха, и като сметнах всички таксички, огромното каско което не можеш да избираш къде и как, и бързо-бързо отидох за потребителски кредит.
Най-фрапиращото беше случай с колега, на когото откраднали Рег номер пред блока. Освен КАТ и разправията, плати и 300 лв такса за присъствието на човек от лизингодателя в КАТ.
И в САЩ по-масовото е т.нар. car loan, не чист лизинг, него и там го считат за набутвация (информацията ми е от фб групата на The budget mom, не лична).

Общи условия

Активация на акаунт